„Iki šiol buvo labai patogu į Kauną važinėti 181-ojo maršruto mikroautobusu. Nuo spalio vidurio šis maršrutas panaikintas. Rajono savivaldybė neatsižvelgė į keleivių prašymus jį išsaugoti“, – „Kauno dienai“ guodėsi Žiegždrių gyventoja Agnė Balsiukienė. Dabar Kauną ji gali pasiekti tik 46-ojo maršruto autobusu.

181-ojo maršruto mikroautobusas važiuodavo iki „Žuvėdros“, „Gubojos“, „Miškininkų“ sodų bendrijų, kuriose gyvena nemažai mieste dirbančių žmonių.

„Maršrutiniu taksi važinėdavo ne tik sodininkai, bet moksleiviai iš Šlienavos pagrindinės mokyklos. Dabar visiems tenka kelis kilometrus pėsčiomis eiti iki Žiegždrių“, - pasakojo „Žuvėdros“ sodų bendrijos pirmininkas Gediminas Pranskevičius.

„Gubojos“ sodų bendrijos pirmininkė Roma Šaplinskienė priminė, kad soduose nuolat gyvena apie 30 šeimų. Mikroautobusas jiems buvo vienintelė galimybė išvykti į miestą.

Valdininkai abejingi

Kauno rajono savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Kęstutis Povilaitis teigė, kad sutartis su bendrove „Vietras“ dėl 181-ojo maršruto mikroautobuso buvo sudaryta iki spalio 15 dienos.

„Siūlėme bendrovei sutartį pratęsti, bet jos vadovai nesutiko. Motyvavo tuo, kad mažai keleivių, maršrutas nuostolingas“, – situaciją komentavo savivaldybės tarnautojas. Jo teigimu, bus skelbiamas naujas vežėjų konkursas.

Bendrovės „Vietras“ direktorius Linas Krapavickas pateikė visai kitą įvykių versiją ir teigė, kad maršrutas naikinamas, nes nepavyksta susitarti su rajono valdininkais.

„Prašėme, kad mums leistų vežioti keleivius ne maršrutiniu taksi automobiliu, bet autobusu. Tada už pusę kainos galėtų keliauti ir pensininkai. Patirtume mažiau nuostolių, nes savivaldybė turėtų mokėti kompensacijas. Bet į mūsų prašymą neatsižvelgiama“, – stebėjosi L. Krapavickas.

Į Šlienavą, neužsukdamas į Žiegždrius, važiuoja 151-ojo maršruto mikroautobusas. Firmos sutartis su rajono savivaldybe baigsis 2008 metų gruodį.

Vežėjų mažėja ir Kaune

Kauno miesto gyventojams pastaruoju metu sunkiau nuvažiuoti į Romainių kapines. Ten nevažiuoja 25-ojo maršruto mikroautobusas.

Miesto savivaldybės Transporto skyriaus vyriausiojo specialisto Eimanto Babelio teigimu, individualios įmonės savininkas pats nutraukė sutartį ir išvyko į užsienį.

„Neatsirado vežėjų, kurie norėtų dirbti šiame maršrute, todėl nuspręsta jį panaikinti“, - sakė E. Babelis.

Liko vienintelis – 35-ojo numerio maršrutinis taksi, kurio važiuojantiesiems į kapines tenka laukti gana ilgai.

Kaune turėtų važinėti 341 mikroautobusas, tačiau dėl patiriamų nuostolių dalis smulkiųjų vežėjų sustabdė savo veiklą.