Beje, budrumas ir imunitetas - anaiptol ne visa nauda, kurią žmogaus organizmui teikia maudymasis po šiltu ir šaltu vandeniu paeiliui. Kontrastinis dušas dar „treniruoja“ kraujagysles ir raiščius. Panašiai kaip atliekant fizinius pratimus.

Kas kartą, kai maudotės po kontrastiniu dušu, jūs iš odos porų išvalote susikaupusius nešvarumus bei gerinate kraujotaką. Ši taip pat pagreitina medžiagų apykaitą organizme, o tai, nors ir netiesiogiai, bet padeda atsikratyti antsvorio.

Ir visos šios gerovės - tik dėl skirtingų temperatūrų vandens. Bet kodėl tuomet kontrastinis dušas toks nepopuliarus?

Daugiausia - dėl nepripratimo. Ypač sunku įtikinti save pratintis prie kontrastinio dušo šaltuoju metų laiku, todėl vis dėlto geriausia tuo užsiimti vasarą.

Bet kuriuo atveju nemalonūs pojūčiai lydės tik pačioje pradžioje. Todėl reikės prisiversti iškęsti pirmąsias penkias kontrastinio dušo minutes, o paskui viskas jau eisis it sviestu patepta.

Procedūra daugiau nei paprasta: atsistojate po dušu, paleidžiate maloniai karštą vandenį ir stovite po juo 10-15 sekundžių, tuomet paleidžiate šaltą vandenį ir stovite po juo taip pat 10-15 sekundžių. Viską kartojate tris kartus.

Pradėti maudytis po kontrastiniu dušu visada dera nuo karšto vandens, o baigti šaltu. Temperatūrų kontrastą reikia didinti palaipsniui, tačiau atsargiai. Pirmąsias dvi savaites tiek karšto, tiek šalto vandens temperatūra jums turi būti maloni. Kontrastas turi būti tik vienas ir ne per ilgas (5-10 sekundžių). Per kitą savaitę ar dvi pereikite prie dviejų ir trijų kontrastų.

Pradžioje temperatūrų skirtumas gali būti nedidelis - t.y. vanduo gali būti drungnas ir vėsus. Bet reikia būti labai atsargiems, nes, tarkime, kai vanduo 20 laipsnių, organizmo apsauginės funkcijos dar neįsijungia, o jūs jau galite rimtai sušalti ir susirgti. Tokiais atvejais būtinas staigus temperatūrų šuolis, tad kelioms sekundėms įjunkite ledinį vandenį.

Staigus trumpalaikis apisiliejimas itin šaltu vandeniu nespėja atimti iš organizmo daug šilumos, tačiau daro didžiulį poveikį nervų sistemai bei „paleidžia“ imuninę sistemą. Vis dėlto atsargumas ir čia būtinas, ypač jei sutrikusi smegenų kraujotaka, kenčiate nuo tromboflebito, hipertonijos, kraujagyslių spazmų.

Jeigu sergate kraujo, širdies kraujagyslių ligomis, onkologine liga ar ūmiu tromboflebitu, maudytis po kontrastiniu dušu negalima. Ir apskritai, esant bet kokios ligos paūmėjimui (moterims - net ir menstruacijų metu) nuo tokių procedūrų geriau susilaikyti.