Užpuolė ir persekiojo


Karališkieji rūmai praėjusią savaitę paskelbė, kad 25 metų princas Williamas ir to paties amžiaus K.Middleton tapo „pavojingų“ ir „agresyvių“ fotografų aukomis. Spalio 5-ąją apie antrą valandą ryte pora buvo užpulta paparacų, kai išėjo iš naktinio klubo Londone.


„Padarę Williamo ir Kate nuotraukas fotografai tuo nepasisotino ir puolė persekioti jų automobilį motociklais, automobiliais ir net bėgdami iš paskos“, – pasipiktinęs pranešė karališkosios šeimos atstovas. O vėliau jis pridūrė: „Sunku suvokti, kodėl vis dar taip elgiamasi.“


Viena iš plačiausiai nagrinėtų princesės Dianos mirties teorijų – dėl tragiškos nelaimės kalti ne kas kitas, o paparacai. Jie neva įnirtingai ir įkyriai persekiojo princesės automobilį Paryžiaus gatvėse 1997-ųjų rugpjūčio 31-ąją, o bandydamas nuo jų pabėgti vairuotojas viršijo greitį ir nesuvaldė mašinos.

Tą pačią dieną visą pasaulį apskriejo kraupi žinia – 36 metų princesė Diana žuvo. Avarija taip pat nusinešė jos meilužio 42 metų Dodi al-Fayedo ir automobilio vairuotojo Henri Paulo gyvybes. Asmens sargybinis buvo sunkiai sužeistas.

Dianos paskutinės akimirkos

Nuo to laiko apie šį tragišką įvykį sukasi nemažai sąmokslo teorijų. Viena iš labiausiai intriguojančių – esą tuo metu Diana laukėsi kūdikio ir Didžiosios Britanijos specialiosios tarnybos suorganizavo avariją.

Kiek tiesos yra šioje milijardieriaus D.al-Fayedo tėvo Mohammedo al-Fayedo nuolat skelbiamoje versijoje, dabar turės išsiaiškinti specialusis teismas.

Šią savaitę jo nariai sugrįžo į įvykio vietą – Paryžių, su viltimi atkurti paskutines Dianos gyvenimo akimirkas. Naudojant stebėjimo kamerų filmuotą medžiagą „Ritz“ viešbutyje ir prie pagrindinio įėjimo į jį, bus stengiamasi atkurti paskutinius princesės ir jos kompanijos veiksmus. Tyrėjai taip pat mėgins patvirtinti arba paneigti teoriją, kad vairuotojas H.Paulas tą vakarą galėjo būti papirktas, kad nužudytų visai neseniai pora pasiskelbusius princesę Dianą ir D.al-Fayedą.

Naujas princesės mirties aplinkybių tyrimas šiuo metu – pirmuosiuose britų dienraščio puslapiuose. Tačiau niekas netiki, kad ši byla greitai pasibaigs. Ekspertų teigimu, mažų mažiausia procesas tęsis pusę metų.

Princesės maldavimų neišgirdo

Ši byla ne tik atgaivino sąmokslų teorijas apie Dianos mirtį, bet ir dar kartą priminė jautrų klausimą – koks turi būti santykis tarp laisvosios spaudos ir jos ypatingo domėjimosi objektų.

Didžiosios Britanijos karališka šeima karą su paparacais pradėjo jau seniai. Dar prieš tragišką žūtį Diana daugelį kartų kreipėsi į savo šalies spaudą su bergždžiais prašymais palikti ją ir jos sūnus ramybėje bei nesikišti i jų privatų gyvenimą. Princesė ne kartą pabrėžė, kad paparacai piktnaudžiauja savo profesija.

Tačiau užsimezgus Dianos ir D.al-Fayedo romanui, fotografai bei žurnalistai turėjo patenkinti savo ir publikos troškulį kuo daugiau sužinoti ir pamatyti. Juolab kad už nuotraukas buvo mokamos penkiaženklės sumos.

Per minėjimą, skirtą princesės garbei, jos brolis lordas Spenceris pasakė: „Didžiausia Dianos likimo ironija – kad jai buvo suteiktas senovinis medžioklės deivės vardas, tačiau gyvenimo pabaigoje ji tapo labiausiai medžiojamu žmogumi moderniame amžiuje.“

Spaudos laisvė viršesnė?

„Turėtume sau užduoti daug klausimų, susijusių su asmens privatumu. Ypač po princesės Dianos žūties. Manau, esu teisi, sakydama, kad žiniasklaidos „brovimasis“ ir nuolatinis dėmesys yra dalis jų „karališkojo darbo“, – „Kauno dienai“ teigė nepriklausoma žurnalistė ir Goldsmito universiteto dėstytoja Ellie Levenson.

Ji pridūrė, kad smerkia tokius atvejus, kai paviešinamos karališkųjų asmenų skambučių išklotinės, arba detalios istorijos apie kiekvieno jų pasimatymus ir intymius santykius.

„Manau, turime surasti aukso vidurį, kur yra riba tarp brovimosi į asmeninį gyvenimą ir tiesiog skoningų nuotraukų“, – svarstė E.Levenson.

Didžiosios Britanijos žiniasklaidos įstatymų ir etiketo ekspertas, taip pat politinių radijo laidų vedėjas Timas Crookas yra linkęs kritikuoti karališkosios šeimos atstovo teiginius, kad princas Williamas buvo persekiojamas.

„Mano nuomone, Dianos mirties aplinkybių tyrimas ir ši situacija yra išnaudojama pačios karališkosios šeimos. Aš numaniau, kad teismo procesas sukels visuomeninę moralinę paniką, o tai netgi skatins sugriežtinti žiniasklaidos įstatymus, – tvirtino jis. – Tačiau princo Williamo skundas, kad jis buvo persekiojamas, yra nepagrįstas.“

Anot T.Crooko, iš princo kalbėjimo manieros buvo lengva suprasti, kad jis buvo paveiktas alkoholio. Be to, įsėdę į automobilį, nei Williamas, nei jo draugė Kate neprisisegė saugos diržų.

Eksperto teigimu, nors ir skamba banaliai, Diana ir D.al-Fayedas būtų išgyvenę, jei butų segėję saugos diržus. Galiausiai nėra įrodymų, teigiančių, kad fotografai persekiojo ir vijosi princo Williamo automobilį.

„Šis atvejis, mano nuomone, niekaip juridiškai nesusijęs su šalies įstatymais. Jeigu jie buvo persekiojami, jie turėjo kreiptis į policiją“, – „Kauno dienai“ tvirtino ekspertas.