Kūno puošėjai jau nuo gruodžio 1-osios turės pildyti specialias kliento korteles. Vietoj jų taip pat bus galima vesti žurnalą, kuriame bus privaloma registruoti visus asmenis ir jiems atliktas procedūras. Anot sostinėje įsikūrusio tatuiruočių salono "Ramas Tattoo" meistro Ramo, būsimų klientų registracija primins biurokratines procedūras poliklinikoje.

"Esu 10 metų dirbęs Vokietijoje, bendrauju su Europoje dirbančiais meistrais, tačiau apie registravimo žurnalus teikiant tokias paslaugas nesu girdėjęs", - tvirtino Ramas. Pasak jo, tatuiruotė yra labai intymus ir asmeniškas dalykas, tad neįmanoma priversti žmogaus skelbti kokių nors duomenų apie save. "Tokiomis nuostatomis higienistai tik apsunkins meistrų darbą bei privers klientus meluoti apie save", - tvirtino Ramas.

Tačiau sveikatos priežiūros specialistų teigimu, nauji reikalavimai pasitarnaus ir klientams, ir grožio meistrams.

Pasak Valstybinės sveikatos priežiūros tarnybos Saugos kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Veslavos Golnis, klientų registracija gelbės tais atvejais, kai teks nagrinėti klientų nusiskundimus dėl sveikatos sutrikimo po atliktos procedūros. "Būtų kur kas lengviau rasti paslaugos teikėją bei įrodyti arba paneigti jo kaltę padarius žalą klientui. Todėl bus privalu registruoti ne tik paslaugą teikiantį meistrą, tačiau ir klientą", - aiškino V.Golnis. Pasak specialistės, žurnaluose bus fiksuojami abiejų vardai, pavardės, amžius, paslaugos pavadinimas, suteikimo data bei parašai po pateikta informacija.

Tačiau Kaune įsikūrusio tatuiruočių salono "Tabu" meistras Arvydas naujovėse įžvelgė spragų.

"Sakykim, sulaukiame kaltinimų užkrėtę klientą kuo nors mūsų paslaugų teikimo metu. Tačiau klientas galbūt užsikrėtė dar prieš apsilankydamas mūsų salone?" - svarstė Arvydas. Pasak meistro, tokių atvejų pasitaikyti gali, tačiau juk neprašysi klientų pristatyti pažymos apie jo sveikatos būklę prieš teikiant paslaugas.

Tatuiruočių salonų specialistai palankiai sutiko Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą sprendimą neteikti paslaugų asmenims iki 18 metų, nebent jie pateiktų raštišką tėvų sutikimą.

Jo taip pat reikės jaunuoliams, norintiems įsiverti auskarą ar pageidaujantiems ilgalaikio makiažo.

Nuo gruodžio įsigaliosiantys nauji reikalavimai verčia nerimauti ir nagų priauginimo specialistus. Salonuose šią paslaugą bus galima teikti tik atskiroje patalpoje su vėdinimo sistema. Pasak sveikatos priežiūros specialistės V.Golnis, akrilas, kuris ir sudaro priauginamą nagą, skleidžia nemalonų kvapą, o kai kuriems žmonėms tai gali sukelti alergiją ar netgi astmos priepuolį.

Tačiau įrengti atskirą patalpą nagų priauginimo specialistams pajėgūs ne visi grožio salonai. Tad kai kuriems jų teks atsisakyti šios paslaugos teikimo.

Vos prieš metus atidaryto salono savininkė Daiva teigė apie naujuosius reikalavimus sužinojusi visai neseniai, tad dabar tenka sukti galvą, kaip ir kur naujame salone izoliuoti nagus priauginančią specialistę. "Salone yra daug kvapų. Kenksmingi acetono, dažų, lako ir kiti kvapai. Tai gal reiktų kiekvieną kirpėją įkurdinti atskirai, ne tik nagus priauginančią manikiūrininkę?" - piktinosi salono savininkė Daiva.

Baudos

Valstybinės visuomenės sveikatos tarnybos teigimu, už pažeidimus teikiant tatuiruočių, permanentinio makiažo, auskarų vėrimo ar nagų priauginimo paslaugas specialistams gresia baudos nuo 20 iki 200 Lt, o salonų savininkams nuo 20 iki 500 Lt. Pakartotinai nustačius tuos pačius pažeidimus baudos paslaugas teikiantiems specialistams sieks nuo 50 iki 500 Lt, o salono savininkams nuo 200 iki 1000 Lt. Taip pat gali būti taikoma paslaugų ribojimo arba draudimo jas teikti nuobauda.