Prognozuoti yra pats nedėkingiausias amatas. Bet prognozėmis grįstas kelias į rytojų. Taip mokslo žmonės padeda susigaudyti visiems kitiems (kartu ir sau), kas gali įvykti, jeigu?..

Kanadietis mokslininkas Hansas Selye XX amžiaus viduryje pirmas ištarė žodį "stresas" ir apibūdino jį kaip organizmo reakciją į jam keliamus reikalavimus. H.Selye pareiškė, kad stresas yra būtina gyvenimo sąlyga, nes nestimuliuojamas organizmas miršta.

Kas ir kiek stimuliuoja mūsų organizmą? Kartą perskaičiau rimtų rimčiausiame žurnale, kad sūris padeda įveikti stresą. Žinoma, šalia buvo gamintojo reklama. Grįžusi po nenormalios darbo dienos supykusi ir pasišiaušusi dabar iš karto lendu į šaldytuvą ir išsitraukiu sūrio. Kramtau ir laukiu. Sūris veikia! O juk galėjau, kaip labai protinga ir tarptautinių žodžių kišenėje neieškanti asmenybė, kritiškai nužvelgti žinią ir susiraukti: "Aha, nori, kad sūrį pirkčiau." Ir vėl ištiktų streso priepuolis.

Pasirinkau pozityvų vertinimą. Ir, atrodo, nepralošiau. Tai, kaip mes suprantame stresą, irgi yra stresas. Arba mūsų savasties dalis. Negalime pavirsti medūza ir plaukioti, savo ramybe vedant iš proto normaliai, t. y. su stresu gyvenančius aplinkinius. Kad būtų visiems aiškiau, jog stresas nėra tik blogybė, padirbėjo daug tyrinėtojų būrelių. Vienas svarbiausių psichoterapijos darbų - mokslininkų Th.H.Holmeso ir R.H.Rahe'so nustatyta skalė (1967 m.).

Ištyrę daugiau kaip 5000 pacientų, jie pareiškė, kad gyvenimo įvykiai, kurie, žinoma, yra stresas, suteikia mums skausmo, džiaugsmo, tikėjimo, netikėjimo. Po patirtų įvykių ar pasikeitimų susergame. Arba - ne. Tai pareina nuo to, kokius įvykius teko pergyventi ir kiek jų buvo. Mokslininkai pateikė socialinių pasikeitimų, sukeliančių stresą, vertinimo skalę. Tai tarsi laiptinė, kurioje visi gyvename, kai kuriuos laiptelius peršokdami, kitus nuolat mindami.

Streso skalė

Pagal Th.H.Holmesą ir R.H.Rahe'są, didžiausias stresas yra sutuoktinio mirtis. Iš visų 43, nurodomų gyvenimo įvykių skalėje, šiam skirta daugiausia - 100 balų. Antrojoje vietoje - skyrybos (73 balai). Išsiskyrimas su sutuoktiniu įvertintas 65, patekimas į kalėjimą - 63, artimo šeimos nario mirtis - 63 balais. Šešta pozicija - susižeidimas ar liga (53 b.), čia pat vedybos - 50 balų! Tik trimis balais nuo džiaugsmingo įvykio atsilieka atleidimas iš darbo, o susitaikymas su sutuoktiniu - 45. Tiek, kiek ir išėjimas į pensiją. Nėštumas irgi stresas - 40 balų. Kaip ir naujo šeimos nario atsiradimas (39 b.) Tiek pat įvertinti pasikeitimai darbe. Artimo draugo mirtis - 37 balai.

Stresą išgyvena paėmusieji paskolą dideliam pirkiniui (namui, automobiliui ir pan.) - 31 balas. Kai sūnus ar dukra palieka namus, tai taip pat stresas - 29 balai. Tiek pat "kainuoja" nesutarimai su vyro ar žmonos giminėmis. Reikšmingas asmeninis laimėjimas - 28 balai. Kai jūsų sutuoktinis pradeda ar meta darbą, net nežinote, kad tai jums - stresas (26 balai). Žinokite, ir pasistenkite bent savaitę neapkrauti jo buities darbais. Nemalonumai su viršininku irgi veikia - 23 balai.

Gyvenimo vietos pakeitimas, net ir labai džiaugsmingas, bet stresas - 20 balų. Poilsio įpročių keitimas - taip pat (19 balų). Įpročio valgyti keitimas, pasirodo, nėra toks žalingas, kaip apie tai dažnai nurodoma: 15 balų. Bet gi atostogos! Visus metus lauktos, kaip didžiausias malonumas, pasirodo, taip pat - stresas (13 balų). Kalėdos - irgi (12 balų). Mažiausią stresą sukelia menkas įstatymų pažeidimas - perėjai gatvę ne vietoje, numetei šiukšlę ar nelaiku mokesčius sumokėjai (11 balų).

Ar dar sveikas?

Pateikėme vienus iš dažniau pasitaikančių, skalėje nurodytų, įvykių. Mokslininkai siūlo įvertinti paskutinius savo gyvenimo metus, sudedant nurodytų gyvenimo įvykių balus. Ir čia - ne taip, kaip sporte. Kuo daugiau balų, tuo arčiau ligos. Jeigu suskaičiuosite 300 ar daugiau balų, tikimybė susirgti bus 90 procentų. Tyrimų duomenimis, galimybė susirgti didėja nuo 150 balų (50 šansų ir 50). Įvertinus pastarųjų metų stresinius įvykius, galima įvertinti rimto susirgimo artimiausiais metais tikimybę.

Streso tėvas H.Selye pataikė į dešimtuką: visas mūsų gyvenimas yra stresas. Be jo? Nėra ir nebus nei vedybų, nei nėštumo, nei Kalėdų. Nebus gyvenimo. Džiaukimės, kad dar galime stresuoti. Tik svarbu neapkrauti per daug dažnais, kad ir labai gražiais, įvykiais savęs ir artimųjų. Judėti lėtai. Tyrėjai pataria giliai kvėpuoti. Ir pasistengti su savimi kuo dažniau pasikalbėti apie sveikatą. Optimistiniu tonu.