Valdžios vyrai ir moterys balsuoja už, ir nuo kitų metų pradžios auginti mažylius namuose bei už tai gauti motinystės (tėvystės) pašalpą bus galima iki tol, kol vaikui sueis pusantrų metų. Kol kas vis dar galioja senoji tvarka: pinigai mokami iki pirmojo gimtadienio.

Prieš tris savaites sūnų Andrių Simoną pagimdžiusiai televizijos laidų vedėjai Livijai Gradauskienei idėja pratęsti vaiko priežiūros atostogas atrodo labai patraukli. Kita garsi moteris – dviejų mažylių mama Ligita Žakevičienė – neprieštarautų, jei šios atostogos būtų dar ilgesnės, bent jau iki trejų metų.

Kol Lietuvos mamos džiūgauja, emigracijoje gyvenančiosios neslepia pavydo – nemažai Europos Sąjungos šalių tokios prabangos nėra.

Vieni metai – per mažai

„Kiek kalbėjausi su vaikus auginančiomis draugėmis ir psichologais, visi vienbalsiai tvirtina, kad pusantrų metukų bamblį galima daug ramiau išleisti į darželį ar palikti su aukle nei metinuką. Vieni metai vaikučiui paaugti namuose su mama ar tėčiu – tikrai per mažai“, – neabejoja L.Gradauskienė.

Pačios Livijos darbo grafikas lankstus ir motinystę derinti su vaikų auginimu jai nesudėtinga. „Kai prieš septynerius metus pagimdžiau Liepą, jau po mėnesio ėjau į darbą. Bet mano darbo diena tada buvo tokia, kad su dukra išsiskirdavau tik kokioms trims valandoms, tad didelio diskomforto nejautėme. Kitoms vaikus auginančioms mamoms sunkiau – daugelis juk turi dirbti nuo ryto iki vakaro. Bet kokiu atveju, pirmieji pusantrų metų labai svarbūs ir vaikui, ir mamai, todėl labai gerai, kad atsiras galimybė su mažyliais pabūti ilgiau“, – įsitikinusi L.Gradauskienė.

Kol kas ji neketina skubėti į darbą ir palikti dar nė mėnesio nesulaukusio sūnelio Andriaus Simono. „Valgom kas valandą ar dvi, todėl nėra jokios galimybės ilgesniam laikui pasitraukti nuo mažiuko. O ir reikalo tokio nėra“, – šyptelėjo Livija.

Kuo ilgiau, tuo geriau

Sūnų Taurą ir dukrą Eleną auginanti televizijos laidų vedėja Ligita Žakevičienė neabejoja: dar nė vienam vaikui nepakenkė tai, kad jis ilgą laiką augo su mama. „Mano nuostata šiuo klausimu vienareikšmiška. Nesuprantu tokių moterų, kurios ryte pasidažiusios prieš veidrodį, pakšteli savo mažiui į nosytę ir išlekia visai dienai į darbą. Mano mažajai Elenai dabar vieni metai ir devyni mėnesiai, bet nemanau, kad ji pasiruošusi gyventi matydama mane tik ryte ir vakare“, – įsitikinusi L.Žakevičienė.

Ligitos nuomone, jeigu šeimos tėvui užtenka proto, jis skatins žmoną kurį laiką nedirbti, nesiekti „mistiškos“ karjeros ir dėl jos aukoti vaikų saugumo bei komforto jausmą. „Psichologai visada akcentuoja, kad vaikui su mama geriausia augti iki trejų metų. Tačiau tokią prabangą sau gali leisti tik pasiturinčios šeimos. Bet jeigu Lietuvoje bus sudaryta galimybė mamai ar tėčiui su vaiku praleisti bent pusantrų metų – puiku. Kai pasikalbėjau su savo drauge, gyvenančia Izraelyje ir sužinojau, kad ten motinystės atostogų ji gali išeiti tik keturiems mėnesiams, pašiurpau“, – pasakojo Ligita.

L.Žakevičienės teigimu, gerai, kad Lietuva neina kitų šalių pramintu taku, ir vaiko priežiūros atostogas ne trumpina, o ilgina. „Bent vienas protingas valdžios sprendimas per pastarąjį laikotarpį – pailginti atostogas, o ne kažką drausti ar trumpinti, kaip pas mus įprasta. Beje, daug kas kalba, kad sėdėdama su vaiku motina pasidaro irzli, nepakanti, suvaikėja. Esą, tegul drožia į darbą – bus geriau ir vaikui, ir jai. Nesąmonė. Iki metų ar pusantrų mažylis yra visapusiškai priklausomas nuo mamos ir jam reikia suteikti galimybę būti su ja kaip įmanoma ilgiau“, – mintimis dalijosi dviejų vaikų mama.

Emigrantėms – sunkiau

Prieš pusmetį Londone sūnelį pagimdžiusi lietuvė Kotryna „Kauno dienai“ pasakojo, kad vaiko priežiūros atostogos Didžiojoje Britanijoje gerokai trumpesnės nei Lietuvoje. „Mokamas atostogas vaikui auginti britai suteikia tik pusmečiui. Į šį laikotarpį įskaičiuojamos ir nėštumo atostogos, taigi susidaro ne tiek ir daug“, – apie anglų tvarką pasakojo lietuvė.

Kotrynos teigimu, „atostogauti“ būsimoji mama gali pradėti nuo septinto nėštumo mėnesio, bet daugelis moterų dirba ilgiau. Ne pinigus taupo, o laiką, nes po gimdymo liktų tik keturi mėnesiai vaiko priežiūros atostogų.

Aišku, svarbu ir pinigai. Vaiko priežiūros atostogų išėjusios dirbančios moterys gauna ne 100 proc. buvusio atlyginimo, o tik 80–90 proc. ir tik šešias savaites. Vėliau kūdikį prižiūrinčiai mamai mokama fiksuota, maždaug 400 svarų per mėnesį pašalpa.

Anot Kotrynos, pasibaigus atostogų laikui, mama ar tėtis dar gali pasiimti papildomai pusę metų nemokamų atostogų. Per jas darbdavys privalo tik išsaugoti darbo vietą, tačiau jokių pinigų už šį laikotarpį tėvai jau nebegauna.

Pašalpą skaičiuos kitaip

Kaip „Kauno dieną“ informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, įsigaliojus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms, motinystės (tėvystės) pašalpos dydis iki vaikui sueis metai būtų 100 proc. uždarbio dydžio, vėliau, iki pusantrų metų, ji siektų 85 proc.

Motinystės (tėvystės) pašalpą siūloma didinti atsižvelgiant į vienu metu gimusių vaikų skaičių: gimus dvynukams – du kartus, trynukams – tris kartus ir t. t. Ministerijos atstovų teigimu, šiuo metu kūdikio priežiūros atostogose esančios mamos ar tėčiai taip pat galės pasinaudoti ilgesnėmis atostogomis, jeigu vaikui dar nebus suėję pusantrų metų.

Planuojama, kad minimali motinystės (tėvystės) pašalpa bus 452 litai. Šiuo metu ji tesiekia 339 litus.

Vieša paslaptis, kad motinystės (tėvystės) pašalpą kai kurie tėvai dirbtinai pasididina – susitaria su darbdaviu, o šis kilsteli draudžiamąsias pajamas vienam ketvirčiui, pagal kurį ir apskaičiuojamas kompensuojamas uždarbis. Valdininkai nuo šiol bus gudresni: pašalpos dydį netrukus lems pajamos, gautos dar gerokai prieš nėštumą.