Pagrindinę išvadą - pašnekovo mėgdžiojimas padeda sėkmingai užbaigti derybas - vargu ar galima pavadinti nauja, pastebi patys mokslininkai. Kita vertus, pirmą kartą šią tiesą pavyko įrodyti eksperimentais.

Eksperimentai buvo atliekami verslo mokykloje "Kellog", pirmajame iš jų dalyvavo 104 studentai (72 vyrai, 36 moterys), antrajame - 62 studentai (44 vyrai, 16 moterų).

Derybų rezultatų statistika parodė, kad abu derybų dalyviai pasiekia geresnių rezultatų, jeigu vienas jų mėgdžioja kito derybų partnerio elgesio įpročius ir gestus.

Pašnekovo mėgdžiojimas didina pasitikėjimą tarp pašnekovų, komentuoja psichologai. Tūkstantį kartų patikrinta: žmonės, kurie vienas su kitu gerai sutaria, ilgainiui pradeda kopijuoti vienas kito manieras ir gestus, pastebi jis.

Derybų praktikams visiškai ne naujiena, kad elgesio manierų mėgdžiojimas didina pasitikėjimą tarp pašnekovų. Ir jie visur šiuo metodu naudojasi, beveik niekuo nerizikuodami. Patikrinta, kad pavojinga kopijuoti agresyvias pozas ir gestus, nervinį tiką, o su visais kitais gestais galima žaisti nesibaiminant dėl rezultatų, teigia psichologai. Netgi profesionalai ne visada pastebi, kad jų pozos ir gestai yra mėgdžiojami.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją