Nesiklauso kritikų

Prieš dvejus metus, kai tuomet 19-metis M.Andriuškevičius nusprendė dalyvauti NBA naujokų biržoje ir žūtbūt patekti į stipriausią pasaulio lygą, kai kurie kritikai kalbėjo, kad tokios ambicijos yra nerealios, o krepšininkui derėtų dar kelerius metus likti tobulėti Europoje.

Kritikų pastabos bent iš dalies pasitvirtino – 218 cm ūgio milžinui iš Kauno pirmuoju bandymu užkariauti NBA nepavyko.

44-uoju šaukimu 2005 metų biržoje pasirinktas M.Andriuškevičius pirmąjį sezoną priklausė Klivlendo „Cavaliers“, bet žaidė vos šešiuose mačuose (9 min.) ir taškų pelnyti nesugebėjo.

Praėjusią vasarą teises į lietuvį „kavalieriai“ perleido Čikagos „Bulls“ komandai, bet čia Martyną užklupo dar didesnės bėdos. Vidurio puolėjas taip ir nesugebėjo prasibrauti į pagrindinę ekipos sudėtį, todėl gruodį buvo išsiųstas į antrinės lygos Dakotos „Wizards“ klubą.

„Komandiruotė“ vos nesibaigė tragiškai. Gruodžio 22 dieną M.Andriuškevičius per treniruotę susikivirčijo su komandos draugu Awvee Storey ir po šio smūgio stipriai susižeidė galvą.

Vienu metu krepšininko gyvybei net grėsė rimtas pavojus, o kai kurie medikai prognozavo, kad Martynas jau nebegalės grįžti į krepšinio aikštę.

Tačiau jis atsigavo ir grįžo, bet svajonę įsitvirtinti NBA teko atidėti vėlesniam laikui - „Bulls“ nebepratęsė iki liepos 1 dienos galiojusios lietuvio sutarties.

Nors už Atlanto patyrė daugiau nelaimių nei džiugesio akimirkų, M.Andriuškevičius užtikrino, kad savo sprendimo išvykti į NBA nesigaili.

„Jei kas nors laiko mašina sugrąžintų dvejus metus atgal, vėl eičiau tokiu pat keliu. Neturiu dėl ko gailėtis. Tai yra mano gyvenimas ir pats sprendžiu, ką daryti. O kitų žmonių nesiklausau, tegul jie kalba, ką nori“, - vakar „Kauno dienai“ sakė M.Andriuškevičius.

Puoselėja viltis sugrįžti

Paklaustas, ar nekyla apmaudas dėl tokių likimo vingių, M.Andriuškevičius tik palingavo galvą: „Man tai nelabai rūpi. Tas incidentas su Storey iš manęs atėmė visus metus, bet dabar jau nieko nepakeisi. Teks dabar padirbėti dvigubai sunkiau, kad kompensuočiau prarastus metus“.

Vidurio puolėjas nusiteikęs optimistiškai ir nemano, kad NBA durys jam užsivėrė galutinai.

„Niekada nesakau - viskas, tai neįmanoma. Man dabar svarbiausia žaisti, o kelių sugrįžti yra įvairiausių. Viskas priklausys nuo manęs paties – kaip žaisiu ir tobulėsiu per artimiausius metus“, - kalbėjo M.Andriuškevičius.

Centras pridūrė, kad net ir nerungtyniaudamas Amerikoje įgijo neblogą bagažą. Nesėkmės užgrūdino psichologiškai, o padidintos maisto normos ir darbas treniruoklių salėje leido per dvejus metus pridėti 23 kilogramus svorio.

Bandomasis laikotarpis

Kelią atgal į NBA aukštaūgis kaunietis bandys skintis Europoje.

Nors buvo pasirodę gandų, kad M.Andriuškevičius šią vasarą gali grįžti į „Žalgirį“, jis preliminariai sukirto rankomis su vienu pajėgiausių Ispanijos klubų Badalonos „Joventut“.

Pirmadienį anksti ryte, susikrovęs keturis didžiulius krepšius, Martynas iš Vilniaus per Kopenhagą išskrido į Badaloną.

Ten krepšininkas dalyvaus 15 dienų peržiūroje. „Joventut“ nori išsamiai patikrinti lietuvio sveikatą ir įvertinti jo žaidimo kokybę po dvejų metų, per kuriuos jis beveik nerungtyniavo. Jeigu M.Andriuškevičius atitiks Badalonos ekipos kriterijus, su juo turėtų būti pasirašyta vienų metų sutartis su galimybe ją pratęsti dar sezonui.

Badalonos ekipa šį sezoną žais vienoje ULEB taurės grupėje su „Šiaulių“ komanda.

„Nelabai daug žinau apie „Joventut“. Girdėjau, kad pernai gana sėkmingai žaidė Eurolygoje, o Ispanijos lyga visada išsiskyrė savo pajėgumu“, - apie naują iššūkį atsiliepė vidurio puolėjas.

Vis dėlto M.Andriuškevičius iškart pasitaisė, kad „galbūt kalba per anksti“.

„Bet jei blogai galvosi, tai nieko gero ir nebus. Nesėkmės turi kažkada baigtis. Labai tikiuosi, kad Ispanijoje man seksis gerai“, - Vilniaus oro uosto darbuotojai tiesdamas lėktuvo bilietą šyptelėjo M.Andriuškevičius.