„Tai buvo savimi nepatenkinto darbuotojo perdėta reakcija“, - penktadienio incidentą, kai Viršuliškių g. 40 esančioje parduotuvėje tris valandas nebuvo aptarnaujami klientai, komentavo prekybos tinklo „Iki“ generalinis direktorius Aidas Mackevičius.

Jis dar kartą patikino, kad streiko iniciatorė ir dar viena kasininkė po incidento pačios pasiprašė atleidžiamos iš darbo: „Toji kasininkė su savo kolege, matyt, supratusios, kad pasielgė per daug ambicingai, parašė pareiškimus ir išėjo iš darbo“.

Kasininkė neigia išėjusi iš darbo savo noru

Antradienį su DELFI žurnalistu susitikusi streiko iniciatore vadinama Lina (vardas pakeistas – DELFI) teigė iš parduotuvės nieko nevogusi ir apie jai neva skirtą nuobaudą nieko negirdėjusi.

„Nesąmonė. Mes streikavome todėl, kad pasikeitė atlyginimų skaičiavimo sistema ir mes pradėjome mažiau uždirbti. Mums paaiškino taip: didesnė apyvarta – didesnės algos, mažesnė apyvarta – mažesnės algos. Tokia buvo nauja valdžios idėja. Po to merginoms alga sumažėjo per pusę. Beje, man ji sumažėjo mažiausiai iš visų. Ar tai reiškia, kad kitos kasininkės nešė maistą iš parduotuvės „lentynomis“, - vadovų pateiktą versiją neigė Lina.

Jos teigimu, pietų pertraukai turėdamos labai mažai laiko, kasininkės valgo parduotuvėje nusipirktus maisto produktus. Merginos vienoje kasoje išmuša vieną čekį, kurį vėliau visos apmoka.

Lina taip pat neigė savo noru išėjusi iš darbo parduotuvėje. „Mane ir dar vieną kasininkę pasikvietė parduotuvės vadovai ir pareiškė – jeigu nerašysime pareiškimų, turėsime atlyginti didžiulius nuostolius, kuriuos įmonė patyrė dėl streiko“, - sakė Lina.

Buvusi kasininkė įsitikinusi, kad greitai iš darbo parduotuvėje bus priverstos išeiti ir kitos streike dalyvavusios kasininkės.

Surengė palaikymo akciją

„Mums dar nebuvo nieko pasakyta, bet visko gali būti. Mes streikavome, nes mums sumažino atlyginimą, aš gavau maždaug 140 litų mažiau, nei įprastai“, - kalbėjo antradienį parduotuvėje dirbusi kasininkė Vlada, viena iš septynių streiko dalyvių.

Antradienį „Iki“ parduotuvėje Viršuliškių g. 40 judėjimo „Prieš prakaito krautuves“ atstovai surengė kasininkių palaikymo akciją.

„Norime išreikšti solidarumą su sunkiai dirbančiomis kasininkėmis, kurios pirmą kartą Lietuvos istorijoje išdrįso pareikšti nepasitenkinimą savo darbo sąlygomis. Manome, kad tokie žmonės, kaip jos šiandien yra tarsi našlaičiai, nes nuo jų nusigręžia ne tik darbdaviai ir politikai, bet ir kolegos darbe ar net artimieji“, - teigė judėjimo atstovas Karolis Klimka.

„Šiuo atveju, kiek supratau, pagrindinė problema yra informacijos trūkumas. Nėra susirinkimų, nėra paaiškinimų, todėl ir kilo streikas. Jeigu prieš tai žmonėms būtų paaiškinta, už ką sumažinamas darbo užmokestis, nieko panašaus nebūtų atsitikę. Tačiau pirmiausia pasklido gandas ir žmonės reagavo spontaniškai ir, reikia pripažinti, neteisėtai“, - teigė parduotuvėje pasirodęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas.

A. Mackevičiaus teigimu, vidutinė kasininko alga „Iki“ tinklo parduotuvėse siekia apie 1300 litų neatskaičius mokesčių. Iš šio skaičiaus ne mažiau 70 proc. sudaro pagrindinis atlyginimas, apie 30 proc. sudaro priedai - premijos už darbuotojo darbo rezultatus.

„Mūsų atlyginimai yra vieni geriausių iš visų prekybos tinklų, o liepos mėnesį jie dar buvo padidinti. Nuo metų pradžios mūsų darbuotojų atlyginimai išaugo 31 proc.”, - tikino “Iki” generalinis direktorius.

A. Mackevičius patvirtino, kad parduotuvės darbuotojai gali dirbti ne tik po 7 ar 8 valandas per parą, bet ir 12 valandų: „Darbuotojai patys renkasi. Jei dirba 12 valandų, po to turi dvi dienas poilsio“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)