Sakoma, kad per Žolinę pašventintos daržovės apsaugo nuo gręsiančių ligų, o žolynai įgauna magiškos galios apsaugoti namus nuo griaustinio ar žaibo ugnies, o jų arbata gydo bei saugo organizmą nuo peršalimo, širdies ir kitokių ligų.

Tinkamai vartojamos vaistažolės yra ir maistas, ir vaistas, aprūpinantis žmogaus organizmą būtiniausiomis natūraliomis medžiagomis, apsaugančiomis nuo daugelio ligų.

Tačiau norint sulaukti gerų gydymo rezultatų, surinktus augalus reikia tinkamai paruošti, nepamirštant, jog džiūdamos vaistažolės keičiasi, o netinkamai laikomos praranda dalį ar net visas savo gydomąsias savybes ir jų vartoti nepatartina.

Antpilai - susmulkintus augalus sudėti į emaliuotą, porcelianinį ar stiklinį indą ir užpylus vandeniu jį uždengti ir įstačius į dubenį su vandeniu virinti apie 15 pinučių. Po to apie valandą vėsinti kambario temperatūroje, perkošti per vatos sluoksnį suvyniotą į marlę. Antpilo negalima užvirinti. Jei antpilas gaminamas šaltuoju būdu, susmulkintus augalus reikia užpilti kambario temperatūros vandeniu ir palikti 10 – 12 valandų, o po to filtruoti per kelis marlės sluoksnius. Reikia nepamiršti, jog tai greitai gendantis produktas.

Nuovirai - susmulkintus augalus užpilti verdančiu vandeniu ir virinti apie pusvalandį verdančio vandens dubenėlyje arba ant labai silpnos ugnies. Apie 15 minučių vėsinamas nuoviras kambario temperatūroje po to turi būti perkoštas. Kadangi nuovirai, kaip ir antpilai greitai genda, juos gaminti geriausia kiekvieną dieną, o jei to negalima padaryti, juos laikyti reikia tamsioje ir vėsioje vietoje ar šaldytuve ne ilgiau nei tris paras.

Tinktūros - gaminamos su 70° arba 40° spiritu ar degtine, kuria užpilami smulkinti augalai. Tinktūras geriausia gaminti stikliniame inde, kuris gerai užkemšamas ir paliekamas stovėti kambario temperatūroje septynias paras. Po to tinktūra nupilama ir gerai nuspaudžiama, filtruojama per kelis marlės sluoksnius. Gatava tinktūra, kokios spalvos ji bebūtų, turi būti skaidri. Taip pagamintos tinktūros gali ilgai stovėti, o vartojamos jos labai nedideliais kiekiais, dažniausiai dozuojamos lašais.

Tepalai - pirmiausiai reikia pasigaminti iš augalų miltelius, o po to juos sumaišyti su vazelinu, sviestu, kiaulės, kiškio bei kitokiais taukais ar aliejumi. Tačiau tokius tepalus namuose geriausiai gaminti su saulėgrąžų, sėmenų, alyvų, medvilnės ar kitokiu augaliniu aliejumi, nes tepalai, pagaminti su gyvuliniais riebalais greičiau genda.

Arbatos ir mišiniai - gaminami sumaišius kelių rūšių smulkintus džiovintus augalus, kuriuos galima maišyti pačiomis įvairiausiomis proporcijomis, priklausomai nuo to, kokią arbatą ar mišinį norima pasigaminti.