"Kaip prakaituojate?" - klausė vienas kito susitikę Senovės Romos gyventojai, kur pirtis buvo pakelta iki kulto lygio. Pirties procedūros taip pat egzistavo ir Egipte, Sirijoje, Babilone, Kinijoje, Japonijoje - praktiškai visame pasaulyje. Amžiais garbinamos pirties tradicijos keitėsi žmogaus, kultūros ir būties labui.

Dvidešimtas amžius, pakeitęs pasaulinę kultūrą, taip pat neapėjo pirties. Šiuo metu, norint nueiti į sauną, nereikia važiuoti į Suomiją, "chamamo" garais galima mėgautis ne tik Turkijoje, o amerikiečiams rusiškos vantos jau taip pat nebėra egzotika. Šiuolaikiniame – nebūtinai dideliame - mieste galima surasti bet kokio, netgi ir labai egzotiško tipo pirtį.

Tradicijos

Nežiūrint į tai, kad rusiška pirtis, sauna ar "chamamas" gali būti įrengtos vienoje patalpoje, tačiau skirtingi garinimosi ritualai - tikrinti ir pertikrinti amžiais - reikalauja nepriekaištingo jų laikymosi.

Šiandien pirtis iš higienos procedūros pavirto ritualu, kurio metu vyrai sprendžia politikos ir verslo problemas. Moteriai pirtis - geriausia vieta iš pagrindų pasikeisti nuo kojų iki galvos. Turbūt moterų - pirties mėgėjų tarpe yra negarsinamas įstatymas: nekalbėti apie nieką, išskyrus sveikatą, ir visas kvailas mintis palikti už pirties slenksčio.

Nauda

Teigiamas atskiros rūšies pirčių poveikis yra pagrįstas vienu principu: išsiskiriant prakaitui, detoksikuojamas kūnas. Garai atveria poras, išvaro toksines medžiagas, valo odą. Pirtis pašalina įtampą, atpalaiduoja raumenis ir ramina nervus: iš galvos dingsta sunkumas, nuo sėdėjimo prie darbo stalo suvargusi nugara išsitiesia. Po kūno atsipalaiduoja ir protas - jūs keliaujate į nuostabią snaudulio būseną ir pamirštate visas pasaulio problemas... Bet, norint pasiekti tokį efektą, lankymasis pirtyje turi atitikti pirties meno taisykles ir higienos reikalavimus.

Laikas

Jūsų kelias per garų debesis bus skirtingas laiko atžvilgiu, priklausomai nuo to, į kokią pirtį jūs eisite - į tikrą, ar į tokią, kuri yra įrengta kaip priedas prie sporto salės. Tuo labiau, kad skirtingo tipo pirtyse praleisite skirtingą laiko tarpą: sauna užima valandą, rusiška - mažiausiai dvi, o turkiškos pirties gerbėjai dingsta ten net pusdieniui.

Pagrindinė taisyklė

Visų pirma, reikėtų kruopščiai nuvalyti grimą, nuo nagų nuvalyti laką (nes jie turi kvėpuoti, o juolab, kad, veikiamas garų, lakas vis tiek nugaruos), išsiimti kontaktinius lęšius ir, esant reikalui, plaukus sutepti aliejumi arba uždėti tam tikrą apsauginę kaukę. Priminsime, kad visos kosmetinės priemonės tiek skirtos odai, tiek plaukams, veikiamos garų, padidina savo veikimą net iki dešimties kartų. Prieš užeinant į pirtį taip pat reikėtų nusiprausti po karštu dušu, nenaudojant muilo.

Jeigu karštis atrodo nepakeliamas, reikėtų apsipilti šaltu vandeniu arba nusiprausti po šiltu dušu. Taip pat pravers ir rankšluostukas prakaitui nuo veido valyti. Galite daryti aušinančius kompresus ir juos dėti ant kaktos bei pakaušio - taip lengviau pakelsite karštį. Turėkite omenyje, kad prakaitas pirtyje neturi būti valomas, jis turėtų būti sugeriamas į popierinį arba lininį rankšluostį.

Pirtyje nerekomenduojama gerti nei arbatos, nei kavos: jie sužadina nervų sistemą, o tai atsipalaidavusiam organizmui visai nereikalinga. Patyrę pirtininkai taip pat kreivai žiūri ir į alaus ar bet kokių kitų alkoholinių gėrimų vartojimą pirtyje, nes jie susilpnina organizmą ir blokuoja organizmo toksinų pašalinimą. Pirtyje geriausia gerti negazuotą mineralinį vandenį, arba žolines arbatas.

Bet kokio tipo pirtyje prireiks:

Ne tik rankšluosčių ir užtiesalų, bet ir...

Veidui: kosmetinio muilo arba gelio prausimuisi, mažo apvalaus šepetuko, kremų, padedančių odai luptis, visokių įmanomų kaukių ir drėkinamųjų kremų.

Kūnui: Aliejaus ir drėkinamojo kremo.

Rankoms: Skysčio nagų lakui nuimti ir manikiūrinio rinkinio (išbrinkusius nagus labai lengva tvarkyti, nes juk visą pagrindinį darbą padaro garai).

Kojoms: Pemza arba akmuo (pedikiūras pirtyje užima pora minučių, nes pagrindinį darbą čia vėl atlieka garai).

Plaukams: Kaukės, aliejaus, šampūno, šukų arba šepečio (geriau, kad būtų su natūraliais šeriais).

Rinkdamiesi priemones, pasirinkite tas, kurios yra mažuose įpakavimuose, kurie sutaupys vietos krepšyje. Garų kamuoliai nepaveiks tik tos kosmetikos, kuri yra atspari vandeniui.

Chamamas

Vakaruose į pirtį priimta vaikščioti rytais. Manoma, kad po saulės pakilimo kūnas yra mažiau atsparus ligoms.

Klasikinė vakarų pirtis yra pastatyta delno principu, kur kiekvienas pirštas yra pirties niša. Pradinė "riešinė" yra persirengimo kambarėlis su 28-34 laipsnių temperatūra. Čia reikia pasėdėti, sušilti, o tik vėliau pereiti į didžiulę patalpą su šiltomis, bet ne karštomis grindimis. Centre - "delne" yra šilti akmeniniai gultai, ant kurių yra gulima, atsipalaiduojama ir prakaituojama. Toliau nuo "delno" yra keletas nišų, kuriose oro temperatūra nuo 70 laipsnių lėtai kyla iki 100. Drėgnumas siekia -90 procentų, tai privers jus prakaituoti nuo kojų iki galvos.

Šiuolaikiniai chamamai yra statomi truputėlį sumažinti, bet juose vis tiek yra išlikusios dvi salės.

Pirmas etapas - detoksikacija

Daug salių su skirtingomis temperatūromis padeda lengviau pasirinkti optimaliausią variantą ir priprasti prie netgi labai aukštų temperatūrų. Prieš pereinant į karštą nišą, rekomenduojama apie pusvalandį pagulėti ant šiltų akmenų. Aukštos temperatūros nišose siūloma pabūti apie 5 min., o paskui vėl grįžti ant akmeninių gultų. Procedūra yra kartojama keletą kartų ir buvimas karštosiose nišose yra ilginamas (pastovūs lankytojai išsėdi apie pusvalandį). Svarbiausia yra kaip reikiant išprakaituoti.

Paskui nusiprauskite po dušu, bet nesimuilinkite: muilas ir gelis ant kūno palieka drėkinančią plėvelę, ir dėl šios priežasties masažinė pirštinė negali nuvalyti negyvų odos ląstelių, išvalyti poras ir pašalinti toksinų. O juk būtent tam jus ir ruošia chamamas.

Antras etapas – negyvų odos ląstelių pašalinimas

Po dušo galima eiti prie staliuko, kur daromas negyvų odos ląstelių pašalinimo masažas. Tikrose turkiškose pirtyse masažus atlieka tiktai specialiai apmokyti masažistai. Apsiginklavę specialia grubia pirštine, jie kruopščiai apdirba visą kūną - pradedant pėdomis ir baigiant pakaušiu, nuvalydami nuo kūno apmirusias odos daleles. Paskui kūnas kruopščiai apiplaunamas vandeniu ir muilinamas su kempinine pirštine arba specialiu šepečiu.

Jeigu masažisto nepavyko surasti, šią procedūrą galima atlikti ir savarankiškai. Prireiks pirštinės iš tikro kailio (Turkijoje naudojamos pirštinės, pagamintos iš natūralių arklio plaukų). Sintetinė kempinė netiks: ji netolygiai nuvalys odą ir netgi gali sukelti odos susierzinimą. Veidas yra valomas apvaliu šepetėliu (juos gamina Lancome, Shiseido, Yves Rocher) ir minkštu pilingo kremu.

Po negyvų odos sluoksnių pašalinimo reikia išsiprausti su muilu, bet be kempinės. O kad pasijaustumėte dar pilnavertiškiau, porą minučių pastovėkite po dušu: jis suteiks daug malonumo.

Trečias etapas - tonizavimas

Po valymosi procedūros turkai neria į baseiną. Tikrame chamame turi būti pora baseinų su skirtinga vandens temperatūra. Iš pradžių yra neriama į šiltą vandenį, vėliau - į šaltesnį ir galų gale - į labai šaltą. Dabar apie šią tradiciją dažnai užmirštama – paliekamas tik baseinas su lediniu vandeniu, kuris tinka tiems, kurie nebijo šalčio, nori susiaurinti kraujagysles ir kūną pripildyti energija. Taigi tiems, kas šito prisibijo, reikėtų save nuraminti mintimi, kad pirtis visų pirma yra atsipalaidavimo priemonė ir, susivyniojus į rankšluostį, laipsniškai sumažinti kūno temperatūrą.

Ketvirtas etapas - drėkinimas

Pienelis, aliejai, kremas.... Oda su padėka sugers juos ir taps minkšta ir švelni. Tepdami juos, masažuokite kūną iš apačios į viršų - tai suteiks lengvumo pojūtį. Tiems, kurie nori pilnavertiškai užbaigti šį ritualą, reikėtų kreiptis į masažistą, kuris pramankštins raumenis, sulygins odą ir sugrąžins jai gyvybingumą. Tarp kitko, šitaip visų medžiagų įsisavinimas vyksta 30 procentų efektyviau.

Penktas etapas - poilsis

Norėdamas adaptuotis prie naujos būsenos, organizmas pareikalaus poilsio. Todėl visose pirtyse yra specialios salės, kuriose galima laisvai atsipūsti gulint ir atsigaivinti saldžia mėtų arbata. Drėkinanti kaukė suteiks odai pilnavertiškesnį poilsį. Čia galima atlikti ir kvėpavimo gimnastiką, o taip pat ir manikiūrą bei pedikiūrą; tuo labiau, kad didesnė darbo dalis jau atlikta garų pagalba.

Būtini aksesuarai

1. Rankšluostis kūnui apsidengti, kad galėtumėte laisvai judėti po chamamą ir gulėti ant akmeninių gultų (paklodė apsidengimui yra duodame vietoje, tačiau juk daug maloniau yra turėti savo). Geriau pasirinkti lininę arba medvilninę medžiagą, o ne lengvą ar pusiau permatomą, limpančią prie kūno.

2. Pirštinė masažui.

3. Apvalus šepetėlis veido valymui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją