Mitybos rekomendacijos keliaujant vasarą

Ajurveda pataria, kad vasaros metu reikėtų vartoti daugiau kartaus (pvz. rabarbaras, alijošiaus sultys, kiaulpienių arbata), saldaus (pvz. švieži saldūs vaisiai, sultys) ir sutraukiančio (pvz. granatų, spanguolių sultys, šparaginės pupelės) skonių.

Patartina vasaros metu vartoti maisto produktus, kurie šaldo, t.y obuolius, kriaušes, arbūzus, slyvas, vynuoges, nektarinus, agurkus, cukinijss, brokolius, pieniškus produktus, kefyrą, jogurtą, rūgpienį, varškę, ryžius, įvairias sultis. Karštu metu reikėtų vengti šildančių produktų, t.y svogūnų, česnakų, pipirų, čili, morkų, burokėlių (nebent šaltibarščiuose su šaldančiais agurkais ir kefyru), pomidorų (nebent salotos su liesa grietine).

Venkite riebių pieno produktų, grietinės, fermentinių sūrių. Jei nesate vegetarai, galite valgyti žuvį, kalakutieną, vištieną. Žinokite, kad jautiena, kiauliena, o ypač aviena turi šildančių savybių. Patiekalai iš mėsos labiau tinka šaltajam metų periodui.

Valgykite lengvai ir saikingai. Naudokite daugiau salotų bei žalių vaisių ir stenkitės nepersivalgyti ypač karštuoju dienos metu, nes tokiu atveju sutriks virškinimas.

Gėrimai

Labai geras šaldantis gėrimas yra Lassi, kurį galite pasigaminti patys. Išplakite 1 dalį jogurto ir 4 dalis vandens mikseriu, įdėkite kmyno sėklų miltelių.

Jei keliaujate šiltuose kraštuose, pasimėgaukite kokoso riešuto pienu, kuris šaldo ir gaivina, o tuo pačiu turi daug naudingų mineralų.

Arbūzų sultys ne tik atgaivina, bet ir atšaldo visus organizmo organus, o su žiupsneliu druskos numalšina galvos skausmą.

Spanguolių ir granatų sultys yra sutraukiančio skonio ir natūraliai sumažina organizmo karštį.

Vandens stiklinė su laimo ar citrinos sultimis atgaivina ir numalšina troškulį kelionės metu.

Gerkite kambario temperatūros vandenį. Negerkite karšto vandens, arbatas patartina gerti anksti rytą ar vėliau vakare. Taip pat nesimėgaukite labai šaltu, lediniu vandeniu, nes toks vanduo sutrikdo organizmo pusiausvyrą, sumažina virškinimo galias.

Jei vartojate alkoholį, stenkitės negerti stipriųjų alkoholinių gėrimų (viskio, brendžio, degtinės, romo) ir raudono vyno, nes jie šildo ir sukelia vidinę ugnį - Pita. O mieloje draugų kompanijoje su saiku paragaukite šalto alaus ar balto vyno.

Produktų derinimas

Kelionės metu reikėtų valgyti saikingai ir vengti nesuderinamų produktų, kas susilpnina organizmą, virškinimą ir sukelia vidinį organizmo apsinuodijimą-toksifikaciją.

MAISTO PRODUKTASNESUDERINAMAS SU
PienasŽuvis, melionai, arbūzai, jogurtas, rūgštūs vaisiai, duona ar duonos gaminiai, kurie pagaminti su mielėmis
JogurtasRūgštūs vaisiai, melionai, karšti gėrimai, žuvis, angliavandeniai, sūris, bananai
Melionai ir arbūzaiValgyti TIK VIENUS ir su niekuo nemaišyti
KiaušiniaiPienas, jogurtas, sūris, melionai, bulvės, vaisiai
Angliavandeniai (makaronai, ryžiai, bulvės)Bananai, pienas, kiaušiniai, datulės, mėsa, žuvis, sūris
CitrinosJogurtas, pienas, agurkai, pomidorai
Bulvės, baklažanai, pomidoraiJogurtas, pienas, melionai, agurkai

Virškinamo trakto negalavimai

Dažnai kelionės metu valgome mums neįprastą maistą, kartais tenka suvalgyti ir nelabai šviežio. Taip pat keliaujant mūsų valgymo režimas pasikeičia ir dėl šios priežasties dauguma keliaujančių skundžiasi virškinimo sutrikimais, pilvo pūtimu, pilvo skausmais, viduriavimu, vidurių užkietėjimu.

Vidurių užkietėjimas

Gerkite prieš miegą 1-2 šaukštelius Triphalos (TRIPHALA – ajurvedinis vaistažolių mišinys, susidedantis iš trijų augalų: amalaki, babitaki ir haritaki) miltelių ar tablečių su puse stiklinės vandens;

Iš ryto naudokite 1 šaukštą linų sėmenų aliejaus su šiltu vandeniu ir 10 citrinos lašų;

Gerkite slyvų sultis ir valgykite kuo daugiau vaisių ir daržovių;

Iš vakaro išmirkykite penkias džiovintas slyvas ir iš ryto suvalgykite. Labai sveika ir naudinga nuplautos ir išmirkytos juodosios razinos;

Esant stipriam vidurių užkietėjimui, iš ryto suvalgykite vienoje stiklinėje vandens 1 šaukštelį išbrinkitų maltų linų sėmenų. Jei nepadeda, naudokite 2 šaukštelius.

Pykinimas ir vėmimas

Pykinimas ir vėmimas gali atsirasti dėl įvairių priežasčių: toksinais užterštos kepenys, parazitai žarnyne, per didelis rūgštingumas skrandyje, apsinuodijimas maistu. Dažnai vėmimas atsiranda tada, kai žmogaus organizmas, norėdamas apsisaugoti nuo toksinų, natūraliais būdais stengiasi juos pašalinti, t.y. skatina vėmimo refleksą.

Labai svarbu nevartoti rūgščių aštrių ir sūrių produktų. Negalima valgyti fermentuotų ar konservuotų maisto produktų, t.y. sūrių, įvairių konservuotų gaminių, duonos su mielėmis.

Badavimas

Badavimas būtų pagrindinis būdas nuraminti organizmą ir leisti virškinimo sistemai pailsėti. Galima pabadauti vieną dieną, geriant tik ananasų sultis su ¼ šaukštelio džiovinto imbiero, žiupsneliu maltų juodųjų pipirų ir ½ šaukštelio rudojo cukraus. Šį gėrima galima gerti 3 kartus per dieną.

Patarimai

Gėrimas pykinimui numalšinti. 1 puodelis vandens, 10 lašų citrinų sulčių, ½ šaukštelio cukraus. Viską sumaišius įdėti ¼ šaukštelio geriamos sodos ir išgerti.

Galima sukramtyti 1 ar 2 kardamono sėklas.

1 šaukštelį šviežio imbiero sulčių ir 1 šaukštelį svogūnų sulčių sumaišyti ir išgerti. Iš karto numalšina pykinimą ir sustabdo vėmimą.

Sumaišyti vienodomis dalimis citrinos sulčių ir medaus ir laižyti, kol pykinimas praeis;

Išgerti „kokteilį“ iš ½ šaukštelio medaus, ¼ šaukštelio kardamono miltelių ir 100 g. kefyro.

Arbata iš 1 šaukštelio kmyno sėklų ir žiupsnelio muškato riešuto gali nuraminti pilvo spazmus.

Vidurių pūtimas

Sumaišyti 1 šaukštelį sutarkuoto šviežio imbiero su 1 šaukšteliu citrinos sulčių. Vartoti po valgio.

1 šaukštelį citrinos sulčių sumaišyti su ½ šaukšteliu geriamos sodos viename puodelyje šalto vandens. Išgerti greitai iš karto po valgio. Tai labai pagerins virškinimą ir padės sumažinti dujų kauimąsi.

Patartina vartoti anglies tabletes, kurias galima nusipirkti vaistinėse. Gerti 2 tabletes po valgio. Anglis sugeria dujas ir pašalina toksinus.

Gerti kmynų, pankolio, ramunėlių arbatas. Galima atskirai arba visų vaistažolių vienodomis dalimis.

Pakepinkite kmynų ir pankolio sėklas ant karštos keptuvės, tik nesudeginkite. Galite pasigaminti namuose prieš kelionę. Kelionės metu kiekvieną kartą po valgio suvalgykite apie ½ šaukštelio šio mišinio, užsigeriant 1/3 stiklinės vandens.

Nuo vidurių pūtimo labai gerai padeda Triphalos milteliai. Išbrinkyti prieš miegą ½ - 1 šaukštelį Triphalos miltelių, palaikyti 10 minučių ir išgerti prieš miegą.

Viduriavimas

Viduriuojant reikia gerti daug skysčių, nes organizmas praranda daug vandens.

Išvirti vieną ar du obuolius be sėklų, įdėti 1 šaukštelio indiško lydyto sviesto ghee arba alyvų aliejaus, žiupsnelį kardamono ir mažą žiupsnelį imbiero miltelių. Labai padeda esant chroniškam viduriavimui. Tai patartina daryti du kartus per dieną.

Jei nėra galimybių išsivirti obuolių, galima padaryti bananų košelę: sutrinti vieną ar du sunokusius bananus ir įdėti 1 šaukštelį lydyto sviesto ghee ar aliejaus, kardamono ir imbiero bei muškato riešuto. Vartoti 2 kartus per dieną.

Sustabdyti viduriavimą padės virti ryžiai su jogurtu. Išvirti 1 puodelį basmati ryžių, po to įdėti 1 šaukštelį lydyto sviesto ghee ir 3-4 šaukštus šviežio jogurto.

Norint atstatyti natūralią virškinamojo trakto florą, patartina pasidaryti jogurto gėrimo. ½ puodelio jogurto ar kefyro ir ½ vandens suplakti ir įdėti šviežio sumalto imbiero šaukštelį ir gerti.

Dar vienas paprastas receptas sustabdyti viduriavimui yra mišinys iš 1 šaukštelio medaus, ½ šaukštelio lydyto sviesto ghee ir žiupsnelio muškato riešuto miltelių.

Pilvo skausmai

Sumaišykite 1/3 šaukštelio kmyno miltelių su žiupsneliu jūros druskos ir kramtykite, užgerdami šiltu vandeniu.

Jei skausmai labai dideli, padės pilvo masažas su sezamo aliejumi pagal laikrodžio rodyklę.

Gerkite šiltą vandenį su keliais šaukšteliais šviežių imbiero sulčių.

Pakepinkite kmyno, pankolio ir kalendros sėklas, kol pradės spragsėti. Kramtykite, užsigerdami šiltu vandeniu. Pasigaminkite šio mišinio namuose, labai pravers kelionėje.

Jei pilvo skausmas kilo dėl sutrikusio virškinimo, išgerkite mišinį iš ¼ puodelio svogūnų sulčių, ½ šaukštelio medaus ir ½ šaukštelio maltų juodųjųpipirų. Tai paskatins virškinimo procesą;

Pilvo skausmui nuraminti 2-3 kartus per dieną gerti kmynų, pankolio ir kalendros arbatas lygiomis dalimis. Kmynų ar mėtų, pankolio bei kalendros arbatas gerkite šiltas, o karštu oru - šaltas su ½ šaukštelio rudojo cukraus.

Ramunėlių arbata labai ramina ir nuima spazmus, ypač gerai gerti vakarais su šaukšteliu medaus.

Vaistinės taukės arbata taip pat yra naudinga esant pilvo spazmams.

Burnos higiena

Kelionės metu palaikykite burnos higieną, kad neatsirastų burnos infekcijų bei žaizdelių ant dantenų.

Skalaukite burną alijošiaus sultimis keletą kartų per dieną.

Mėtų, ramunėlių ir čiobrelių arbata tinka ne tik gėrimui, bet ir burnos skalavimui.

Jei atsirado žaizdelės ant dantenų, užtepkite ciberžolės su medumi ir leiskite uždžiūti.

Burnos skalavimui ir dantų šepetėlio valymui naudokite greipfruto sėklyčių ekstraktą. Įlašinkite kelis lašelius ekstrakto į stiklinę vandens, porą kartų išsiskalaukite burną, o dantų šepetėlį užmerkite nakčiai.

Naudokite liežuvio valiklį (galima nusipirkti jogos centruose ar vaistinėse). Jei neturite specialaus liežuvio valiklio, naudokite paprastą šaukštą ar tą patį dantų šepetėlį. Ant liežuvio kaupiasi daug toksinų. Kiekvieną rytą, vakare ir po valgio nuvalydami liežuvio apnašas ir gleives, palengvinate natūralius organizmo valymosi procesus.

Tikiuosi, kad lengvai galėsite pritaikyti šiuos Ajurvedinius patarimus vasaros kelionių metu.

Geros ir įspūdžių pilnos vasaros!