Tačiau kiti specialistai nesutinka su tokia duomenų interpretacija ir sako, kad nėra jokių K.Hokso prielaidą patvirtinančių faktų.

"Manau, kad išsėtinė sklerozė perduodama lytiniu keliu, dažniausiai paauglystėje, nuo užsikrėtusių, bet nebūtinai sergančių vyriškos lyties asmenų", - teigia jis savo pranešime, paskelbtame Neurologijos, neurochirurgijos ir psichiatrijos žurnale. K.Hokso (Christopher Hawkes) nuomone, taip gali atsitikti ne vien tik dėl neurologinio sutrikimo, kai kurie žmonės gali paveldėti jautrumą lytiniu būdu perduodamam užkratui.

Tuo tarpu Kembridžo universiteto neurologijos profesorius Alesteras Kompstonas (Alastair Compston) pavadino šį pranešimą neturintį jokios mokslinės vertės.

Bet K.Hoksas (Christopher Hawkes) teigia, jog jo hipotezę patvirtina migracijos tyrimų bei epidemiologiniai duomenys. Anot jo, išsėtinės sklerozės atvejų Farerų salose, Islandijoje ir Orknio salose padaugėja čia atvykus kariškiams.

Jo prielaidą patvirtina ir duomenys apie jaunų, lytiškai aktyvių žmonių, priklausančių kultūroms, kuriose visokiausi lytiniai santykiai absoliučiai toleruojami, narkomanų sergamumą šia liga.

Išsėtinė sklerozė progresuoja, kai pažeidžiami galvos ar stuburo smegenų nervinių skaidulų dangalai. Ši liga dažna šaltuose kraštuose ir labai reta Afrikoje ir Azijoje, paprastai ja susergama nuo 20 iki 40 metų amžiaus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją