Kai vaikai jaučiasi laimingi ir saugūs, jie bus pasirengę peržengti į kitą savo gyvenimo etapą.

Daugelyje šiuolaikinių ankstyvos vaikystės programų numatyti „užsiėmimai su skirtingų kartų žmonėmis“, rašo www.kidsource.com. Iš tikrųjų tai reiškia, jog gerose pamokose yra įvairiausių amžių žmonių. Vyresniems žmonėms tai gali būti kokios nors specialios programos dalis, jiems gali būti mokama už dalyvavimą pamokose arba jie gali būti savanoriai. Bet kuriuo atveju, kai vyresni žmonės tampa įprasta programos dalimi, bendravimas su vaikais būna natūralesnis.

Daugelis mažų vaikų būna retai susidūrę su pagyvenusiais žmonėmis ir juos skirsto į geranoriškus senelius bei piktavalius nepažįstamuosius. Nepaisant programose dalyvaujančių vaikų amžiaus, visi bendravimo tarp kartų užsiėmimų tikslai yra tie patys:

- suteikti vaikams informacijos apie vyresnius žmones;
- parodyti vaikams, kad kiekvienas asmuo yra unikalus – kaip ir kiekvienas vaikas;
- leisti vaikams jaustis gerai, kai šalia yra vyresnio amžiaus žmonių, augti kartu su jais.

Štai kaip užtikrinti, kad įvairių amžiaus grupių vaikai gautų naudos iš bendravimo su vyresniais asmenimis.

Trimečiai ir keturmečiai

Trimečiai ir keturmečiai vaikai neretai maišo amžių su dydžiu. Jei mano, kad „prisivys“ šiek tiek vyresnį vaiką, kad vienodo dydžio žmonės yra vienodo amžiaus. Taip pat jie gana aiškiai pareiškia, kad norėtų pasilikti jauni ir nesenti, ligas, negražumą ir mirtį jie sieja su senesniais žmonėmis.

Šiuo metu svarbu vaikus susipažinti su įvairiausiais pagyvenusiais žmonėmis ir įgyti tikslios informacijos. Vyresni kaimynai, seneliai ar vaikų darželio darbuotojai turėtų dažniau lankytis užsiėmimuose ir susipažinti su vaikais. Su jais susipažinus, jie gali pasisodinti vaikus ant kelių, jiems paskaityti ar užsiimti kita veikla. Vaikai su laiku pradės vertinti vyresnių asmenų savybes ir gebėjimus. Jiems atsirastų galimybė pamąstyti apie vaikystę ir augimą kaip apie natūralius raidos etapus.

Penkiamečiai

Darželinukai vis dar nelabai aiškiai supranta amžiaus ir laiko ryšį. Daugelis jų mano, kad senatvė yra užkrečiama ar gali užklupti per naktį. Kaip ir trimečiai bei keturmečiai, jie bijo, kad užaugę taps kitais žmonėmis bei pagyvenusiems žmonėms priskiria neigiamas savybes.

Šiems vaikams taip pat yra naudinga bendrauti su įvairiais senesniais žmonėmis ir išsiaiškinti, kad tarp jų ir senesnių žmonių yra daug panašumų. Senesni žmonės mėgsta tokį patį maistą, kaip ir vaikai, jiems patinka žaisti ir ilsėtis.

Jie gali su vaikais dainuoti ir žaisti, užsiimti įvairia veikla lauke. Vaikai gali matyti savo ankstyvos vaikystės žaislus ir drabužius bei pradėti suvokti gyvenimo ciklus.

Nuo šešiamečių iki aštuonmečių

Šio amžiaus vaikai geriau suvokia laiką, bet dar nevisiškai supranta jo ryšį su amžiumi. Tačiau jie gali realistiškai nusakyti žmogaus amžių ir atpažįsta jų vystymąsi nuo dvidešimties iki šešiasdešimties metų. Jie gali pradėti domėtis senesnių asmenų gebėjimais, o vyresnieji žmonės gali kantriai rodyti tai, ką sugeba.

Šio amžiaus vaikai gali išmokti kelis naujus žodžius senesniems asmenims ir jų savybėms nusakyti. Jie gali pasakoti apie visus jų pažįstamus vyresnius žmones ir apie tai, ką jie daro. Tai yra metas, kai vaikus laikas supažindinti su vyresnių žmonių verte, jų įnašu į literatūrą ir kasdienį gyvenimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją