Nors oda yra neįtikėtinai elastinga ir lengvai prisitaikanti, kartais pasiekiama riba, kai ji nebegali daugiau temptis be įtrūkimo požymių. Odai tempiantis, ji plonėja ir trūkinėja. Šie maži įtrūkimai reiškia, kad sutrūksta ir kraujagyslės, o iš jų išbėgęs kraujas strijoms suteikia rausvai raudoną spalvą. Po kurio laiko kraujagyslės susitraukia ir strijos įgyja sidabro atspalvį.

Vieni žmonės yra labiau linkę į strijų atsiradimą nei kiti. Medikai mano, kad taip yra dėl to, kad tų žmonių organizmuose gali būti gaminama per daug hormono, vadinamo kortikosteroidu. Dėl to odos audinyje sumažėja baltymo kolageno, kuris palaiko odos elastingumą.

Strijų atsiradimo priežastys

Strijų vaikinams gali atsirasti paauglystėje, jei šie labai greitai stypsta. Arba tiems vyrams, kurie stengiasi kuo greičiau užsiauginti raumenų. Strijos labai dažnai „papuošia“ sunkumų kilnotojų kūnus.

Krentant svoriui arba jo priaugant, kai odai tenka greitai keistis, taip pat gali atsirasti odos įtrūkimų.

Strijų taip pat gali atsirasti ir dėl ligų: Kušingo sindromo, Ehlers-Danlos sindromo, steroidinių hormonų pertekliaus ir kartais diabeto.

Kaip jas panaikinti?

Strijos gali labai smarkia paveikti vyrų elgseną ir sumažinti pasitikėjimą savimi, todėl, jei jos jums neduoda ramybės, pasikonsultuokite su gydytoju.

Nors yra nemažai berecepčių kosmetinių produktų, daugelio jų poveikis yra minimalus arba jo apskritai nėra.

Tretinoino tepalai, naudojami spuogams gydyti, taip pat yra efektyvūs ir kovojant su strijų žymėmis. Tepalai šviesina odą, keisdami senesnę odą nauja bei lėtindami ląstelių, kurios galėjo būti pažeistos saulės šviesos, šalinimą.

Dermabrazija ir gydymas lazeriu, atliekami kvalifikuotų dermatologų, gali pagerinti odos spalvą ir tekstūrą, tačiau strijos visiškai neišnyks – jos tik bus mažiau gilios, reiškia, mažiau matomos.

Stenkitės vengti greito odos tempimo, kuris būna stipriai mažėjant ar didėjant svoriui, nekeiskite radikaliai mitybos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)