Mes, tėvai, norime vaikams tik paties geriausio, todėl darželio pasirinkimas gali užtrukti, tačiau gerai paieškoję tikrai rasime tinkamą vietą savo mažiesiems. Rinkdamiesi darželį, tėvai dažniausiai atsižvelgia į tokius dalykus kaip mokesčiai, darbo laikas, vieta, religinė pakraipa, maitinimas ir ugdymo metodai.

Tačiau yra ir kitas faktorius, į kurį reikėtų atsižvelgti: ta vieta turi būti suderinama su individualiu jūsų vaiko temperamentu, rašo www.about.com.

Temperamentas yra genetiškai nulemtas psichinių savybių kompleksas. Esama įvairių temperamentų. Pavyzdžiui ekstravertas yra ekspresyvus ir gyvai reaguojantis į aplinką bei mėgstantis bendrauti. Tuo tarpu intravertas yra iš prigimties uždaras ir mieliau būna vienas su savo mintimis.

Jei jūsų vaiko būdas lengvas ir lankstus, nors ir mėgsta nusistovėjusią tvarką, jis greitai prisitaikys prie naujos situacijos. Lėtesni arba baikštūs vaikai ne taip greitai pripras prie naujos aplinkos ir žmonių. Kad jaustųsi saugūs, jiems reikia ne tik nusistovėjusios tvarkos, bet ir suaugusiojo, kuriuo jie pasikliauja ir kuris galėtų jiems pagelbėti sunkesnėse situacijose.

Yra ir kitokie temperamento skirstymai: aktyvus, socialus, spontaniškas, neprisitaikantis, intuityvus ar įžvalgus ir pan. Nustačius savo vaiko temperamentą, iškyla klausimas, kaip rasti jam tinkamą darželį. Jei turite vietoje nenustygstančią dukrą, ar ieškosite jai darželio, kur ji būtų nuolat užimta?

Žymi vaikų auklėjimo ekspertė Stacy DeBroff teigia, kad geriausia rinktis tokį darželį, kuris būtų priešingas (bet ne radikaliai) jūsų vaiko temperamentui.

„Labai aktyviam vaikui geriausiai tiktų toks darželis, kuriame būtų ne tik laisvo laiko valandėlės, bet ir aktyvi dienotvarkė,“- sako S.DeBoff.

Jei turite drovų ar uždarą vaiką, pasirinkite vietą, kurioje jam reikės daugiau bendrauti. Tai padės išlįsti iš savo kiauto.

„Daugeliui drovių vaikų išvengti kontakto su kitais vaikais nelabai pavyks, nebent pasamdytumėte jam privačią auklę. Vaiko socialiniam vystymuisi svarbu, kad jis bendrautų su kitais vaikais prižiūrimoje erdvėje ir kontroliuojamuose užsiėmimuose“, - sakė ji.

Anot Leslie Coleman, edukacijos specialistės iš Kiddie tarptautinės akademijos Bel Air mieste, Maryland valstijoje (JAV), kokybiški vaikų priežiūros centrai turėtų atsižvelgti į skirtingus vaikų temperamentus ir elgtis su jais atitinkamai.

„Tai pasiekiama per mokymo programą, - aiškina L.Coleman. – Mes skatiname užsiėmimus mažose grupelėse, o taip pat bendras pamokėles visiems vaikams. Tokiu būdu išvengiama daugelio problemų, susijusių su didelėmis mažų vaikų grupėmis. Tėvai turėtų ieškoti tokių darželių, kur vaikai skatinami bendrauti ir kur jiems suteikiama galimybė pažinti savo emocijas, nepatiriant pažeminimo ir nepagarbos“.

Geras būdas išsiaiškinti kaip auklėtojai elgiasi su skirtingo temperamento vaikais yra tiesiog pasivaikščioti po patalpas, stebint ar mokytojai atpažįsta vaikų jausmus ir ar padeda jiems valdyti savo emocijas. Vaikų saviraiška turėtų būti nevaržoma, o mokytojai turėtų padėti jiems valdyti savo emocijas pagarbiu ir priimtinu būdu.

„Vaikams turi būti visada leidžiama laisvai išreikšti savo emocijas ir jie niekada negali būti už tai baudžiami, - pabrėžia L.Coleman. - Taip vaikas supranta, kad jo jausmai yra svarbūs ir kad jie niekada netaps bausmės priežastimi.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją