Pasaulyje kasmet hepatitu A suserga apie pusantro milijono žmonių. Apsirgti gali visi, neturintys šiai ligai imuniteto, o jis įgyjamas persirgus šia infekcija ar pasiskiepijus.

Virusinis hepatitas A gana paplitęs daugelyje mūsų turistų pamėgtų pietų šalių - Turkijoje, Egipte, Tunise ir kitose.Hepatitas A - virusinė kepenų infekcija, kuria lengvai užsikrečiama per maistą, vandenį, tiesioginio kontakto būdu dėl nepakankamų higienos įgūdžių. Infekciją sukelia itin atsparus šalčiui, aukštai temperatūrai, išdžiūvimui ir kitiems aplinkos veiksniams hepatito A virusas.

Gydytojai primena, jog infekcija labai lengvai plinta dėl ilgo inkubacinio ligos periodo, kai žmogus pradeda platinti virusą dar nežinodamas, kad yra užsikrėtęs. Pats pavojingiausias laikotarpis - iki odos pageltimo. Būtent tuomet ir pirmą ligos savaitę į aplinką viruso iš sergančio žmogaus išskiriama daugiausiai. Pasak gydytojų, liga klastinga, nes sirgti gali ir besimptome forma. Tuomet liga praeina kaip nedidelis peršalimas, todėl galimybė užkrėsti aplinkinius labai didelė. Dažniausiai hepatitu A serga vaikai bei jauni suaugę žmonės, neturintys šiai ligai imuniteto. Liga į lovą paguldo ilgam - dažnai keliems mėnesiams ar net pusei metų. Persirgus reikia ilgai laikytis dietos. Retai ligos eiga būna žaibinė ir tokiais atvejais net šiuolaikinė medicina ne visada gali išgelbėti žmogų nuo mirties.

Dėmesio:

hepatitu A dažniausiai užsikrečia vaikai, nes jie dar nesugeba laikytis švaros, todėl užkratas nuo įvairių aplinkos daiktų per nešvarias rankas nesunkiai patenka į burną ir visą organizmą.

Kadangi vaikai dažniau serga šia liga, juos patariama skiepyti pirmiausia. Vakcina gali būti skiriama nuo 2 metų amžiaus. Taip pat rekomenduojama paskiepyti vaikus prieš darželį ar mokyklą, nes kolektyvuose gali pasitaikyti ir užsikrėtusių hepatito-A virusu, tačiau nebūtinai sergančių, nes gelta būna tik vienam iš 10-20 užsikrėtusių! Geriausia skiepyti vaikus 2- 4 savaitėms likus iki išvykimo į kelionę ar ėjimo į vaikų kolektyvą, nes tik praėjus maždaug savaitei po pirmos vakcinos dozės susidaro apsauginis imuniteto lygis. Antroji dozė skiriama maždaug po 6-12 mėn.

Užsikrėsti galima:

suvalgius netinkamai apdorotų jūros gėrybių,

nurijus vandens, maudantis užterštuose vandens telkiniuose,

vartojant maistui nekokybišką vandenį ar iš tokio vandens sušaldytus ledo kubelius,

valgant maistą, pagamintą užsikrėtusio arba sergančio žmogaus, ir nesilaikiusio higienos reikalavimų,

nepakankamai laikantis higienos reikalavimų.

Kaip apsisaugoti:

labai svarbu laikytis asmens higienos - pasinaudojus tualetu, prieš valgio gaminimą, prieš valgant plauti rankas su muilu,

naudoti tinkamai termiškai paruoštą maistą, kadangi virinant ne mažiau kaip 5 min. virusas yra nukenksminamas,

prieš valgant vaisius, termiškai neapdorotas daržoves - nuplauti švariu tekančiu vandeniu ir nulupti,

negerti vandens iš atvirų telkinių ar vandens čiaupų, o kelionių į kitas šalis metu vartoti tik fasuotą geriamąjį vandenį,

efektyviausia hepatito A profilaktikos priemonė - skiepai, nes tik taip įgyjama ilgalaikė apsauga nuo šios ligos.