Klastingieji UV


Pavojingiausiųjų ultravioletinių saulės spindulių (UV) rodiklis ne vienodas. Jį lemia keletas veiksnių. Turėkite juos galvoje ir rizikuodami skirkite daugiau dėmesio apsaugai.

UV spindulių kiekį lemia:

* Dienos metas. Pavyzdžiui, antrą valandą popiet UV rodiklis tris kartus aukštesnis nei 10 valandą ryto.

* Metų laikas. Šiaurės pusrutulyje daugiausia UV spindulių Žemę pasiekia apie vasaros lygiadienį - birželio 24 dieną.

* Platuma. Kuo arčiau pusiaujo, tuo UV spindulių gausiau. Pavyzdžiui, Karibų jūros salose jų tris kartus daugiau nei Švedijoje.

* Aukštis virš jūros lygio. Kylant aukštyn, didėja ir UV rodiklis. Kas 1000 metrų jis didesnis 10 procentų.

Kiti veiksniai, turintys įtakos UV spindulių kiekiui, yra ozono sluoksnio storis, oro užterštumas ir debesys. Tiesa, nors sunkūs juodi lietaus debesys ir sulaiko didžiąją dalį kenksmingų spindulių, lengvi balti aukštai danguje klastingesni: jie sulaiko dalį šviesos, sudarydami įspūdį, kad UV spindulių mažiau, tačiau iš tiesų jų kiekio labai nesumažina.

Daugiau kremo ir pavėsio

Svarbiausi patarimai, kaip saugotis nuo saulės (ypač, kai ji aktyviausia), išlieka klasikiniai: daugiau kremo ir pavėsio!

Vis dėlto pateikiame svarbiausių priemonių atmintinę. Geriau išgirsti dar kartą, nei vėliau gailėtis.

* Kas dvi ar tris valandas tepkitės apsauginiu kremu nuo saulės, kuris tinka jūsų odos tipui. Atminkite, kad joks kremas nuo UV spindulių neapsaugo visiškai.

* Vasarą būtinai dėvėkite galvos apdangalą. Kepurė su snapeliu ar plačiabrylė skrybėlė šiek tiek apsaugo ir veidą.

* Nuolat būkite su akiniais nuo saulės, kurių stiklai filtruoja saulės spindulius.

* Jei norite pasikaitinti, geriau rinkitės dienos laiką prieš vienuoliktą ryto arba po ketvirtos valandos po pietų.

* Jei jau taip atsitiko, kad nusvilote, gelbėkitės tepdamiesi specialiomis priemonėmis - kremais, putomis, losjonais, geliais. Nudegimus saulėje veiksmingai gydo priemonės, kurių sudėtyje yra dekspantenolio ir bičių pikio. Gelis stipriau veikia nudegimus, o losjonais odą drėkinti ir raminti galima kaskart po maudynių.

Vandens arba sulčių

Kaitrią vasaros dieną svarbu gerti daug skysčių. Daugiausia, žinoma, vandens. Kai karšta, prakaituojate, todėl organizmui gresia dehidratacija. Šalia nuolat turėti vandens butelį ir gerti, net kai nejaučiate troškulio, tiesiog būtina. Nelygu jūsų fizinis krūvis, tačiau bet kuriuo atveju pusantro litro - mažiausia, kiek turite išgerti.

Jei nesate tyro vandens mėgėjai, galite gerti vaisių ir daržovių sultis. Kai kuriose yra pigmentų, kurie skatina odą gražiai parusti, vitaminų ir kitų elementų, saugančių odą. Naudingiausios apelsinų, tropinių vaisių, abrikosų, morkų bei pomidorų sultys.

Kai karšta, alkoholio geriau apskritai vengti arba gerti tik labai nedaug. Neminint kitų neigiamų aspektų, kai kurie jo elementai silpnina odos atsparumą.

Nepamirškite akinių!

Ypač geros priežiūros saulės atokaitoje reikia jūsų akims. Saulės akiniai būtinai turi filtruoti ultravioletinius spindulius. Jei tokios savybės jie neturi, gali tik pakenkti: akies vyzdys reaguoja į mažesnį šviesos kiekį ir išsiplečia, o UV spindulių jam tenka tiek pat. Kokybiškus akinius turi žymėti raidės CE, ant jų turi būti nurodytas apsaugos lygis nuo 1 iki 4 (1 - saugo minimaliai, 4 - tinka ir ekstremalioms sąlygoms). Akinius rinkitės kuo tamsesniais stiklais, uždengiančius ne tik akis, bet ir veido šonus. Juk spinduliai skverbiasi ne tik pro stiklus!

Deja, apsaugoję savo akis, suaugusieji dažnai pamiršta mažuosius. Vaikams taip pat reikia saulės akinių. Išrinkite juos optikoje, saugančius nuo UV spindulių. Plastikinių akinių "zuikučių" ar "širdelių" prekybos centruose geriau nepirkite. Gal ir linksma, bet akims nėmaž nepadės.