Taurė laikoma instrumentu, perteikiančiu vyno individualumą, išvaizdą, kvapą ir skonį. O forma yra atsakinga už kiekvienos vyno rūšies individualių ir subtilių charakteristikų perdavimą - aromato (kvapo ir skonio) kokybę bei intensyvumą.

Įvairios vyno rūšys, pagamintos iš skirtingų vynuogių rūšių, skiriasi vaisių aromato, rūgštingumo, taninų (rauginė medžiaga) ir alkoholio santykiu. Todėl kiekvieno vyno privalumams pabrėžti tinka vis kitokios formos taurė. Ragavimo pojūčiai priklauso nuo taurės formos, talpos, angos skersmens, apdailos (nurėžta, nupoliruota, apvali), taip pat sienelės storio.

Taurės dydis ir angos skersmuo („įkvėpimo zona") lemia kvapų kokybę ir intensyvumą, Todėl raudonajam vynui skirtos didelės taurės, baltajam - vidutinio dydžio. Kiti stipresni alkoholiniai gėrimai geriami iš mažų taurelių. Tuomet labiau pabrėžiamas ne spirito, o vaisių aromatas.

Taurė neturi būti perpildyta. Raudonojo vyno pilama 4-5 uncijos, baltojo - 2-3, o kitų alkoholinių gėrimų - 1 uncija (apie 28 ml).

Įpiltas į taurę vynas iš karto ima garuoti ir jo aromatas užpildo taurės tūrį. Lengviausi, silpniausi gėlių ir vaisių kvapai pakyla iki taurės krašto, tuo tarpu vidurinį sluoksnį užpildo augalų, žemės, mineralinių komponentų kvapas. Sunkiausi aromatai - dažniausiai medžio ir alkoholio - pasilieka taurės dugne.

Sukiojant taurę, suvilgomas didesnis paviršiaus plotas, taip padidinant garavimą ir aromatų intensyvumą. Tačiau sukimas neskatina įvairių kvapo elementų jungtis. Šis faktas paaiškina, kodėl tas pats vynas skirtingose taurėse skleidžia vis kitokius aromatus.

Kiekvienos taurės forma yra specialiai pritaikyta nukreipti skystį į tam tikras skonio zonas liežuvyje. Taip užtikrinamas tobulai subalansuotas ragavimo pojūtis. Taurės forma verčia pakelti galvą taip, kad geriant nebūtų išliejamas skystis. Plačių, atvirų taurių forma priverčia gurkštelėti palenkiant galvą, tuo tarpu mažesnio skersmens angos taurės verčia atsilošti. Tokios pozicijos leidžia skysčiui patekti į skirtingas skonio zonas gomuryje. Kontroliuojant skysčio srautą, palaikomas pradinis kontaktas su liežuviu, kuriame yra skonio receptoriai ir jei geriama dideliais gurkšniais, taurės privalumai nublanksta.

Vyno gurkšnis nukreipiamas į tam tikras skonio zonas gomuryje ir nuosekliai sukelia skirtingus skonio pojūčius (saldumą, rūgštumą, kartumą). Vadinasi, turėdami tinkamą taurę, galime įvertinti vyno išvaizdą, aromatą ir skonį.

Priklausomai nuo vyno rūšies, siūloma naudoti šių tipų taures.

BORDEAUX GRAND CRU. Ši taurė išryškina unikalias bordeaux vynų charakteristikas. Didelės talpos taurė išlaiko pilną šiuolaikinių Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ir Merlot vynų aromatų koloritą. Šios taurės „kvėpavimo zona" tinka ir jauniems, ir subrendusiems vynams. Ji padeda atskleisti įvairius aromato sluoksnius. Geriant iš jos jaučiamas šilkinis, aksominis vyno skonis, atspindintis raudonojo vyno sudėtingumą ir švelnumą. Subrendusiems bordeaux vynams siūloma mažesnio aukščio ir talpos, taip pat mažesnio angos skersmens taurė. Taip perduodama visa šių vynų koncentracija ir subtilumas.

BOURGOGNE GRAND CRU. Ši taurė gali negailestingai demaskuoti prasto vyno trūkumus, bet geras vynas - aukščiausios rūšies burgundiškasis, taip pat itališki Barnio ar Barbaresco - atskleis visą savo grožį. Didelė taurės talpa ir gana didelis angos skersmuo leidžia apimti visą aromatų spektrą, tačiau šiek tiek platėjantis viršus padeda akcentuoti vaisių aromatą, labai neužgožiant rūgštumo.

BOURGOGNE. Šios klasikinės burgundiškojo vyno taurės išvaizda galbūt daugiau žada, nei iš tikrųjų duoda. Dėl plačios angos skleidžiami antrojo sluoksnio aromatai, o taurės platumas leidžia nukreipti didelį vyno gurkšnį į liežuvio šonines zonas, kur yra rūgštumui jautrūs receptoriai. Taip pabrėžiamas vyno rūgštumas, pikantiškas mineralų aromatas, vaisių bei ąžuolo aromatų harmonija. Tinka baltam grand cru rango vynui.

CHIANTI CLASSICO. Šios taurės forma perteikia charakteringus Chanti vyšnių ir karčiųjų migdolų aromatus. Kartu jaučiamas švelnus vaisių ir rūgštumo skonis. Ši taurė tinka ir amerikietiškajam vynui, Kalifornijoje gaminamam iš Zinfandel. Taurė pabrėžia didelės uogų įvairovės ir prieskonių aromatą. Ji taip pat sušvelnina alkoholio stiprumą, sukuria rūgštumo, taninų, vaisių ir kitų elementų harmoniją.

BEAUJOLAIS NOUVEAU. Taurė, skirta lengviems vaisiniams raudoniesiems vynams. Jos dydis sukoncentruoja charakteringus vyno bruožus išryškindamas taninus ir pabrėždamas šviežią vaisių skonį.

ROSE. Taurė nukreipia vyno gurkšnį į liežuvio galiuką taip pabrėždama gaivų vaisių skonį, mažindama rūgštingumą ir paryškindama uogų aromatus. Tai ideali taurė visada gaiviems sausiems rausviesiems vynams.

CHARDONNAY. Mažas rūgštingumas perduodamas taip, kad atsvertų alkoholį. Pabrėžiamas vaisių skonis daro vyną švelniai aksominiu. Ši taurė jauniems vynams padeda atskleisti gaivumą, o subrendusiems - riešuto, prieskonių ir mineralų aromatą.

RHEINGAU. Tai elegantiška tulpės formos taurė šiek tiek platėjančiu viršum. Pabrėžia vaisių skonį užtikrindama, kad vynas mažai liesis su rūgštumui jautriomis liežuvio zonomis, o tekės iki užpakalinės gomurio dalies.

SAUTERNES. Ideali taurė soternui ir saldiesiems desertiniams vynams iš vėlyvo skynimo vynuogių derliaus. Neįprastas siaurėjantis viršus pabrėžia tropinių vaisių aromatą.

CHAMPAGNE. Klasikinės formos taurė sukurta lengvam, gaiviam, sausam šampanui. Burbuliukai pajaučiami liežuvio galu.

MOSCATO. Ši taurė skirta saldiems, švelniai putojantiems vynams. Harmonizuoja jų saldumą ir rūgštumą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją