Šiuolaikinio meno bienalėje Venecijoje Urbonai pristatys neįprastas balandžių varžybas. Remiantis istorine medžiaga apie „Villa Lituania“ – tarpukario Lietuvos ambasadą Romoje, bus statoma balandinė, kurioje augs apie 500 balandžių iš Rusijos, Lietuvos ir Italijos. Juos mokys žymiausias Italijos treneris, kavalieriaus titulą pelnęs Erosas Karbonis.

„Po tų intensyvių treniruočių, po geros priežiūros balandžiai skris maršrutu Venecija-Roma. Jie pakils iš bienalės teritorijos Venecijoje ir nusileis tame „Villa Lituania“ pastate, kuris iš tikrųjų yra to realaus pastato modelis“, – pasakojo Gediminas Urbonas.

Pasak menininkų, šis projektas – protestas prieš paskutinę iki šių dienų okupuotą Lietuvos teritoriją. „Villa Lituania“ vis dar priklauso Rusijai, ir Lietuvos diplomatai derasi, kad pastatas būtų grąžintas.

Rusija nesutiko, kad balandinė būtų statoma ambasados teritorijoje, tad balandžių namas keleriems metams bus įrengtas kitoje Romos vietoje.

„Aš manau, kad šiuolaikinis menininkas yra ne tik tas, kuris užsidaręs studijoje tapo, drožia, bet ir tas, kuris yra aktyvus pilietis“, – LTV „Panoramai“ tvirtino Nomeda Urbonienė.

Bienalė Venecijoje prasidės birželio 9 d. Iš Lietuvos paviljono tądien pakils apie 150 balandžių ir skris į savo namus Italijoje ir Rytų Europoje. Planuojama, kad pagal „Villą Lituanią“ padarytoje kopijoje užauginti balandžiai pirmą kartą dalyvaus varžybose rugsėjį, Venecijos kino festivalio uždarymo metu.

Beje, Nomeda ir Gediminas Urbonai Lietuvoje ir svetur kūrė meno projektus už „Lietuvos“ kino teatro išsaugojimą, tarp jų ir „Pro-testo laboratoriją“.