Per metus Lietuvoje nudegimo traumas patiria per 7 tūkstančiai žmonių.

Maždaug 700 iš jų reikia specializuotos pagalbos, kuri teikiama Kauno medicinos universiteto (KMU) Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikoje.

Profilaktikos svarbą supranta per vėlai

Lietuva užima vieną pirmųjų vietų pasaulyje pagal nudegimų skaičių. Išsivysčiusiose Vakarų šalyse per metus iš 100 tūkstančių žmonių vienas miršta patyręs sunkius nudegimus, o Lietuvoje šie skaičiai dešimt kartų didesni.

“Sovietmečiu per metus gaisruose sudegdavo, mirdavo nuo nudegimų 50-60 žmonių. Šiais laikais per metus sudega maždaug 300 gyventojų, nemažai jų - būdami neblaivūs.

Beveik kiekvieną savaitę į Klinikas patenka po 1-2 nukentėjusįjį gaisre, o kartais 3-4. Daug aukų pareikalauja gaisrai daugiabučiuose”, - teigė KMU Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovas docentas Rytis Rimdeika.

Medikai aiškina žmonėms, kokių jiems priemonių reikėtų imtis, kad nenudegtų, kaip teisingai teikti pirmąją pagalbą.

Nudegimų, kaip ir kitų ligų, profilaktikos svarbą žmonės dažniausiai supranta tik nudegę arba pamatę sunkiai nudegusį žmogų. Dažnai nudegama dėl paties žmogaus arba aplinkinių neatsargumo. Vaikai - dėl per mažos suaugusiųjų priežiūros.

Į KMUK iš visos Lietuvos kasmet atvežama maždaug 400 žmonių (150 iš jų - vaikai), patyrusių sunkiausius nudegimus, kuriems reikia sudėtingos pagalbos, operacinio gydymo. KMU Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikoje jiems atliekamos sudėtingos operacijos.

Medikai pažymi, kad būtų galima palengvinti dalies sunkiai nudegusiųjų būklę, sumažinti dėl nudegimų atsirandančius kosmetikos defektus, jei jiems būtų suteikta kvalifikuota pirmoji pagalba. Dažnai naudojamos liaudiškos priemonės ne tik nesumažina nudegimo, bet ir apsunkina nudegimo gydymą.

Pavojai tyko buityje

Klinikos vadovas docentas Rytis Rimdeika įsitikinęs, kad žmonėms reikia nuolat priminti, kad nudegimų galima išvengti laikantis darbų saugos taisyklių, taip pat reikia žmones informuoti apie pavojus, tykančius buityje ir stengtis jų išvengti.

Daugiausiai nudegimų nutinka buityje: virtuvėje, vonioje, garaže ir kt. Pavojingiausia vieta - virtuvė, kurioje nudega ir vaikai, ir suaugusieji.

Rodos, tereikia paprastų dalykų, kad būtų išvengta nelaimių: nestatyti indų su karštais skysčiais ant stalo ar viryklės krašto, nedėvėti labai greitai užsidegančių sintetinių prijuosčių, nenešti indų, pripildytų karštų skysčių, jei virtuvėje žaidžia vaikai, nerūkyti lovoje ir kt.

Atsitikus nelaimei, labai svarbu tinkamai suteikti pirmąją pagalbą. Medicininiai tyrimai rodo, kad efektyviausia - staigiai atšaldyti nudegusią vietą: ją laikyti po tekančiu šaltu vandeniu 10-15 minučių. Tinkamai suteikta pirmoji pagalba - aukso vertės, po kurios nudegusį žmogų būtina kuo skubiau vežti į ligoninę.

Staigiai atšaldžius sumažėja skausmas, nutraukiamas žalojantis aukštos temperatūros poveikis audiniams - pavyksta apsaugoti gilesnius odos sluoksnius. Jokiu būdu negalima ant nudegimų vietų dėti jokių taukų ar ko nors panašaus (taip kartais nevykusiai artimieji mėgina suteikti pirmąją pagalbą nukentėjusiajam). Tai labai sukomplikuoja ir apsunkina gydymą, padaro žalos.

Didžiulis rekonstrukcinių operacijų poreikis

KMU Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikoje jau trečias mėnuo gydomas jaunas vaikinas, patyręs patį giliausią trečio laipsnio nudegimą. Nudegęs jo kūnas ir veidas. Vaikinas guli specialioje, vadinamoje klinitroninių dalelių lovoje. Ji ypatinga tuo, kad čiužinys automatiškai prisitaiko prie paguldyto ant jo žmogaus kūno.

Nudegimus tenka gydyti ilgai, todėl gulint tokioje lovoje galima išvengti pragulų. Lova skirta gydyti daug kūno apdegusiems ligoniams. Visoje Lietuvoje yra tik dvi tokios lovos: abi Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikoje.

Į KMUK medikus dažnai kreipiasi nuo nudegimų pagiję jų pacientai dar kartą. Atvažiuoja jie dėl randų korekcijos.

“Plastinių ir rekonstrukcinių operacijų poreikis - didžiulis, - teigia docentas Rytis Rimdeika. - Žmonės kreipiasi ne tik dėl randų, kurie atsiranda po nudegimų, bet ir dėl pragulų, po traumų, kurių metu buvo išplėšti audiniai. Taip pat gydome ir sergančiuosius odos vėžiu, kai šalinant auglį susidaro audinių trūkumas, ir reikia juos rekonstruoti.”