Norint ištirti kolos poveikį organizmui, buvo atliktas tyrimas. Jame dalyvavo 2584 savanoriai – 1423 moterys ir 1125 vyrai. Mokslininkai matavo mineralų tankį jų stubure ir šlaunikaulyje.

Nustatyta, kad moterų, kasdien gėrusių kolą (taip pat ir dietinę) kauluose mineralų tankumas buvo kur kas mažesnis nei moterų, kurios šį gėrimą geria ne dažniau nei kartą per mėnesį

Ši tendencija nebuvo būdinga vyrams. Taip pat ji negaliojo ir moterims, kurios teikia pirmenybę kitiems saldiesiems gėrimams.

„Gauti duomenys yra labai svarbūs, nes mineralų tankis kauluose yra tiesiogiai susijęs su lūžių rizika, o kola yra labai populiarus gėrimas“, - pažymi mokslininkai.

Ankstesnio tyrimo metu jie nustatė ryšį tarp paauglių merginų kaulų lūžių dažnumo ir saldžiųjų gėrimų vartojimo, bet tuo metu surinkti duomenys neatmetė galimybės, kad kaulai retėja ne dėl didesnio limonadų su angliarūgšte vartojimo, o dėl mažesnio pieno produktų vartojimo.

Naujojo tyrimo metu buvo nustatyta, kad aistra kolai ir pieno produktų, kuriuose yra daug kalcio bei kurie yra naudingi kaulams, vartojimas nėra susiję dalykai. Tyrimo autorių teigimu, kolą geriančių moterų blogesnę kaulų būklę galima būtų sieti su dideliu fosfatinės rūgšties kiekiu koloje.

Fosfatinė rūgštis apsunkina kalcio pasisavinimą iš virškinimo trakto bei padidina greitį, kuriuo kalcis šalinamas iš organizmo.

„Nėra įrodymų, kad nedažnas kolos paragavimas gali pakenkti kaulams. Tačiau moterys, bijančios kaulų retėjimo, turėtų atsisakyti dažno kolos gėrimo bent jau iki tol, kol kiti tyrimai nepaneigs dabar nustatyto šio gėrimo poveikio“, - tikina mokslininkai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją