Dauguma vyrų pasakys, kas vairuojanti moteris yra labai keistas ir nenusakomas reiškinys. Tarkime, visiškai neaišku, kaip prognozuoti jos elgesį važiuojant iš paskos. Ypač kai ji sugalvojo parkuotis. Žinoma, paprasčiausiai būtų apkaltinti vyrus šovinizmu ir ties tuo sustoti.

Tačiau literatūroje apie lyčių skirtumus galima rasti duomenų apie tai, kad iš tiesų moterų ir vyrų smegenys skiriasi. Pasirodo, vyrų smegenys geriau susitvarko su erdviniais uždaviniais, kur reikia sekti daikto judėjimą siaurame erdvės ruože. Moterims lengviau suvokti situaciją apskritai, tačiau sunkiau išlaikyti tokį “tunelinį “ dėmesį. Dėl to nemaža dalis moterų vargsta, kai su vairavimo instruktoriumi bando atlikti aikštelėje tokius atbulinius manevrus, kaip “parkavimas“ ir “įvažiavimas į garažą”.

Kaltinti moterų čia neišeina. Tiesiog, su pasididžiavimu aiškina vyrai, gera orientacija erdvėje yra vyriško lytinio hormono testosterono nuopelnas. Testosteronas veikia smegenis taip, kad jos tampa labiau “medžiotojo ir kario“ smegenimis. Ir tai keičia dėmesio savybes. Ar tik teigiamai ?

Čia moterys gali nesutikti. Štai tas pats vyras išlipa iš mašinos ir įeina į namus. Žmona paprašo, kad jis paimtų iš šaldytuvo jogurtą vaikui. Vyras atidaro šaldytuvą ir kelias sekundes tiesiog žiūri vidun. “Kur jis?“- klausia po minutės žmonos. Žmona ateina į virtuvę, prieina prie šaldytuvo ir iš karto paima jogurtą. “Tu ką, nematai?” – klausia ji suirzusiu tonu. Jai sunku suvokti, kaip žmogus, ką tik puikiai pastatęs atbuline eiga mašiną, dabar nemato jogurto, stovinčio čia pat, už sviesto pakelio.

Vyras nežino, ką atsakyti. Jis tikrai nemato jogurto. Taip yra todėl, kad į jo tunelinį dėmesį jogurtas tiesiog nepateko. O į moters dėmesio ratą pateko ne tik jogurtas, bet ir daržovės žemesnėje lentynoje, ir besibaigiantys kiaušiniai, ir kažkur šone pastatyta vaistų dėžutė. Moterų geresnė “aferentinė sintezė”, t.y. sugebėjimas aprėpti situaciją apskritai. Kaip tai pasireiškia vairavime?

Pirmiausiai, moterų reakcijos skiriasi dar besimokant vairuoti. Kaip išsireiškė vienos vairavimo mokyklos vadovas, “vyrai iš pradžių išmoksta vairuoti, o po to eina laikyti egzaminą. O moterys, atvirkščiai, iš pradžių išlaiko egzaminą, o po to mokosi vairuoti”. Tai reiškia, kad moterys nerizikuoja egzamino metu nukrypti nuo nustatytų taisyklių. Jei jos neišlaiko egzamino, tai dažniausiai dėl sutrikimo: variklis užgeso bandant važiuoti į estakadą, vairą persuko per daug bandant parkuotis atbuline eiga.

Važiuojant mieste tarp mašinų gali kilti baimė, sutrikimas, panika. Tuomet moterys painioja pedalus ir suka vairą ne į tą pusę. O vyras gali neišlaikyti egzamino ir dėl tų pačių priežasčių, ir dėl tam tikro noro padaryti “ kietuolio “ įspūdį. Tarkime, jis nepagrįstai viršys per egzaminą greitį, nepastebės ribojančio ženklo, bandys “šauniai” persirikiuoti prieš pat kitos mašinos nosį. Vargu, ar taip pasielgs moteris. Ji greičiau nedarys rizikingo judesio iš viso. Tiesiog jos psichika į situacijos įvertinimą būtinai įtrauks dar ir atsargumą, ir ribojančius ženklus. Per egzaminą ji važiuoja atsargiai ir tvarkingai.

Ir jeigu instruktorius ne žvėris, ir simpatizuoja moterims apskritai, egzaminą moteris išlaiko. Ir gauna teises. Po to ji ilgai nedrįsta važinėti pati, bevelydama net imti papildomas pamokas. Vyras taip niekuomet nepasielgs. Jei jis jau gavo teises, tai stengsis kuo greičiau elgtis kaip “asas”.

Moteris vargu ar stengiasi kažką kelyje vaidinti. Nes šalia kiekvienai moteriai būdingo atsargumo, ji žiūri į vairavimą gan pragmatiškai. Jūs girdėjote išsireiškimą “automobilis- ne prabanga, o judėjimo priemonė“? Tai štai: tai - tipiškas moterų posakis.

Vyrui automobilis yra kažkas daugiau, nei judėjimo priemonė. Jūs, tikriausiai, matėte per rusų televiziją laidą “Apie tai“? Vienoje laidoje, skirtoje seksualinei egzotikai, kalbėjo populiarus rašytojas. Jis parašė romaną apie vyrą, kuris taip myli savo automobilį, kad naktimis net turi su juo intymius santykius. Taip, per dujų išmetimo vamzdį. Kažkas šioje fantastiškoje istorijoje apčiuopta apie vyrų psichologiją.

Pastebėkite, kaip švelniai vyrai glosto ir kaip prižiūri savo mašinas. Kaip jautriai įsiklauso į visus įtartinus judančio variklio garsus… Kaip švelniai vadina ją: ”mano mersiunia”, “mano audinė”, “mano mazdelė”… Kad taip moteris… Na, jei ne seksualinius, tai šiltus romantiškus jausmus automobilis sukelia vyrui gan dažnai. Juokai juokais, o manęs visai nenustebino įvykis, kai mano kolega su savo mašina įvažiavo į patinkančios bendradarbės mašinos užpakalį…

Maža to, automobilio galingumas ir markė vyrui reiškia prestižą. Variklio tūris gali tapti rimtu pavydo objektu tarp dviejų vyrų. Turbininis variklis gali suteikti vyrui pranašumo jausmą prieš kitus. Ir net jei jis turi “Žigulius”, o kaimynas - “Mersą”, tai su panieka pasakys, kad jo mašina už kaimyno ekonomiškesnė, o aušinimo sistemą nesunku rankomis pataisyti.

Moterims tokie dalykai vargu ar kelia panašius jausmus. Tiesa, teko girdėti apie moteris, kurios atsisako automatinės pavarų dėžės, nes trūksta rankenos, kurią galima judinti. Tačiau vėl gi dažniau būna priešingai. Moterims automatinė pavarų dėžė atrodo racionalesnė. Mažiau painiavos ir nereikalingų judesių. Kažin, ar ją įtikins vyriškas argumentas: ”tuomet lėčiau įsibėgėsi”. O štai argumentai: ”dažniau sugenda“ ir “daugiau suvalgo“ ją įtikina lengviau.

Jūs retai sutiksite suprakaitavusią moterį, su atsidavimu remontuojančią garaže savo automobilį. Tačiau jūs neretai pamatysite moterį, stabdančią vyrus, kad pataisytų jos nevažiuojančia mašiną. Kodėl?

Moterų psichologija vis dėlto labiau orientuota ne į mechaniką ir ne į objektus. Vyrams gendantys objektai yra svarbesni už santykius ir tarsi meta iššūkį. Santykiai vyrams - malonus priedas prie objektų pasaulio. Moterims objektai - malonus priedas prie santykių. Santykiai meta moterims iššūkį. Todėl vyrams paprasčiau ir įdomiau aiškintis, kas vyksta po automobilio kapotu.

Moterims tai neįdomu ir nesvarbu. Joms svarbu, kaip klostysis santykiai su vyrais ir moterims, kuriuos ji šiandien sutiks. Ir jei tai, kas vyksta po kapotu, sutrukdys susitikimams ir santykiams su vyrais ir moterims, moterys ims nejuokais pykti ir nekantrauti. Jos norės, kad kas nors kuo greičiau sutvarkytų šias nemalonias, nors ir ne tokias reikšmingas kliūtis.

Be to, susitikimas su nepažįstamuoju kelyje persmelktas ne tik pavojumi, bet ir nuotykiu. Taisytojas gali būti įdomesnis už taisymą. Vyrams taisyti ir yra pats svarbiausias dalykas, malonus kaip savaime, taip ir dėl šį procesą lydinčio pasididžiavimo savimi ir kartais jį vainikuojančio moterų dėkingumo.

Pagalvokime, kokią simbolinę reikšmę turi pakeltas moters mašinos kapotas….

Šiuolaikinio riterio skulptūra: vyras, palinkęs prie atsitiktinės pažįstamos mašinos pakelto kapoto.

Žinoma, visa tai nereiškia, kad su automobiliais siejasi tik “silpnos nuostabios damos” bei “grubaus vyro automechaniko “ temos. Nemažai ir greitą važiavimą mėgstančių moterų. Moterys turi savo būdą laikyti automobilio vairą. Nepaprastai daug dalykų atsiskleidžia, kai žmona sėdi šalia vairuojančio vyro. Kai įvyksta “automobiliniai pasimatymai“ ir seksas mašinoje. Kai prasideda improvizuotos lenktynės autostradose. Kai mašiną sustabdo ir prie jos artėja kelių policininkas. Kaip šiose situacijoje elgiasi moterys?

Matyt, daugelis moterų turi savo stilių. Mes rasime aibę elgesio scenarijų, vertų atskiros kalbos. O kol kas tiesiog pastebėkime: į mūsų kelius šalia “žiūrinčių gilyn azartiškų medžiotojų ir karių “ jau seniai plūstelėjo “plačiai žiūrinti , atsargesnė ir jautresnė santykiams siela“. Kas iš to išeis – įdomu be galo. Tikėkimės, kad harmonija.

Olegas Lapinas

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją