Kai kurie jų sugadinti – suplėšytos šokėjų ant ledo Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko, plaukikės olimpinės čempionės Linos Kačiušytės ir kitos istorinės nuotraukos, dokumentai.

Nori privatizuoti?

„Šiandien kalbėjausi su Kauno sporto muziejumi, kad dalį eksponatų pasiims. Sutariau su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu – kita dalis turėjo keliauti pas juos. O ką jiems dabar galiu duoti?“ – emocingai L.T. kalbėjo V.Gudelis.

Daugelį eksponatų vedėjas muziejui perdavė iš savos kolekcijos. „Su manimi buvo sutarta, kad praneš, kada eksponatus išveš, bet nepranešė“, – piktinosi pašnekovas.

Bankrutavus sostinės sportininkų namams, jame veikęs muziejus prieš metus panaikintas. Uždarius šią įstaigą V.Gudelis buvo maitinamas pažadais – esą ieškoma naujų patalpų eksponatams. Per tą laiką didžioji dalis ekspozicijos buvo išvežta.

Jis įsitikinęs, kad muziejus uždarytas norint privatizuoti pastatą senamiestyje.

„Taip išvežti eksponatus – aukščiausio lygio barbarizmas. Kas atsakingas dėl to? Didžiausias visos šios sporto istorijos tragedijos kaltininkas – Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Kultūros švietimo ir sporto departamento direktorius Algimantas Šventickas“, – negailėjo piktų žodžių V.Gudelis.

Darbininkai paskubėjo

Savivaldybės valdininkas jam metamus kaltinimus atmeta. „Visi eksponatai yra pas mus, saugomi. Tai buvo likučiai, kuriuos turėjo pasiimti V.Gudelis, ir jam apie tai buvo pasakyta. Tai menkos vertybės“, – teigė A.Šventickas. Jis taip pat sakė, kad vertingesni eksponatai buvo paimti suderinus su V.Gudeliu, pasirašyti perdavimo ir priėmimo aktai.

Departamento vyriausiasis specialistas Algimantas Žeimys L.T. prisipažino – darbininkai su likusiais eksponatais, kurie gal ir turėjo išliekamosios vertės, pasielgė barbariškai. Bet čia esą yra ir paties V.Gudelio kaltės.

Pirmadienį jam buvo perduoti muziejaus raktai ir pasakyta, kad gali pasiimti viską, kas liko. Pagal susitarimą tarp savivaldybės ir V.Gudelio buvęs muziejaus vedėjas turėjo parašyti raštą, kada ir ką pasiima, ko negalima liesti. Tokiais atvejais darbininkai eksponatų neliečia.

„Dabar jokio rašto nebuvo. V.Gudelis teisinosi, kad apžiūrėdamas patalpas neturėjo rašiklio. O darbininkai tiesiog paskubėjo išvalyti patalpas“, – sakė A.Žeimys.