Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė pasidžiaugė, kad šios unikalios žirgų varžytuvės turi šimtametes tradicijas, į jas suvažiuoja tūkstančiai žiūrovų ne tik iš Lietuvos, gretimos Latvijos, tolimesnės Estijos, bet būna ir iš Prancūzijos, Amerikos, Kinijos.

Šiemet žiemos šventė "Sartai 2007"prasidės 10 val. amatų muge ir liaudiškų kapelijų pasirodymais, o oficialus jos atidarymas įvyks 12 valandą.

12.45 val. hipodrome prasidės ristūnų žirgų lenktynės, kurias palydės geriausių Lietuvos muzikantų pasirodymai.

Lenktynės, kuriose dalyvaus geriausi šalies vadeliotojai, vyks elipsės formos 1600 metrų ilgio hipodrome. Neseniai rekonstruotame objekte įrengta tarptautinius standartus atitinkanti tribūna, apsauginė tvora, pastatytas teisėjų namelis, sumontuota labai tiksli šveicariška laiko matavimo įranga.

Geriausias varžybų rezultatas, užfiksuotas šiame hipodrome, yra pasiektas 1995 metais Prano Navalinsko su žirgu Speedy - 2 min. 4,9 sek.

Tradicines lenktynes kartu rengia Žemės ūkio ministerija, Zarasų rajono savivaldybė, VšĮ Respublikinė lenktyninių žirgų lyga. Ristūnų žirgų lenktynių tradicija ant Sartų ežero ledo tęsiasi nuo 1905 metų, o 1933 metais jas pradėjo remti Žemės ūkio ministerija.

Varžybos nevyko tik karo metais, nuo 1955 metų Sartų lenktynės tapo respublikinėmis, nuo 1968 metų jų metu pradėtos rengti ir žiemos mugės. Pagal susiklosčiusią tradiciją kasmetė nuotaikinga žiemos šventė organizuojama pirmąjį vasario šeštadienį.

Pasak respublikinių ristūnų žirgų lenktynių "Sartai 2007" organizacinio komiteto pirmininkės pavaduotojo, Žemės ūkio ministerijos sekretoriaus Vytauto Grušausko, palyginti su praėjusių metų jubiliejinėmis lenktynėmis, šiemet didelių programos pakeitimų nenumatyta. Rengėjai žmonėms nori padovanoti įspūdingą žiemos šventę.

V. Grušauskas sakė, kad šiemet daugiau dėmesio bus skirta žirgų sveikatai, dopingo kontrolei.

Tuo tarpu Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai ragina į šventę vyksiančius vairuotojus būti itin atidžius, griežtai laikytis eismo saugumo reikalavimų. Pagrindinis transporto priemonių srautas Utenos kryptimi į Dusetas numatomas iš Vilniaus, Kauno ir Panevėžio. Eismo priežiūrą vykdantys policijos pareigūnai perspėja, kad netoleruos iš renginio išvykstančių neblaivių vairuotojų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją