Šešioms porcijoms reikės:

1 žąsies,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
1 valg. šaukšto kapoto mairūno,
2 svogūno galvučių,
3 rūgščių obuolių,
150 g džiovintų slyvų be kauliukų,
2 arbat. šaukštelių kapotų petražolių,
2 arbat. šaukštelių kapotos gelsvės.

Mieliniams kukuliams:

70 g mielių,
9 valg.šaukštų šilto pieno,
1 valg.šaukšto cukraus,
3 kiaušinių,
400 g miltų,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
tarkuoto muskato riešuto.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Žąsį nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite kaklą ir apipjaustykite riebalus. Įtrinkite druska, pipirais ir mairūnu iš vidaus ir iš išorės. Svogūnų galvutes ir obuolius nulupkite, išimkite obuolių sėklas, stambiai supjaustykite, sumaišykite su džiovintomis slyvomis, kapotomis petražolėmis bei gelsvėmis ir šiuo mišiniu prikimškite žąsį. Angą sukabinkite mediniais dantų krapštukais arba užsiūkite.

Įdėkite žąsį į indą krūtinėle žemyn, įpilkite 250 ml vandens, uždenkite dangčiu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite, periodiškai pabadydami šakute riebalines „pagalvėles“, esančias tarp krūtinėlės ir kumpelių, kad galėtų ištekėti riebalai.

Po valandos žąsį apverskite ir kepkite dar pusantros-dvi valandas, periodiškai apliedami išsilydžiusiais riebalai. Jeigu reikia, galite įpilti truputėlį vandens. Paskutinį kepimo pusvalandį kepkite žąsį jau nuėmę dangtį. Žąsis bus iškepusi, kai pabadžius ją šakute, nebeišsiskirs mėsos sultys.

Mieles sutrupinkite, sumaišykite su pienu ir cukrumi, palikite penkiolikai minučių pastovėti. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir sumaišykite juos su miltais. Pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų, tarkuoto muskato riešuto, supilkite mieles ir maišykite tol, ko tešla ims burbuliuoti. Palikite tešlą pastovėti 45 minutes, kad ji pakiltų.

Iš tešlos iškočiokite du ritinėlius ir sutepkite juos sviestu. Susukite abi tešlos dalis kartu į aliuminio foliją ir pamerkite pusvalandžiui į verdantį vandenį.

Žąsį iš kepimo indo išimkite, nugriebkite riebalus, dar truputį pavirinkite padažą, galite įpilti nedidelį kiekį konjako. Pasūdykite ir įberkite pipirų.

Tešlos ritinėlius išimkite, leiskite nutekėti vandeniui ir supjaustykite 1,5 cm storio riekelėmis. Galite jas apkepinti įkaitintame svieste. Keptą žąsį patiekite su mielinėmis riekelėmis ir troškintais raudonaisiais kopūstais.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją