Remiantis preliminariais duomenimis, anksčiau skelbta, jog BVP per šį laiką augo 4,1 proc., tačiau jis buvo paskaičiuotas dar neturint informacijos apie kovo mėnesio statybos, prekybos ir transporto veiklas.

"Turėjo būti geresnis rezultatas, nes skelbiant išankstinį BVP buvo remtasi tik dviejų mėnesių pramonės ir užsienio prekybos rezultatais, o sausio-vasario mėnesių eksporto augimas buvo neigiamas", - BNS sakė Vilniaus banko vyriausiasis analitikas Vadimas Titarenka.

Per sausio-kovo mėnesius BVP galiojusiomis kainomis sukurta už 11,176 mlrd. litų - 10 proc. mažiau nei ketvirtąjį 2001 metų ketvirtį.

Vienam šalies gyventojui tenkanti BVP dalis per tris mėnesius siekė 3216 litų.

2001 metų pirmąjį ketvirtį šalies BVP, negalutiniais duomenimis, augo 3,5 proc., ketvirtąjį - 7,9 proc., o per visus metus - 5,9 procento.

"Jau pernai sakiau, kad šiemet metinis BVP augimas bus ne mažesnis kaip 4,5 proc., bet manau, kad jis pakils iki 5 proc. Pirmiausia pradėjo augti vidaus vartojimas, atsigavo žmonių lūkesčiai, sumažėjo nedarbas, kyla atlyginimai, o dėl to augs vidaus prekyba, gerės restoranų ir viešbučių veikla. Be to, Lietuvai artėjant į ES ir gerėjant verslo lūkesčiams auga materialinės investicijos, vadinasi, atsigauna statyba ir viskas, kas susiję su informacinėmis technologijomis", - BNS sakė Vilniaus banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis.

Anot jo, esant pinigų pertekliui bankuose ir atsigaunat lūkesčiams turi augti ir finansinis tarpininkavimas - žmonės daugiau ims paskolų, plėsis lizingo paslaugos.

"O be to, nematau, kodėl neturėtų augti pramonė, nes tikiuosi, kad eksportas augs ir šiemet. Sunkiausi laikai mūsų pramonei jau praeity - pirmąjį ketvirtį šiek tiek sulėtėjo jos augimo tempai, bet manau, kad vėliau jie augs", - kalbėjo R.Rudzkis.

Pasak Statistikos departamento pranešimo, BVP augimą šiemet lėmė 9,1 proc. išaugusi statybos, 8,4 proc. - prekybos, 9,2 proc. - viešbučių ir restoranų, 10,2 proc. - transporto ir ryšių ir 9,5 proc. - finansinio tarpininkavimo paslaugų pridėtinė vertė.

Statybų apimtys pirmąjį ketvirtį išaugo dėl itin suaktyvėjusio kapitalinio remonto ir naujų negyvenamųjų namų statybos.

Prekybos plėtrą lėmė naujų drabužių ir maisto prekių parduotuvių atidarymas, o pradėjusios veikti naujos kavinės ir picerijos turėjo įtakos restoranų ir kitų maitinimo įmonių apyvartos augimui.

Be to, finansinio tarpininkavimo veikloje pridėtinė vertė išaugo d ėl privalomojo transporto priemonių civilinės atsakomybės draudimo įvedimo.

Prekių ir paslaugų eksportas per ketvirtį, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo 15,7 proc., o importas - 13,9 proc. Tačiau palyginti su 2001-ųjų ketvirtuoju ketvirčiu, eksportas ir importas sumažėjo atitinkamai 4,3 proc. ir 13,8 procento.

BVP įvertinus išlaidų metodu, asmeninio vartojimo išlaidos (namų ūkio ir ne pelno institucijų, aptarnaujančių namų ūkius, vartojimo išlaidos) pirmąjį ketvirtį padidėjo 4,1 proc., valdžios sektoriaus - 6,9 proc., bendrosios vidaus investicijos - 7 procentais.

Finansų ministerija prognozuoja, kad šiemet BVP augs 4,7 proc., Tarptautinis valiutos fondas bei Europos Komisija mano, kad augimas bus 4 proc., Estijos "Hansabankas" - 4,2 proc., Vilniaus bankas - 4,5 proc. augimą. Pastarasis ketina padidinti šią prognozę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją