Tokius mokesčius Vyriausybei siūlo patvirtinti Teisingumo ministerija.

ELTA primena, kad Centrinė hipotekos įstaiga Testamentų registrą tvarko nuo praėjusių metų liepos, nuo metų pradžios pradėjo veikti Turto arešto aktų registras, o Vedybų sutarčių ir Sutarčių registrai įsigalios nuo pirmadienio - liepos 1 -osios.

Atlyginimo dydžio ir tvarkos už hipotekos registravimą siūloma nekeisti ir palikti tuos pačius, kokie galioja dabar. Tuo tarpu mokesčiai už duomenų registravimą naujuose registruose iki šiol nebuvo patvirtinti.

Teisingumo ministerija siūlo už vedybų sutarties ar sugyventinių sutarties įregistravimą nustatyti 25 litų, už duomenų pakeitimo įregistravimą - 15 litų, už vedybų sutarčių registro išsamią informaciją - 18 litų mokestį.

Beje, Teisingumo ministerijos Registrų departamento direktorius Klaidas Navickas įsitikinęs, kad vedybų sutarčių registravimo poreikis bus didesnis tarp verslininkų.

"Vedybų sutartis registruos tie, kas užsiima verslu ir ima kreditus. Tam, kad garantuotų, jog tai tikrai yra mano turtas, ir kad jis nepakeis režimo - jei šiandien šis turtas buvo mano asmeninis, kad rytoj jo žmonai neperrašys, kad kreditoriai būtų ramūs", - prognozuoja K.Navickas.

Anot jo, ateityje nė viena didelė sutartis nebus pasirašyta negavus informacijos iš vedybų sutarčių registro. Tačiau didelio vedybų sutarčių registravimo bumo nesitikima.

Departamento vadovas atkreipia dėmesį, jog Latvijoje ši tradicija gyvavo dar prieškariu, tačiau per porą pastarųjų veiklos metų užregistruota tik 500 sutarčių, todėl ir Lietuvoje jų veikiausiai nebus registruojama tūkstančiais.

Projektas dėl naujų mokesčių dydžių jau yra pateiktas Vyriausybei, todėl tikimasi, kad nauji mokesčiai įsigalios po kelių savaičių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją