Vilniaus Šeškinės poliklinikos Moterų konsultacijos vedėja gydytoja akušerė–ginekologė Vilma Vasjanova:

- Nėštumo metu moters organizme įvyksta dideli pokyčiai. Dingsta mėnesinės, pabrinksta ir patamsėja speneliai, padidėja krūtys. Ypač pakinta ir lytiniai organai. Gimda kiekvieną dieną didėja, suintensyvėja kraujotaka ne tik joje, bet ir išoriniuose lytiniuose organuose. Audiniai paburksta, tampa elastingesni. Gerokai padaugėja gonadotropinių hormonų (tai tokie hormonai, kurie skatina fulikulų augimą, jų brendimą, ovuliaciją bei geltonkūnių susidarymą), taip pat estrogenų ir progesterono, kuriuos gamina geltonasis kūnas ir placenta.

Paprastai moteriai pastojus, hormono testosterono, kuris atsako už lytinį potraukį, nėštumo metu nei padaugėja, nei sumažėja, todėl lytinis potraukis nėščiosioms dažniausiai nepasikeičia. Tačiau, kad ir kaip ten būtų, kiekvienos besilaukiančios moters lytinis potraukis skirtingas, nes jis priklauso nuo nėštumo eigos, vaisiaus vystymosi ypatybių, moters individualybės.

Ir vis tik neretai buvusį iki nėštumo lytinį potraukį palyginus su lytiniu potraukiu nėštumo metu šioks toks skirtumas matyti – moteriai pastojus, lytinis potraukis dažniausiai sumažėja. Dar neteko girdėti, kad moteris trokštų aktyvaus sekso, kai ji blogai jaučiasi, jai gresia persileidimas, ji kraujuoja ir panašiai. Būtent tuo (tai yra dėl nėštumo organizme vykstančiais pokyčiais bei pablogėjusia savijauta) ir galima paaiškinti susilpnėjusį lytinį potraukį.

Tačiau kai kurioms moterims normalaus nėštumo metu lytinis potraukis gali padidėti. Pastojusi moteris tuomet jaučiasi seksuali ir geidžiama, trokšta sekso. Viena tokios būsenos priežasčių dažniausiai būna ta, kad jau nebebijoma pastoti ir nėštumo metu saugotis nebereikia. Be to, suintensyvėjusi makšties ir išorinių lytinių organų kraujotaka leidžia priplūsti į genitalijas daugiau kraujo, o tai būtina norint pasiekti orgazmą.

Tyrimais įrodyta, jog maksimalus moters seksualinis jautrumas yra tarp trečio ir šešto nėštumo mėnesių.

Bet nereikėtų pamiršti, jog po gimdymo dažniausiai daug kas pasikeičia, kai pradeda gamintis hormonas prolaktinas, atsakingas už pieno gamybą. Štai jis ir gali lytinį potraukį slopinti. Tačiau priežastis ne ta (dažniausiai). Dauguma ką tik pagimdžiusių mamų jaučiasi silpnai, nuolat neišsimiega, pavargsta, o ir figūra tuojau po gimdymo ne tokia, kokia buvo anksčiau. Pasitaiko, kad ir visa šeima, ypač vyras, daugiau dėmesio skiria ne žmonai, bet gimusiam vaikeliui, moteris pradedama vadinti “mamyte”, kas, beje, neseksualu.

Po gimdymo frigidiškomis moterys tikrai netampa. Tiesiog jos truputį pavargsta, o norint, kad viskas grįžtų į ankstesnes vėžes, reikėtų pamažu pradėti daugiau galvoti apie seksą, arba į jį tiesiog pakeisti savo požiūrį. Pradžioje reikėtų pamėginti sau įteigti, kad norite sekso, kad tai labai svarbu tiek jums pačiai, tiek jūsų šeimai.

Taip pat svarbu nepamiršti savęs palepinti, daugiau dėmesio skirti savo išvaizdai: sportuoti, kasdien mankštintis namuose, atnaujinti drabužius. Toks rūpinimasis savimi padės susigrąžinti pasitikėjimą. Rekomenduojama daryti Kėgelio pratimus. Hormoninės kontracepcinės tabletės būtų naudingos tik tuo, kad apsaugotų nuo neplanuoto nėštumo.