Finansų ministerijos Fiskalinės politikos departamento direktorius Rimantas Vaicenavičius dienraščiui "Verslo žinios" sakė, kad nereikia atmesti tikimybės, jog Lietuvos ekonomikos augimas šiemet pasieks 5,7 procento. Ekspertai žada eksporto ir vidaus rinkos augimą, investicijų gausą bei atlyginimų didėjimą mažėjant nedarbui.

"Prognozių didinimo kryptis yra suprantama, nes ekonomikos kilimo perspektyvos, palyginti su praėjusių metų pabaiga, atrodė žymiai geresnės", - sakė Vilniaus banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Vilniaus bankas šių metų pradžioje prognozavo, jog Lietuvos ūkis augs 4,5 procento. "Tačiau šias prognozes mes ketiname peržiūrėti liepos pabaigoje. Manau, kad maždaug 5 proc. BVP augimo prognozė šiems metams yra visai reali",- teigė analitikas.

Kaip vieną iš spartesnio Lietuvos ūkio augimo šaltinių G.Nausėda nurodo Europos ūkio atsigavimą. O dėl to turėtų padidėti Lietuvos įmonių eksportas į Europos Sąjungą.

"Niekas nesitikėjo tokio spartaus JAV ekonomikos atsigavimo, ir nors ji dar turi problemų, JAV ūkio augimas teigiamai paveiks ir Europą", - teigė Vilniaus banko prezidento patarėjas. Anot jo, Lietuvos eksportas turėtų toliau didėti ir į Rytus.

"Nors Rusijos ekonomikos augimas sulėtėjo, tačiau šios šalies ekonomikos perspektyvos tikrai nėra tamsios",- sakė G.Nausėda. Ir Finansų ministerijos, ir Vilniaus banko ekspertų nuomone, spartesnį Lietuvos ekonomikos augimą šiemet turėtų lemti ir atsigaunanti vidaus rinka.

Finansų ministerijos ekspertai pažymi, jog besiplečianti finansų rinka ir naujos vidaus kreditavimo galimybės sudarys papildomas palankias sąlygas finansuoti įmonių investicijas iš skolintų lėšų.

Prognozuojama, jog bendros vidaus investicijos šalyje šiemet didės beveik 15 proc., o kitais metais sieks 13 proc. augimą. Finansų ministerija šių metų infliacijos prognozę sumažino iki 1,2 procento.

Vilniaus bankas liepą šių metų infliacijos prognozę - 2,8 proc., kuri dar atrodo mažai tikėtina, taip pat peržiūrės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją