Sutartį pasirašę ŽŪR pirmininkas Jonas Ramonas bei Lenkijos nacionalinės žemės ūkio rūmų tarybos pirmininkas Jozefas Valigura vylėsi, kad kitų Vidurio bei Rytų Europos valstybių žemdirbių organizacijos pritars vienijimosi idėjai. Steigiamoji Tarybos konferencija turėtų įvykti liepos 29-31 dienomis Lenkijoje, Sielinko miestelyje netoli Poznanės.

"Tarp šalių kandidačių jau seniai sklando idėja kurti bendrą atstovybę, kuri kovotų už lygiavertes narystės Europos Sąjungoje sąlygas. Lietuva ir Lenkija pirmosios žengė šį žingsnį ir dabar lauksime kitų šalių reakcijos", - pažymėjo J.Ramonas.

J.Valigura (Jozef Waligora), taip pat akcentavęs būtinybę vienyti žemdirbių pastangas tarptautiniu lygiu, teigė, jog grįžęs į Lenkiją susitarimą su Lietuvos ŽŪR pateiks savo šalies vyriausybei.

"Tai bus spaudimas šalies valdžiai derybose su ES už palankesnes sąlygas žemės ūkio sektoriuje", - sakė Lenkijos nacionalinės žemės ūkio rūmų tarybos vadovas.

J.Ramonas taip pat išreiškė viltį, kad susikūrusi Vidurio ir Rytų Europos žemės ūkio taryba padės šalių kandidačių derybininkams siekiant lygiateisių ir nediskriminuojančių sąlygų žemės ūkio ir kaimo sektoriuose.

Toks pagrindinis tikslas bus keliamas ir būsimai atstovybei, kuri, kaip viliasi jos kūrimo iniciatoriai, sudarys opoziciją jau egzistuojančioms dabartines ES šalių žemdirbių organizacijas vienijančioms institucijoms.

Vidurio ir Rytų Europos žemės ūkio taryba taip pat gins nevyriausybinių žemdirbių organizacijų pozicijas ES valdymo struktūrose, koordinuos derybų procesą ir sieks, kad vienodos sąlygos visoms išplėstos ES narėms būtų sudarytos nuo pirmos naujų narių įstojimo dienos.

Planuojama, kad Tarybos veiklos kryptys apims žemės ūkio ir kaimo sektoriams bendrų problemų sprendimą bei lobistinę veiklą nacionalinių vyriausybių ir ES valdymo struktūrų atžvilgiu.

Taryba turėtų dirbti tol, kol vyks derybos dėl stojimo į ES sąlygų. Vėliau bus numatyta šios atstovybės integracija į jau veikiančias ES žemdirbių organizacijas.

Kaip primena ELTA, idėja įsteigti šalių kandidačių žemdirbius vienijančią organizaciją kilo Lietuvos žemės ūkio rūmams. Šie ketinimai dar labiau sustiprėjo, kai buvo viešai paskelbtas Europos Komisijos pasiūlymas šalims kandidatėms dėl kvotų ir tiesioginės paramos įstojus į ES.

Dar šių metų pradžioje Rytų ir Vidurio Europos šalių žemdirbiai su savo nevyriausybinių organizacijų vadovais aptarė Europos Komisijos pasiūlymą bei išreiškė nepritarimą. Kovo mėnesį Rygoje į bendrą konferenciją susirinko Vyšegrado šalių (Lenkija, Čekija, Slovakija ir Vengrija) grupės žemdirbių atstovai, o po mėnesio Čekijoje, Brno mieste, įvyko tarptautinis kongresas, kuriame dalyvavo visų 12 šalių kandidačių į ES žemdirbių nevyriausybinių organizacijų delegatai.

Lietuvos delegacija į kongresą važiavo tikėdamasi, kad daugiau kaip metai aktyviai dirbanti Vyšegrado grupė imsis iniciatyvos ir Brno kongrese bus įsteigta bendra Vidurio ir Rytų Europos žemės ūkio taryba. Tačiau kongresas apsiribojo Komunikatu, kuriame išdėstė nepritarimą ES siūlomoms sąlygoms, išreiškė viltį, kad su šalimis kandidatėmis bus kalbamasi kaip su lygiavertėmis partnerėmis ir nebus siūlomos diskriminacinės narystės sąlygos.

Į gegužės viduryje ŽŪR išsiųstą pasiūlymą Vyšegrado grupės šalims susitikti ir aptarti bendros tarybos steigimo idėją pirmieji atsiliepė kaimynai lenkai. Birželio 6 dieną Varšuvoje susitikę Lenkijos nacionalinės žemės ūkio rūmų tarybos pirmininkas J.Valigura (J.Waligora) ir ŽŪR pirmininkas J.Ramonas aptarė būsimos organizacijos statusą, prioritetus, preliminariai pasiskirstė veiklą inicijuojant Tarybos steigimą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją