Tuo tarpu Metrikacijos biuro vyresnioji inspektorė Rūta Milkauskienė, daugybę metų prieš save matanti jaunavedžių akis, ramina įtariuosius: "Tai tikrai meilė".

Šiemet Kauno civilinės metrikacijos biure jau užregistruota 830 santuokų. Maždaug ketvirtadalis jų - su užsieniečiais. Ilgametė mieste įregistruotų tarptautinių santuokų tradicija dar nepažeista - daugiausiai šeimų sukurta su Vokietijos piliečiais ar pilietėmis.

Tačiau vokiečių jaunavedžius ir nuotakas populiarumu sparčiai vejasi jaunikiai iš Rytų kraštų. 1990 metais Kauno medicinos universitete pasirodę pirmieji studentai libaniečiai pradėjo naują mišrių santuokų erą. Lietuvaičių merginų santuokų su Libano, Pakistano, Jordanijos, Sirijos ir Irako piliečiais nuo tol ėmė masiškai daugėti.

Kaune atvirai kalbama, kad Lietuvos masteliais turtingi jaunikiai iš Rytų mūsų nuotakas suvilioja materialine gerove. Tačiau neseniai už musulmonų vyrų ištekėjusios lietuvaitės tikino, kad sutuoktinius rinkosi vedamos ne pragmatiškų paskatų, o meilės.

"Sužavėjo būsimojo mano vyro dėmesingumas ir gerumas", - sakė viena prieš metus už bendramokslio iš Libano ištekėjusi lietuvaitė. Iš Suvalkijos į Kauną medicinos studijuoti atvykusi dvidešimtmetė kalbėjo, kad ir tapusi internuotaka nenusivylė savo išrinktuoju. "Kol nepažinojau savo vyro, man visi rytiečiai irgi atrodė "žemesnės kastos" atstovai, - prisipažino prieš trejus metus už pakistaniečio ištekėjusi vienos bendrovės sekretorė. - Tačiau dabar manau, kad vyrai iš Rytų šimtą kartų taktiškesni ir rūpestingesni už lietuvius".

Ketvirtadienį Kauno Rotušėje susituokė lietuvaitė iš Vilkaviškio rajono Ilona Urbanaitė ir pakistanietis iš Atoko miesto Kašifas Navazas. 24-erių metų sutuoktiniai studijuoja Medicinos universitete. Rytietiško gymio jaunikis - penktajame kurse, šviesiaplaukė mėlynakė jaunoji - antrajame. Praėjusią vasarą per draugų susibūrimą užsimezgusi tarptautinė meilė netrukus duos pirmuosius vaisius - suapvalėjusi jaunosios figūra išdavė, kad rudens pradžioje nuomojamame bute Dainavoje gyvenančioje šeimoje sukrykš kūdikis.

Ilona dar nesusipažino su savo anyta biologijos mokytoja ir šešuru verslininku, tačiau, gerai lietuviškai kalbančio Kašifo žodžiais, "tėvai man niekada nebuvo priešai, tad ir santuokai su kitataute neprieštaravo". Kaime prie Vilkaviškio gyvenantys Urbanai pirmojo susitikimo su dukros išrinktuoju, pasak Ilonos, laukė nusiteikę nepatikliai. "Tačiau geriau susipažinę su Kašifu tėvai nuomonę pakeitė", - sakė jaunoji moteris.

"Tai tikrai meilė, - bet kokius įtarimus paneigė Navazų santuoką įregistravusi Civilinės metrikacijos biuro vyresnioji inspektorė R.Milkauskienė. - Ar matėte, kaip iš susijaudinimo drebėjo jaunojo rankos?" Biuro darbuotoja juokavo per daugelį darbo metų išsiugdžiusi sugebėjimą "iš tolo užuosti fiktyvią santuoką", kuria šį kartą, anot jos, tikrai "nekvepėjo".

"Santuoka yra žmogaus virsmo momentas, - aiškino R.Milkauskienė, šią frazę kartojanti ir besituokiančioms poroms. - Vieniems atsakingiausią gyvenimo akimirką dreba rankos, byra ašaros, kiti ima nervingai ar net isteriškai juoktis".

Pasak vyresniosios inspektorės, šiemet jai teko sutuokti tik vieną pabėgėlio statusą turintį jaunuolį su lietuvaite. Tačiau ir ten - "buvo meilė". Palestinos pabėgėlio kelionės dokumentus turintis 24-erių metų studentas gegužės pabaigoje iškilmingai vedė kaunietę studentę. "Tai buvo labai simpatiškas, prancūziškai ir lietuviškai puikiai kalbantis jaunuolis", - taip jaunąjį apibūdino R.Milkauskienė.

Santuokos registravimo dokumentuose nereikalaujama įrašyti aukštosios mokyklos, kurioje studijuoja jaunieji, pavadinimo. Tačiau su miela Metrikacijos biuro darbuotoja atnešusios pareiškimus tuoktis poros dažnai įsišneka, pasipasakoja daugiau, nei reikalauja formalumai. Už jaunuolių iš islamo kraštų tekančių lietuvaičių R.Milkauskienė kartais paklausia, ką šios darysiančios, jei vyras parsives dar vieną žmoną. "Aš ją išvysiu", - juokaudamos atšauna nuotakos, įsitikinusios, kad teka už modernių pažiūrų jaunikių.

Kašifas ir jo santuokos liudininkas, taip pat pakistanietis Vakaras, sakė, kad jau seniai įprato būti vertinami kiek kitaip nei baltieji. Toks požiūris į kitą odos atspalvį, anot jų, egzistuoja ne tik Lietuvoje. "Normalus dalykas, kad žmonės atkreipia dėmesį į juodą spalvą", - samprotavo šviesesnio gymio nei juodaodžiai Medicinos universiteto penktakursiai, pridūrę, kad dažnai yra pavadinami čigonais, ukrainiečiais ar rusais.

Ir Kašifo žmona Ilona, ir Vakaro žmona prieš trejus metus tapusi Rūta tvirtino, kad eidamos su savo vyrais junta tiriančius žmonių žvilgsnius. Ilonos pastebėjimu, šie žvilgsniai tapo dar skvarbesni po rugsėjo 11-osios teroro įvykių Niujorke.

R.Milkauskienė atkreipė dėmesį į kitą reiškinio pusę. "Visos jaunikių iš Rytų išrinktosios - mėlynakės, daugelis - šviesiaplaukės", - pastebėjo Civilinės metrikacijos biuro darbuotoja. Jos žodžiais, baltoji moteris rytiečiui - geidžiama ir vertinama egzotika, prilygstanti pasaulio stebuklui. Tačiau, R.Milkauskienės nuomone, nereikėtų nuvertinti rytiečių jaunikių. "Visi jie - išprusę, gabūs kalboms jaunuoliai, lietuvaites vedantys iš meilės", - teigė ji.