Kai mokslininkai į žiurkių letenėles sušvirkštė skausmą sukeliančios medžiagos, 1 gramas opiorfino kilogramui kūno masės veikė taip pat efektyviai, kaip 3 gramai morfino, rašo Newscientist.com.

Šis junginys taip sėkmingai slopino skausmą, kad teste, kuomet buvo naudojamos aštriais galais į viršų susmeigtos adatėlės, žiurkių skausmui malšinti reikėjo 6 kartus daugiau morfino nei opiorfino siekiant to paties poveikio – nejautrumo skausmui stovint ant adatų galiukų.

„Šios medžiagos skausmą slopinančios savybės yra tokios, kaip ir morfino. Bet mums reikia ištirti jos nepageidaujamus poveikius, nes tai nėra absoliučiai tik nuskausminanti medžiaga. Ji taip pat gali pasižymėti ir antidepresinėmis savybėmis“, - sakė tyrimui vadovavusi Catherine Rougeot, dirbanti Pastero institute (Prancūzija).

C.Rougeot su kolegomis išsiaiškino, kad opiorfinas veikia stuburo smegenų nervų ląsteles ten apsaugodamas natūralius skausmą slopinančius opiatus, vadinamus enkefalinais, nuo natūraliai vykstančio jų sunaikinimo.

Opiorfino molekulė yra tokia paprasta, kad turėtų būti įmanoma jį sintetinti ir gaminti dideliais kiekiais, todėl nebus būtina šios medžiagos išskyrinėti iš seilių, aiškino C.Rougeot. Galima būtų bandyti kurti ir kitokius vaistus, kurie skatintų pacientų organizmus natūraliai gaminti daugiau opiorfino.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją