Beveik visos statybų bendrovės parduoda tik butus, turinčius dalinę apdailą. Tai reiškia, kad nusiperkate tik betonines sienas, grindis, o visa apdaila turite rūpintis patys.

Visa apdaila ir rūpesčiai

Kalbama, kad ilgainiui valstybinės institucijos turėtų uždrausti tokių butų pardavimą. Atsakingos už statybas institucijos siūlo jau kitais metais pardavinėti tik butus, kuriuose atlikta visa apdaila. Apie tai kalbama jau keletą metų, todėl nežinia, ar šį kartą planai bus įgyvendinti.

Statybų bendrovės „YIT Kausta" apdailos darbų vadovo Viliaus Leskausko teigimu, gyventojams ir statybų bendrovėms šios naujos taisyklės būtų patogesnės. Verslininkai galėtų greičiau ir paprasčiau užbaigti savo projektus, o gyventojai gautų geresnį produktą.

Pastariesiems nebereikėtų ieškoti apdailininkų, nes tokių rasti darosi vis sunkiau, o prikalbinus dar tenka ilgai laukti, kol šie galės imtis naujo objekto. Dabar pirkėjai priversti samdyti statybininkus apdailos darbams atlikti ir per tris mėnesius įsirengti būstą, kaip numatyta pirkimo-pardavimo sutartyje.

Patikimi statybininkai?

Deja, net pasisamdęs specialistus gyventojas negali ramiai miegoti ir tikėtis, kad darbai bus atlikti laiku ir gerai, nes dažnokai pasitaiko apsišaukėlių, neišmanančių, kaip atliekami būsto apdailos darbai.

Pavyzdžiui, vilnietė Nijolė Vainiūnienė, neseniai nusipirkusi butą naujame name, pasakoja, jog pasamdyti statybininkai pabėgo net nebaigę apdailos darbų, nes kiti klientai jiems pasiūlė didesnį atlygį už darbą. Moteris baiminasi, kad nepavyks kitų greitai rasti ir iki sutartyje numatyto laiko baigti likusių apdailos darbų.

Ne visais statybininkais galima pasitikėti ir dėl kitų priežasčių. Norėdami sutaupyti gyventojai neretai renkasi paprasčiausias ir pigiausias medžiagas, perka tai, ką „pataria" samdyti darbininkai. Tad pasitaiko, kad jie įsigyja prastų, netinkamų naudoti ar net ne tos paskirties gaminių. Pinigai išmetami į balą.

Vizualus vertinimas

Nusprendę įsigyti naują butą būtinai atidžiai apžiūrėkite jį, įsitikinkite, ar nėra jokio statybinio ar apdailos broko, ir tik tada su statybų bendrove pasirašykite reikiamus dokumentus (darbų perdavimo aktą).

Nepaisant to, ar jūsų pirkinys su daline, ar su visa apdaila, geriau prieš pasirašydami reikiamus dokumentus įsitikinkite, ar apdaila tinkamai atlikta. Turėsite mažiau problemų.

Apdailos darbų vadovas V.Leskauskas tvirtina, kad paprastam žmogui pastebėti broką gana sunku. „Pirmiausia, jei butas yra įrengtas, reikėtų žiūrėti į vizualų buto vaizdą - ar visos sienos lygios, ar dažų sluoksnyje nėra įsivėlusių kokių nors šiukšlių ir plaukelių, ar lygios skirtingų spalvų dažų susiliejimo linijos, ir panašiai. Daugiau nelabai ką ir pamatysite. Juk negali matyti, kas yra po dažų sluoksniu, kokia ten perdanga ir panašiai", - sako apdailos darbų vadovas.

Žinoma, jei pirksite butą, kai dar nepradėti apdailos darbai, į visą apdailos procesą galėsite užmesti akį ir stebėti, kaip klostosi darbai.

Skilinėjančius sienos ir grindys

Gyventojai dažnai skundžiasi, kad nusipirkus naują butą gana greitai pradeda skilinėti jo sienos. N.Vainiūnienė pasakoja, jog praėjus kelioms savaitėms po naujo buto sienų dažymo jos ėmė trūkinėti. Susikrimtusi moteris sienas dažė dar kartą, bet tai nepadėjo.

V.Leskausko teigimu, taip nutinka dėl to, kad darydami apdailą statybininkai neįveda į sieną specialiosios siūlės. Ji atrodo kaip lygus, labai siauras ruoželis sienos paviršiuje. „Sienos skilinėja tose vietose, kur jungiasi skirtingos plokštės. Ten, kur susiduria perdangos plokštė ir konstrukcinė kolona, siena skyla, nes šios dvi plokštės juda skirtingai, pagal fizikos dėsnius", - aiškina specialistas.

Pasak jo, specialistai gali tik numatyti, kurioje vietoje tas nedidelis įskilimas gali atsirasti. Jei yra specialioji siūlė, siena skyla tik ten, kur ji eina, o ne kitur. Taigi įtrūkio paprasčiausiai nematyti.

Taip pat gali įtrūkti ir grindys, ypač jei naudojamos netinkamos medžiagos, arba, pavyzdžiui, betoninė pertvara statoma ant cementinių grindų. Pasitarę su statybų rinkoje dirbančiais įvairių sričių specialistais, toliau lentelėje pateikiame keletą patarimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį kontroliuojant samdytus statybininkus.

Patarimai

• Nebūkite patiklūs. Prieš patikėdami apdailos darbus samdytiems statybininkams konsultuokitės su nepriklausomais specialistais ir išsiaiškinkite, kur, kokios ir kaip turi būti panaudotos medžiagos bei priemonės.

• Susipažinkite su pirminiu projektu elektros laidams išvedžioti, po to išsiaiškinkite, kokie laidai turi būti naudojami. Jei elektros instaliacija bus prasta, gali kilti grėsmė gyventojų saugumui.

• Susipažinkite su pirminiu santechnikos montavimo projektu, išsiaiškinkite, kokie vamzdeliai turi būti naudojami, o paskui stebėkite, kaip atliekami šie darbai.

• Nuolat tikrinkite, kaip statybininkai ruošia dažyti sienas ir lubas. Stebėkite, ar tinkamai atliekami parengiamieji darbai: lyginimas, gruntavimas, glaistymas, o jei lieka nelygumų, būtina lyginti dar kartą.

• Jei ant lubų bus kabinamas gipso kartonas, nepamirškite, kad jų paviršius turi būti itin lygus.

• Įsidėmėkite, kad sienoms ir luboms gruntuoti tinka ne kiekvienas gruntas. Plėvelę ant paviršiaus sudarantis gruntas tinkamas naudoti grublėtiems, šiurkštiems paviršiams. Sienoms ir luboms rinkitės vadinamąjį gilųjį gruntą.

• Stebėkite, ar laikomasi reikalavimų. Dažant sienas ir lubas patalpose turi būti ne mažiau kaip penki laipsniai šilumos, o santykinė oro drėgmė neviršyti 80 procentų.

• Atkreipkite dėmesį ir į grindis - jos neturi trukdyti darinėti durų, tad būtinas lygus paviršius.

• Skaičiuokite. Aklai nepasitikėkite statybininkų rekomendacijomis, kokias medžiagas pirkti, o jei jie perka, reikalaukite kasos čekių, sąskaitų-faktūrų.