"Gal čia yra kavinė su televizoriumi. Tuoj vokiečiai pradės žaisti", - linksmai pokalbį pradeda dabar "Vėtroje" žaidžiantis futbolininkas ir "Prelegentų" komandos treneris Ričardas Zdančius.

Vyras prasitaria, jog jam labiausiai futbolo rungtynes patinka stebėti stadione. Jeigu taip neišeina, su žmona Inga ir linksma draugų kompanija traukia į kavinę, kurioje yra televizorius.

"Šiemet pasaulio čempionatą žiūrime namie, mat rungtynės vyksta dieną. Žinoma, būtų daug smagiau jas žiūrėti vakarais. Praėjusį čempionatą sekėme kavinėje vis su tais pačiais draugais, buvo labai linksma", - į pokalbį įsitraukia Inga.

Ji nesistebi, kad šį mėnesį vyrai mažiau dėmesio skiria šeimoms: "Pasaulio čempionatas didelė šventė, galima vyrus pateisinti".

Inga taip pat atidžiai seka pasaulinio lygio futbolo rungtynes, jai mieliausia italų komanda. Moteris sakosi pastebinti net futbolininkų aprangos detales, šukuosenas. "Italai gražūs vyrai, ypač Roberto Bagio. Jie neblogai žaidžia. Šiemet Italijos žaidėjai pasirodė vilkėdami naujais vyrišką figūrą ryškinančiais triko", - šypsojosi Inga.

Ričardas valiūkiškai pareiškia, jog jam italų aptempti drabužiai nepatinka: "Visą laiką buvau pankelis, tai ir aikštelėje mėgstu laisvai jaustis".

Čempionatas antrame plane

Zdančiai prieš metus grįžo iš Vokietijos ir bando įsitvirtinti tėvynėje. Inga neseniai pradėjo dirbti. "12 metų nedirbau, auginau vaikus. Manikiūrininkės darbą pasiūlė bendramokslė. Iš pradžių labai pavargdavau, dabar jau pripratau, o ir krūvis menkesnis, nes dirbu kas antrą dieną. Namie remontas, tai rūpesčių netrūksta. Gal todėl šių metų čempionato nežiūrime taip, kaip norėtųsi, kaip esame įpratę", - pasakojo moteris.

Inga pasidžiaugė, kad Ričardas ją labai palaiko, skatina veikti. "Jis mėgsta permainas. Net primena, kad reikėtų plaukus dažyti. Ričardui patinka kontrastai, tai šukuosenas ar plaukų spalvą keičiu kardinaliai", - šypsodamasi pasakojo futbolininko žmona.

Vaikai pas senelius

Zdančiai augina 11 metų dukrą Gabrielę ir 6 metų sūnų Filipą, mažąjį dažniau vadina Filu. Pasak tėvų, futbolu labiau domisi dukra. Ričardas išdidžiai tarsteli, jog jei būtų likę Vokietijoje, dukra būtų lankiusi futbolo treniruotes. O Filas kartą per futbolo rungtynes net užmigo. Žinoma, vaikams įdomiausios tos rungtynės, kuriose žaidžia tėtis!

Dvi savaites Zdančių vaikai viešėjo pas močiutę. "Naudojomės laisve, kiekvieną vakarą kur nors išeidavome. Jei futbolo varžybos vyktų vakare, turbūt visi vakarai būtų praėję jas stebint. Dabar radome daug naujų ir malonių vietelių, pavyzdžiui, naują kavinę Užupyje", - iš pasakojimo matyti, kad futbolo čempionatas Zdančiams galvų nesusuko.

Patinka tos pačios komandos

Žiūrėdami futbolą Zdančiai dažniausiai gurkšnoja alų ir serga už tą pačią komandą. Ričardas aistringas žiūrovas. Kaip sakė Inga, jei vyro mėgstama komanda įmuša įvartį, jis šoka ritualinį šokį: trypia kojomis ir šūkauja. Inga tik kartą stebėdama futbolo rungtynes viešai liejo emocijas. Tą įvykį ir prisiminė Ričardas: "Ji klykė ne savo balsu, net stalą daužė". Labiausiai Inga jaudinasi, kai žaidžia vyras.

Ričardas džiaugiasi, kad šeima domisi jo veikla, serga už jį. "Smagu, kai žaidžiantį stebi žmona ir vaikai. Yra prieš ką pasirodyti", - nusijuokia futbolininkas.

Zdančiai namie nerengia totalizatorių, net neprognozuoja, kuri komanda šiemet taps čempione. Ričardas labai nenoriai pranašavo pergalę Argentinos arba Anglijos komandai.

Inga sakėsi, tikrai nežinanti, kas laimės čempionatą, bet jai norėtųsi, kad namo laimingi grįžtų italai.

Staučės atostogauja

Gintaro ir Jurgos Staučių šeima neseniai grįžo iš Graikijos. Kitą sezoną Staučė vėl žais užsienyje, tad šis mėnuo skirtas ne tik Pasaulio futbolo čempionatui, bet ir tėvams bei draugams lankyti.

"Blaškomės tarp Alytaus ir Vilniaus. Alytuje gyvena Gintaro tėvai, Vilniuje - maniškiai. Tad nesėdime nuolat prie televizoriaus, varžybas stebime kartu tada, kai turime tam laiko. Domiuosi futbolu ne todėl, kad vyras futbolininkas, - man tiesiog šis žaidimas įdomus", - kalbėjo Jurga. Jos manymu, natūralu, kad futbolininkų žmonos domisi vyru darbu. "Dažnai vyrui futbolas yra viskas, o žmonos tarsi tam reikalui prijaučiantys asmenys", linksmai pareiškia moteris.

Į susitikimą Jurga atsivedė ir dvejų metukų sūnų Gintarą. "Neturiu kur jo palikti. Kai grįžome, maniau, išsiilgę seneliai jį pažiūrės, bet sūnus labai judrus, padykęs ir prisirišęs prie manęs. Tad su seneliais neišdegė..." - stebėdama, kaip mažylis žaidžia kavinės servetėlėmis, šypsojosi mama.

Santūrūs sirgaliai

Jurga pasakoja, kad juodu su vyru santūrūs ir gan uždari žmonės. Futbolo rungtynes dažniausiai stebi dviese su sūnumi. Triukšmingos kompanijos jiems ne prie širdies. Garsiausiai emocijas rodo sūnus, ypač kai žaidžia tėtis. Jurgai patinka vokiečių komanda, ji serga už juos.

"Apie Vokietijos futbolą žinau daugiausia, stebiu tas komandas, apie kurias ką nors žinau ar skaičiau spaudoje. Sergu už vokiečius, bet nebūtinai jie laimės. Per šių metų čempionatą mane piktina ir erzina teisėjų nesąžiningumas", dalijosi pašnekovė čempionato įspūdžiais.

Jankauskienė futbolu nesidomi

Trečioji LŽ pašnekovė Portugalijoje žaidžiančio Edgaro Jankausko žmona Jolanta prisipažino visai nesidominti futbolu ir pasaulio čempionato rungtynių apskritai nežiūrinti.

"Edgaras Lietuvoje atostogauja tik mėnesį. Mes ilsimės. Kai geri orai, būname sode. Iš ryto jis būna su vaikais, popiet važiuoja su draugais kur nors į kavinę žiūrėti rungtynių. Tad iš ryto mano laikas laisvas - važiuoju į miestą, susitinku su draugėmis, - jai nepikta, kad pusdienį tenka praleisti vienai, juk neuždrausiu vyrui susitikti su draugais. Mes turim skirtingus draugus. Aš irgi pykčiau, jei jis neleistų man susitikti su draugėmis".

Dviejų sūnų - septynmečio Edgaro ir trimečio Eriko - mama mėgsta laiką leisti draugių kompanijoje, net savo dvidešimt penktojo gimtadienio proga ji surengė tikrą mergvakarį. "Susirinko penkiolika merginų, pasipuošusių karnavaliniais apdarais, ir linksmai praleidome laiką. Manau, moterys jaučiasi laisviau, kai greta nėra vyrų", - linksmai kalbėjo Jankauskienė.

Jolanta net užsienyje negyvena nuolat su vyru. "Pabūnu kelis mėnesius su vyru svetimoje šalyje ir mane traukia į namus, pasiilgstu tėvų, sesers ir jos vaikų. Tada važiuoju į Lietuvą. Nebijau vyro vieno palikti. Portugalijoje futbolininkai labai stebimi visuomenės ir žurnalistų. Edgarą tas dėmesys net vargina. Tad jeigu kas nors nutiktų, tarkim, Edgaras užsibūtų iki paryčių kavinėje, kitą dieną apie tai rašytų laikraščiai. Be to, mano vyras labai gerbia santuoką, - moteris kategoriškai nesutinka su pasakymu, jog sportininkų žmonos nuolat ant lagaminų gyvenančios varguolės. - Man patinka keliauti. Jeigu reikia, galiu per porą valandų sukrauti lagaminus ir nieko nepamiršti".

Namie du televizoriai

"Turbūt vyrams futbolas - kaip vaikams animaciniai filmukai, todėl niekada ir nenusibosta. Užsienyje televizijos nuolat rodo futbolo rungtynes, išeina net keli laikraščiai vien apie futbolą. Mūsų namuose dažniausiai yra du televizoriai. Per vieną vaikai žiūri filmukus, per kitą - vyras futbolą. Kartą namie buvo tik vienas televizorius. Mano vyrai pešėsi, kas ką žiūrės. Vyras nusileido mažajam. Edgaras pažiūri tris sekundes futbolą, Erikas pareiškia: "Viskas" ir tenka visiems žiūrėti teletabius", - pasakojo Jolanta.

Ji nesipiktina, jei vakarais į jų namus susirenka būrys draugų ir vyrai žiūri futbolą. "Kai grįžta Edgaras atostogų, pas mus dažnai susirenka draugų. Savaitgaliais susitinkame mūsų sode, kepame mėsą. Vyrai žiūri arba kalba apie futbolą, mes su merginomis plepame atskirai. Juk žmonės tokie skirtingi. Dažnai siūlau Edgarui pailsėti po darbo, futbolo. Juk jis nuolat treniruojasi, stebi rungtynes. Neįsivaizduoju, kaip tada gali nesisapnuoti futbolo kamuolys. Bet jam tai svarbu, tad į mano pasiūlymus jis atsako trumpai: "Ne". O kas būtų, jeigu dar namie nuolat kalbėčiau apie futbolą", - garsiai svarstė moteris.

Šeimos parama svarbi

Futbolo treneris Algimantas Liubinskas LŽ prasitarė, jog pažįsta mažai futbolininkų, kurių žmonos nesidomi šiuo žaidimu, rungtynėmis.

"Gerai, kad domisi, gerai, kad grįžęs namo gali su žmona aptarti žaidimą. Antra vertus, profesionalui nėra svarbiausia, kad šeima stebėtų jį aikštelėje. Kiekvienas žmogus individualus, o treneris žaidėjams dažnai būna psichologu. Juk matai, kad žmogui liūdna, tai ir klausi kas atsitiko. Futbolininkų šeimose būna visko: ir barnių, ir susitaikymų. Trenerio darbas - žaidėjus paguosti ir nuraminti. Jie tokie pat žmonės, kaip ir kiti".