„Rezultatai – stulbinantys. Dauguma tėvų, dalyvavusių apklausoje teigė, kad tikimybė, jog jų vaikas vartoja narkotikus, rūko ar geria yra maža. Puiku, jeigu mums iš tiesų atsitiktinai pavyko apklausti būtent tas šeimas, kuriose šių problemų visai nėra. Tačiau manome, kad dalis tėvų tiesiog nemato šios problemos savo namuose ar nenori jos pripažinti, slepia”, - pabrėžė Kauno visuomenės sveikatos centro sveikatos edukologė Raimonda Olekaitė.

Apklausą pagal pačių sukurtą projektą „Priklausomybių prevenciją Kauno rajono mokyklose vykdykime kartu”, Kauno visuomenės sveikatos specialistai surengė 10-yje bendrojo lavinimo mokyklų. Nors išdalino daugiau nei pusketvirto šimto anketų, jas užpildė tik apie 200 tėvų. Vis dėlto daugelis jų norėtų daugiau informacijos apie tai, kaip padėti vaikams, kur kreiptis ir kaip elgtis, jei sužinotų, kad vaikai vartoja priklausomybes sukeliančias medžiagas. Didžiausią nerimą jiems kelia ne alkoholio ar tabako, bet narkotikų pavojus.

Specialistų atliktos apklausos rezultatai bei kiti priklausomybių klausimai praėjusią savaitę aptarti Kauno visuomenės sveikatos centro ir Kauno medicinos universiteto organizuotoje konferencijoje „Žalingų įpročių prevencijos galimybės”. Kauno medicinos universiteto profesorius Apolinaras Zabolskis pristatė tarptautinio Pasaulio sveikatos organizacijos projekto duomenis. Tyrimas, kuris 2005-2006 metais buvo atliktas daugiau nei 40-yje šalių. Viena jų – Lietuva. 11-15 metų vaikų apklausos duomenys reprezentuoja visą mūsų šalį.

Profesoriaus A.Zabolskio teigimu, tarptautinės studijos rodo tarp paauglių plintantį narkotikų vartojimą. Anot jo, kol kas nėra suformuotos jokios realios, moksliniai tyrimais paremtos, vaikų ir jaunimo sveikatos politikos bei jos įgyvendinimo veiksmų plano.

„Į priklausomybių liūną lengviausiai įviliojami mokyklinio amžiaus vaikai, tačiau viena mokykla nepajėgi atlikti žalingų įpročių prevencijos. Į šį darbą turi įsitraukti tėvai, budriai stebėti savo atžalų pakitusią psichologinę būseną, elgesį ir pasidomėti, kaip elgtis įtarus vaiką vartojant narkotikus. Mes savo projektą baigsime gruodžio pabaigoje.

Iki šio laikotarpio ne tik 5-7 klasių moksleiviams, bet ir pradinukams rengsime paskaitas. Jų tikslas paprastai, aiškiai papasakoti vaikui, kas atsitiktų būtent dabar, jei jis pakliūtų į tokį liūną, kaip tai paveiktų jo šeimą. Mokinių tėvams bus išdalinti lankstinukai, kur jie gali anonimiškai kreiptis ir pasikonsultuoti vaikų priklausomybės klausimais bei, kaip su tokais vaikais elgtis”,- sakė R.Olekaitė.

Patarimai tėvams

Bauginimas bloga priemonė. Pradedantis svaigintis paauglys siekia nuslopinti nemalonius vidinės tuštumos, įtūžio, liūdesio ar baimės jausmus – kurie yra dabar. Pasekmės atrodo toli, ir jas stengiamasi ignoruoti. Atsargius vaikus gąsdinimas gali atbaidyti, bet ieškančius naujų įspūdžių paskatinti...

Neignoruoti kitų priklausomybių. Kartais tėvai labai išsigąsta, kad jų vaikas pabandė “žolės”, tačiau visai ramiai priima tai, kad vaikas vartoja alkoholį ar tabaką. Tėvai neturėtų ignoruoti kitų priklausomybių, tokių kaip rūkymas, TV žiūrėjimas, sėdėjimas prie kompiuterio ir pan. Visos priklausomybės yra baisios tuo, kad atima laisvę ir skurdina asmenybę.

Aptarimas vietoj panikos. Sužinojus, kad vaikas pabandė kokių nors priklausomybę sukeliančių medžiagų nereikia pulti į paniką, nerėkti ir nekaltinti vaiko. Aptarti su vaiku jo patirtį pavartojus alkoholio ar narkotikų – kaip jį tai paveikė, ką jis norėjo patirti, kokius jausmus bandė nuslopinti, padėti ieškoti pozityvesnių būdų kaip susitvarkyti su jausmais.

Mokyti analizuoti TV laidas ir kitą informaciją. Vaikai ar paaugliai didelę dalį informacijos iš televizijos ar interneto priima “už gryną pinigą”. Padėkite vaikams išmokti analizuoti, kritiškiau priimti informaciją. Galbūt verta sutrumpinti buvimo prie TV laiką?

Teigiami pavyzdžiai. Propaguoti sveiką gyvenimo būdą. Pradėti nuo savęs, atsikratyti savo priklausomybių ar žalingų įpročių. Atrasti naują (ar prisiminti senai pamirštą) įdomią veiklą, šeimos laisvalaikio leidimo būdus. Kurkite saugią ir jaukią atmosferą namuose, pelnykite vaikų pasitikėjimą, kad jie galėtų su jumis pasitarti apie tokius dalykus, kaip narkotinių medžiagų vartojimas ar bloga savijauta.