Šildomosios grindys žinomos nuo senų senovės. Garsiosiose romėnų pirtyse po grindimis cirkuliavo karštas vanduo, sušildydamas patalpą ir leisdamas pajusti tikrą komfortą. Vėliau šildomosios grindys buvo populiarios ne tik Vakarų civilizacijose, bet ir Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Trakų pilies gidė pasakoja, jog šioje pilyje buvo šildomos valdovų kambarių grindys. Kūrenamos buvo tik pirmame aukšte įrengtos krosnys, iš jų karštis tekėdavo specialiomis angomis iki antrojo aukšto grindų. Čia karštas oras pakliūdavo į tam skirtų šachtų raizgalynę po valdovų kambarių grindimis ir šildydavo jų apartamentus.

Pliusai ir minusai

Šildomųjų grindų šalininkai teigia, jog tokiu būdu šildant patalpą (ar bent jos dalį), taupoma energija, o būsto šeimininkams suteikiamas maksimalus komfortas, nes šiluma pradeda kilti nuo pat grindų ir ne taip greitai koncentruojasi palubėje. Be to, po grindimis įrengus šildymą patalpoje nelieka įvairių šildytuvų bei radiatorių, todėl atsiranda daugiau vietos. Tai itin aktualu daugiabučių namų gyventojams. Bet tai padaryti jau pastatytame name nėra lengva.

Jei gyvenate bute ir sumanėte įsirengti vandeniu šildomas grindis, jums teks atsisakyti centralizuoto šildymo ir įsirengti savo katilinę. Pati grindų šildymo sistema nėra itin brangi, kiek daugiau tenka pakloti už jos įrengimą, todėl labiau apsimoka šildomąsias grindis įrengti didesnės kvadratūros kambariuose - taip tik sutaupysite. Pavyzdžiui, norint sušildyti vos 5 kv. m plotą, teks pakloti per 200 litų, kai plotas bus didesnis - kaina mažės.

Tačiau grindis šildyti galima ne tik vandeniu. Lietuvoje gana populiaru elektra bei specialiais elektriniais kilimėliais šildyti grindis. Beje, specialistai nepataria įrengti šildomųjų grindų retai naudojamose patalpose (pavyzdžiui, vasarvietėje), nes taip šildoma patalpa įšyla labai lėtai.

Vandeniu šildomos grindys

Jei panorote įsirengti tokio tipo grindis, nusiteikite gana dideliam remontui: teks nulupti buvusią grindų dangą ir paruošti ją šildymo įrangai. Šildomųjų grindų pagrindas turi būti gana stiprus ir lygus. Visai šildymo įrangai sumontuoti bei naujoms grindims pakloti reikės 8-10 centimetrų aukščio.

Grindis šildant vandeniu, betono masė įšyla nuo šilto vandens, tekančio po juo esančiais vamzdeliais. Betonas pasižymi puikiu laidumu, taigi grindys šyla tolygiai ir vienodai. Kaip žinoma, šildami kūnai plečiasi, šaldami - traukiasi. Lygiai taip pat ir su betonu. Norint išvengti jo plėtimosi sukeltų neigiamų padarinių, būtina įrengti temperatūros siūles, įrengti tokias siūles būtina, jei patalpos plotas didesnis nei 40 kv. metrų, viena patalpos siena yra ilgesnė nei 8 metrai, prie durų angų bei ten, kur viena grindų danga keičia kitą. Šioms siūlėms įrengti naudojamos labai elastingos izoliacinės medžiagos, jos gali išsitempti, o vėliau vėl grįžti į pradinę poziciją.

Patariama, kad klojant šildymo įrangą darbus prižiūrėtų tai išmanantys žmonės, o vos sumontavus vamzdelius, bet dar nepradėjus kloti naujos grindų dangos vertėtų paleisti vandenį ir patikrinti, ar sistema tinkamai sumontuota, nėra broko ir niekur nesisunkia vanduo. Atkreipkite dėmesį, ar kompensacinė plėvelė tinkamai dengia grindis - ją galima nupjauti tik tada, kai visiškai paklojama nauja grindų danga.

Betonas šildymo vamzdelius turi užkloti 45 mm, o virš šiluminės izoliacijos - ne mažiau kaip 65 milimetrus. Beje, vasarą šildomosios grindys patalpą gali ir vėsinti, jei po grindimis tekės šaltas vanduo arba įjungsite tinkamą režimą.

Šildomų grindų dangai gali būti naudojamos įvairios medžiagos: keraminės plytelės, kiliminė danga, linoleumas ir kitos panašios medžiagos. Dengiant šiomis dangomis šildomąsias grindis būtina atsižvelgti į dangos gamintojo reikalavimus. Jie gali būti skirtingi ne tik kiekvienai dangos rūšiai, bet ir įvairių gamintojų tos pačios rūšies dangai. Medinėms šildomosioms grindims keliami aukščiausi reikalavimai - atsižvelgiama į medinės dalies klojimo būdą, grindų konstrukcijos drėgnumą, klijų atsparumą, temperatūrą, siūles ir kita.

Šildo elektra

Šildyti grindis elektra - kiek paprasčiau. Tam reikalingas vos 80-120 W/m2 galingumas, o visos sistemos montavimo gylis nuo grindų paviršiaus siekia vos 3-5 centimetrus. Principas panašus kaip ir šildant grindis vandeniu - po betono sluoksniu išvedžiojami specialus elektriniai kabeliai, - šie ir šildo patalpą.

Šildymo kabelis jokiu būdu negali būti trumpinamas ar karpomas. Kiekvienoje patalpoje reikia instaliuoti atskirus kabelius, jie negali kirsti konstrukcinių grindų siūlių, pertvarų, būti klojami po vidinėmis sienomis. Specialistai pataria nekloti šildymo kabelių po nejudriais patalpos elementais: stacionariais baldais, voniomis ar dušų kabinomis - viskuo, kas gali trukdyti šiltam orui patekti į patalpą.

Šildymo kabelis klojamas ant armatūros tinklo ir lengvai pritvirtinamas. Armatūros tinklas būtinas tam, kad sutvirtintų perdengimo konstrukcijas. Nereikia pamiršti ir hidroizoliacinės plėvelės, sulaikančios drėgmės skverbimąsi į izoliacinį sluoksnį. Sumontavus šildymo įrangą svarbu patikrinti jos veikimą.

Prieš užbetonuojant įrangą ir ruošiantis kloti grindų dangą, būtina įsitikinti, ar visos naudotos grindų dangos medžiagos (klijai, lakas ir 1.1.) visiškai sausi. Atliekant darbus privalu vadovautis gamintojo rekomendacijomis ir instrukcijomis.

Grindys pradedamos šildyti maždaug po 4 savaičių baigus betonuoti, kai betonas būna pakankamai sukietėjęs. Jei patalpas šildyti bus pradėta pernelyg anksti, gali paspartėti grindų džiūvimo procesas, atsiras oro tarpų, betonas gali suskilti.

Pigiausias kilimėlis

Bene paprasčiausias būdas namie įsirengti šildomąsias grindis - vadinamasis šildymo kabelio kilimėlis. Jį galima montuoti į išlyginamąjį cementinį skiedinį arba į plytelių klijų sluoksnį tiesiog po keraminėmis plytelėmis, parketu ar laminatu. Tiesa, kilimėlio plotis 0,46 cm, šildomas plotas apie 50 centimetrų.

Montuojant šį kilimėlį darbo galėsite įdėti kiek mažiau. Jei senas grindų paviršius lygus ir švarus, tinklelį galima klijuoti tiesiai prie jo. Svarbiausia, kad lipnusis kilimėlio tinklelis gerai priliptų prie dangos. Jei norite šį šildymo kabelio kilimėlį savo kambaryje išdėstyti kaip nors kitaip, jį galima karpyti. Tačiau tai reikia daryti labai atidžiai, kad nebūtų pažeistas kabelis.

Grindis šildantis kilimėlis gali būti dengiamas plytelių klijais. Jo sluoksnis - iki 15 mm storio. Tokį kilimėlį galite sumontuoti ne tik po keraminėmis plytelėmis, bet ir po parketu, plastikine ar kamštine danga.