Be to, priėmus Seimo nutarimą, Vyriausybė, remdamasi Investicijų įstatymu, sutartyse su investuotojais galės nustatyti specialias verslo ir investavimo sąlygas.

Lietuvos celiuliozės ir popieriaus pramonės plėtros studijoje, kurią parengė Japonijos ir Švedijos specialistai, siūloma statyti fabriką, kuris pagamintų 500 tūkst. tonų celiuliozės per metus. Tam būtų sunaudojama 2,5 mln. kubinių metrų medienos, o metiniai produkcijos pardavimai galėtų siekti apie 1,2 mlrd. litų.

Fabrike galėtų dirbti apie 600 darbuotojų, o netiesiogiai darbo gautų dar 3-4 kartus daugiau žmonių.

Specialistų skaičiavimais, bendros investicijos į projektą siektų daugiau kaip 3 mlrd. litų. Statybai siūlomos trys vietos: prie Alytaus, Elektrėnų ir Jonavos miestų.

Idėją statyti Lietuvoje celiuliozės fabriką remia Lietuvos miškų savininkai, tačiau ją gana skeptiškai vertina medienos perdirbėjai, teigiantys, kad jau dabar medienos įmonės dažnai priverstos stovėti be darbo dėl žaliavos trūkumo.

Tuo tarpu miškų savininkai teigia galintys kasmet naujajam fabrikui pateikti iki 2 mln. kietmetrių celiuliozės gamybai naudojamos smulkios medienos, jei tik už ją bus mokama ekonomiškai pagrįsta kaina ir tvirtina, kad dabar perdirbėjai už medieną mokama kaina dažnai nepadengia net ruošos savikainos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją