Norėti niekas nedraudžia. Galima svajoti apie aukštą ir liekną, gražią ir protingą, jei pats esi storas ir negražus. Arba suvokus, jog esi beviltiškas, šlietis prie pirmosios sutiktos gatvėje. Idealai neretai pasirodo žmogaus pavidalu ir būna visai nepanašūs į tuos, apie kuriuos svajota. Gražuolė sutiko pabaisą ir... pamilo. Čia istorija tik prasideda...

Priešingybės traukia. Vilniaus M.Romerio universiteto docentas, socialinių mokslų daktaras, psichologas Gediminas Navaitis patvirtino, kad teiginys, jog skirtingi žmonės vienas kitam patrauklūs, teisingas.

„Visi žino, kad temperamentingam kaukaziečiui patinka vangios, lėtos blondinės. Tai paaiškina priešingybių trauką“, - juokavo specialistas.

Meilė gydo

Susipažinę su priešingos lyties atstovu, pirmiausia įvertiname jo išvaizdą. Tačiau pasirodo, kad mūsų pasirinkimą lemia kur kas gilesnės, fiziologinės priežastys. Išrinktasis gali ne tik suteikti laimės, bet ir padėti įveikti ligas.

„Kūnas – ne tik išorė, kuri atspindi tam tikras savybes. Gamta „orientuojasi“ į vis atsparesnius individus. Panašūs žmonės atsparūs toms pačioms ligoms. Jeigu vyras atsparus ligai A, o moteris – ligai B, jų palikuonys bus atsparūs abiem ligoms. Taigi pati gamta rūpinasi žmonijos išsaugojimu“, - pasirinkimą lemiančius veiksnius aiškino G.Navaitis.

Simetriškumas - svarbiausia

Visuomenė, pasak psichologo, siūlo begalę patrauklumo modelių: elegantiškai apskuręs pankas, kostiumuotas banko tarnautojas, Rubenso išvaizdos moterys... Jie keičiasi pagal esamo laikmečio reikalavimus.

„Tačiau yra bendras mūsų antrosios pusės pasirinkimą lemiantis požymis. Tai kūno simetrija. Dabar net kompiuteris gali nustatyti abiejų partnerių simetriškumą pagal jų nuotraukas. Kūno simetriškumas – svarbiausias požymis bet kurioje kultūroje. Jis lemia, ar su išrinktu žmogumi patirsime seksualinį malonumą“, - pasakojo šeimos psichoterapeutas.

Patobulinti kūno simetriją ir pasiekti patrauklumo nėra sudėtinga. G.Navaitis patarė dažniau lankytis sporto klube ir nepersivalgyti.

Darnos yra siekiama

Priešingybės, anot psichologo, traukia tada, kai poros įgimtos savybės skiriasi, o įgytos yra tapačios. „Žmogus mums gali būti patrauklus savo išvaizda. Tačiau jei jis arba ji ims elgtis priešingai mūsų išmoktoms taisyklėms, nebus draugiškas, jo kaip tinkamo partnerio nepriimsime. Svarbiausia, kad sutaptų dviejų žmonių vertybės. Tik tada galima tikėtis sukurti ilgalaikius santykius“, - tvirtino pašnekovas.

Jo nuomone, nepažįstamąjį įvertiname per penkias minutes, o vertybes ir nuostatas deriname penkiasdešimt metų. „Visuomenėje įsivyravusi klaidinga nuostata, kad neva pakanka žmogų kaip grybą miške rasti ir laimė pati ateis. To neužtenka. Poros santykių darna pasiekiama didelėmis pastangomis. Tačiau kelias į darną yra ne mažiau įdomus nei „grybo“ radimas“, - įsitikinęs G.Navaitis.

Geidžia idealių

Išoriniai poros skirtumai labiausiai pastebimi. Neretai tenka matyti aukštą vaikiną, už rankos laikantį smulkutę, gana žemo ūgio merginą. „Natūralu, kad vyras renkasi moterišką, nedidukę partnerę, kurią norisi globoti, ja rūpintis. Jeigu moteris aukštesnė už vyrą ir pastarajam tai kelia problemų, geriau tokių santykių net nepradėti, nes bendro gyvenimo metu teks patirti ir sunkesnių traumų“, - juokavo docentas.

Klaipėdiečiai vyrai linkę šalia savęs matyti gražesnę ir protingesnę, nei patys yra. Tai rodo jų pasitikėjimas savimi ieškant gyvenimo draugės.

Mėgsta pervertinti

Vienintelės pažinčių agentūros Klaipėdoje „Viladomas“ darbuotojos jau įėjus klientui pro duris gali pasakyti, kokio partnerio jis pageidaus.

Agentūros administratorė Daiva Krušaitė taip pat palaikė teoriją, kad priešingybės visada suartina žmones. Tačiau, anot jos, kartais klientai kelia per daug didelius reikalavimus, neatsižvelgdami į savo asmenybę.

Ypač vyrai mėgsta pervertinti savo išvaizdą ir intelektą.

„Ateina vyrukas be trijų priekinių dantų ir nori susirasti ilgakoję manekenę“, - pasakojo D.Krušaitė.

Pažintys – kaip hobis

Ieškoti poros į agentūrą dažniausiai ateina išsiskyrę žmonės, todėl, besirinkdami partneres, lygina jų duomenis su savo buvusių partnerių duomenimis.

D.Krušaitė pasakojo, kad vyrai visada atsižvelgia į moters horoskopo ženklą. „Vyrai niekada neis į pasimatymą su ta moterimi, kurios horoskopo ženklas sutampa su buvusios žmonos ženklu“, - juokėsi D.Krušaitė.

Agentūros administratorė neneigė mačiusi nemažai porų, kurių partneriai yra visiškos priešingybės. Panelė dažnai būna 10 centimetrų aukštesnė už vyrą arba vyras sveria perpus mažiau nei jo partnerė.

D.Krušaitė atsiminė klientų porą iš skirtingų socialinių sluoksnių. Firmos direktorė susižavėjo ir ištekėjo už paprasto darbininko.

Sunkiausia partnerę susirasti žemiems vyrams. Kad ir kaip priešingybės betrauktų, nė viena moteris nenori, kad dėl vyro tektų atsisakyti aukštakulnių batų.