Tuo tarpu pagrindiniu komitetu paskirtas Ekonomikos komitetas priėmė sprendimą grąžinti įstatymų projektus iniciatoriams tobulinti.

Už tokį sprendimą balsavo vienuolika iš trylikos posėdyje dalyvavusių komiteto narių.

"Niekas nebuvo prieš "Jukos" atėjimą, bet norima sandorio pagrįstumo konkrečiais skaičiais, kurie galbūt turėtų būti atsispindėti ir Seime priimamame įstatyme. Šiuo metu įstatymo projekte numatyti Lietuvos valstybės turtiniai įsipareigojimai yra neriboti", - BNS teigė Ekonomikos komiteto narys liberalas Rimvydas Vaštakas.

Tačiau, BNS žiniomis, Ekonomikos komitetas ketvirtadienį ryte prieš Seimo plenarinį posėdį ketina dar kartą rinktis svarstyti įstatymų projektų, nes Vyriausybė pažadėjo pateikti komiteto nariams papildomos informacijos apie sandorį.

Papildomu komitetu paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) nusprendė siūlyti daryti įstatymų svarstymo pertrauką, motyvuodamas tuo, jog su projektais nebuvo pakankamai laiko susipažinti ir įvertinti, ar jie neprieštarauja Konstitucijai.

Be to, TTK nuomone, sprendimui priimti taip pat būtina susipažinti ir su pačiomis sutartimis.

Antradienį Seimui po pateikimo pritarus akcinių bendrovių "Būtingės nafta", "Mažeikių nafta" ir "Naftotiekis" reorganizavimo įstatymo pakeitimų ir Lietuvos valstybės esminių turtinių įsipareigojimų, susijusių su investicijomis į bendrovę "Mažeikių nafta", prisiėmimo įstatymo projektams, juos buvo numatyta svarstyti ypatingos skubos tvarka ir priimti birželio 4 dieną.

Šiais projektais siekiama sudaryti teisines prielaidas baigti "Williams" ir "Jukos" sandorį bei pritraukti "Mažeikių naftos" modernizavimui reikalingą kapitalą.

Vyriausybė Seimui pateikė ir 2002 metų biudžeto įstatymo pataisas, kurios sudarys prielaidas garantuoti 75 mln. JAV dolerių "Jukos" koncernui "Mažeikių nafta" teikiamą paskolą.

Tačiau garantija bus suteikta tik tuo atveju, jeigu bus pakeista 1999 metų Vyriausybės ir "WiIlliams" investicijų sutartis, atleidžiant Vyriausybę nuo įsipareigojimų papildomai garantuoti 118 mln. JAV dolerių paskolų Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos modernizavimui.

Vyriausybės teigimu, tai leis sumažinti valstybės finansinius įsipareigojimus pagal 1999 metų sutartį 43 mln. JAV dolerių - nuo 118 mln. iki 75 mln. dolerių.

Visiškai naujas - Lietuvos valstybės esminių turtinių įsipareigojimų, susijusių su investicijomis į bendrovę "Mažeikių nafta", prisiėmimo įstatymas, pasak ūkio viceministro Nerijaus Eidukevičiaus, užtikrins investuotojui stabilumą.

"Williams" ir "Jukos" susitarimai numato, kad "Jukos" už 75 mln. JAV dolerių išpirks dvi naujas "Mažeikių naftos" akcijų emisijas. Jas pardavus, "Williams" ir "Jukos" turės po 26,85 proc., o Vyriausybė - 40,66 proc. "Mažeikių naftos" akcijų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją