Jo teigimu, Vyriausybė į pareigojo Žemės ūkio ministeriją peržiūrėti subsidijas.

"Grįžome prie senų laikų. Tačiau tai galios tik iki 2004 metų, kol įstosime į Europos Sąjungą. Kol nebuvo subsidijų, minimalios cukrinių runkelių augintojų pajamos siekė 165 litus už toną runkelių, dabar jos sumažėjo iki 155 litų. Jei didinsime kvotą, pajamos mažės maždaug iki 140 litų už toną", - teigė ministras.

Minimalias cukrinių runkelių augintojų pajamas sudaro cukraus fabrikų mokama kaina (40 proc. visų pajamų) ir valstybės mokama subsidija, sudaranti 60 proc. pajamų.

Anot J.Kraujelio, norint išlaikyti 155 litų dydžio pajamas, papildomai reikėtų dar apie 5 mln. litų. Šiuo metu biudžete, anot ministro, subsidijoms numatyta 84 mln. litų ir didinti šios sumos neketinama.

2001 metais cukraus gamybos kvota buvo 112 tūkst. tonų, ją dalijosi Marijampolės trąšų gamybos bendrovės "Arvi" sanuojamas "Marijampolės cukrus" (gamybos kvota yra 22 tūkst. tonų cukraus) ir "Danisco Sugar" valdomi Kėdainių, Panevėžio bei Kuršėnų fabrikai (90 tūkst. tonų).

Seimo Liberalų frakcija neigiamai vertina Vyriausybės ketinimus didinti Lietuvoje gaminamo baltojo cukraus šių metų kvotą, dėl ko kiltų cukraus kainos, o vartotojai būtų supriešinti su žemdirbiais.

"Mes suprantame žemdirbių norą daugiau uždirbti, tačiau nepritariame, kad tai vyktų visų Lietuvos gyventojų sąskaita", - teigia Seimo Liberalų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis trečiadienį išplatintame liberalų pareiškime.

Panevėžio ir Kėdainių cukraus fabrikus valdanti bendrovė "Danisco" jau pareiškė, kad Vyriausybei šiemet padidinus baltojo cukraus kvotą nuo 112 tūkst. iki 122 tūkst. tonų, kilogramas cukraus dėl jo pertekliaus vidaus rinkoje ir būtinybės eksportuoti į užsienį pasaulinėmis kainomis šalies parduotuvėse pabrangtų apie 15 centų.

"Parduotuvėse jau dabar importiniai konditerijos gaminiai dažnai būna pigesni už vietinius, ir jei lietuviškų saldumynų gamybos kaštai augs toliau, mes nesugebėsime konkuruoti su užsieniečiais", - įsitikinęs E.Masiulis.

Liberalai savo pareiškime taip pat nurodo, kad pernai dėl Vyriausybės sprendimu nustatytos minimalios cukraus pardavimo iš fabrikų kainos kilogramas cukraus pabrango beveik 30 centų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją