Pataisos numato, kad licencijavimo taisyklėse negali būti nustatytas didesnis kaip 1 mln. litų reikalavimas įmonių - dujų tiekėjų - įstatiniam kapitalui.

"Dujų tiekėjų veikla turi būti licencijuota, tačiau Seimas neturi priimti nuostatos, koks turėtų būti įstatinis kapitalas. Tai turi nustatyti Vyriausybė proto ribose", - svarstant pataisas kalbėjo Seimo Ekonomikos komiteto narys Rimantas Sinkevičius.

Biudžeto ir finansų komiteto nario Arturo Plokšto nuomone, būtent naujoji formuluotė ir nustato "proto ribą".

Pagal dabar galiojančias licencijavimo taisykles dujų tiekimo įmonių įstatinis kapitalas turi būti ne mažesnis kaip 10 proc. jų metų apyvartos, išreikštos dujų pirkimo kaina.

Dabar licencija privaloma tik bendrovei "Lietuvos dujos", kuri dujomis aprūpina reguliariuosius, tai yra smulkiuosius vartotojus. Pagal siūlomas pataisas licencijos šiai įmonei nebereikia.

Laisviesiems vartotojams (didelėms pramonės bei šilumos tiekimo įmonėms, kurios suvartoja daugiau kaip po 15 mln. kubų dujų per metus) dujas tiekiančioms bendrovėms "Dujotekana" ir "Itera Lietuva" licencijų iki šiol nereikėjo.

Šios bendrovės perspėjo, kad didindamos įstatinį kapitalą jos bus priverstos didinti ir dujų kainas vartotojams.

Vyriausybės ketinimai buvo sukėlę Rusijos dujų koncernams "Gazprom" ir "Itera" atstovaujančių dujų tiekimo bendrovių "Dujotekana" ir "Itera Lietuva" pasipiktinimą, nes pastarajai būtų tekę didinti įstatinį kapitalą iki 10 mln. litų, o "Dujotekanai" - iki 36 mln. litų.

Šiuo metu minimų bendrovių įstatinis kapitalas atitinkamai siekia 100 tūkst. ir 10 tūkst. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją