"Derybos artėja į pabaigą, todėl rezultatų dar neskelbsiu, bet iš tiesų bandoma tas sąlygas pagerinti", - sakė ūkio viceministras ir derybų grupės vadovas Nerijus Eidukevičius.

"Jau beveik susitarta, ir naujos sąlygos turėtų galioti nuo liepos 1 dienos. Tačiau nenorime sugadinti sandorio, todėl nieko komentuojame", - BNS sakė pareigūnas, nenorėjęs viešai skelbti pavardės.

Vyriausybė siekia, kad "Mažeikių nafta" už vienos tonos naftos produktų perkrovimą bendrovei "Klaipėdos nafta" mokėtų maždaug vienu JAV doleriu brangiau. Ūkio ministras Petras Čėsna anksčiau yra sakęs, kad didesnį tarifą norima išsiderėti tik laikinai, kol "Mažeikių nafta" pastatys produkto tiekį iš Mažeikių į Klaipėdą.

"Mažeikių nafta" pagal 1999 metų pabaigoje su "Klaipėdos nafta" pasirašytą sutartį naudojasi išskirtiniu krovos tarifu - 2,6 JAV dolerio už toną. Šis tarifas, kuris yra maždaug dukart mažesnis nei taikomas kitiems "Klaipėdos naftos" klientams, iš dalies lėmė nuostolingą įmonės veiklą 2001 metais.

Šiemet pelningai dirbančios "Klaipėdos naftos" generalinis direktorius Jurgis Aušra tvirtino, kad įmonės padėtis padidinus tarifą pagerėtų.

"Mes laukiame tų rezultatų nesulaukiame ir nelabai tikimės, kad jie pasirašys. Bet jeigu pasirašys, mes džiaugsimės - tokia kaina mus patenkins", - teigė J.Aušra. Jo teigimu, 3,6 JAV dolerio tarifas padengs savikainą, o kadangi įmonė labai taupo, tai galbūt leis ir uždirbti.

"Tuomet mes grąžinsime ir paskolas, ir pelno turėsime, ir prieš valstybę atrodysime geriau", - mano "Klaipėdos naftos" vadovas.

Išskirtinės sąlygos "Mažeikių naftai" eksportuojant produktus per Klaipėdos uostą buvo numatytos "Williams International" ir Vyriausybės 1999 metų spalį pasirašytoje sutartyje.

"Mažeikių nafta" pernai per Klaipėdą eksportavo daugiau nei 2 mln. tonų, o šiemet ketina išvežti apie 3,3 mln. tonų šviesių naftos produktų - maždaug pusę "Klaipėdos naftos" numatomo perkrauti kiekio (6,2 mln. tonų).

Per penkis mėnesius "Klaipėdos nafta" perkrovė apie 3,5 mln. tonų naftos produktų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją