Pasak gydytojų, keliolika minučių pasilepinti saulės voniomis rytais ir po pietų tikrai sveika – saulė suaktyvina organizmo sistemų darbą, pagerina kraujo apytaką, vitamino D gamybą. Bet kadangi mūsų vasara trumpa, žmonės, pamiršę atsargumą, kaitinasi saulėje ištisomis dienomis, nuo ryto iki vakaro. Atostogas tokiems neapdairiems saulės vonių mėgėjams dažnai gali sugadinti nepageidaujami "siurprizai" - fotoalerginės odos reakcijos.

Nemažai žmonių, sergančių įvairiomis lėtinėmis ligomis gydosi ne ligoninėse, o namuose, gerdami įvairius vaistus ar naudodami tepalus. Gydytojai primena, jog ypač svarbu prieš kiekvieno medikamento (tiek geriamų preparatų, tiek skirtų išviršiniam naudojimui) vartojimą atidžiai perskaityti informacinį medikamento lapelį ir atkreipti dėmesį į galimą pašalinį poveikį.

Jeigu vaisto aprašyme pažymėta, jog preparatas gali sukelti ar sukelia fotoalergines reakcijas, tiesioginių saulės spindulių reikėtų pasisaugoti. Pavyzdžiui, skausmui malšinti naudojami kai kurie geliai, kiti nesteroidiniai priešuždegiminiai preparatai, reaguodami su saulės spinduliais, sukelia sunkias, ilgai nepraeinančias alergines reakcijas. Todėl tokiais tepalais geriau teptis ne dienos metu, bet vakare arba pasitepus būti pavėsyje.

Dažniausiai nepageidaujamu pašaliniu poveikiu pasižymi tetraciklino grupės antibiotikai, sulfanamidai, nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai, degutiniai preparatai. Taip pat įvairi kosmetika: kremai, kvepalai. Pavyzdžiui, nuo ant odos purškiamų kvepalų ar tualetinio vandens dažnai atsiranda pigmentinių dėmių, kurias vėliau sunku panaikinti. Todėl kvepalais geriau purkšti plaukus, o ne odą arba kvėpintis po saulės vonių.

Verta prisiminti:

Vidurdienio saulė ypač pavojinga bet kurio amžiaus žmonėms. Saulėje degintis nerekomenduojama ilgesnį laiką vartojantiems antibiotikus (ypač tetraciklinų grupės), priešuždegiminius, kraujo spaudimą mažinančius vaistus, antidepresantus, geriamuosius kontraceptikus.

Prieš eidami į paplūdimį ar važiuodami į gamtą nesikvėpinkite, nes kai kurie eteriniai aliejai bei kvepaluose esančios spiritinės medžiagos padidina odos jautrumą UV spinduliams, dėl to ant odos gali likti pigmentinių dėmių.

Paplūdimyje nerekomenduojama valgyti citrusinių vaisių, kurie gali sukelti nepageidaujamas odos alergines reakcijas. Jei pastebėjote, kad pabuvus saulėje kūną nusėja raudonos dėmelės su smulkiais spuogeliais, atsiranda pūslelių, o oda patinsta, nedelsdami eikite į pavėsį, venkite tiesioginių saulės spindulių ir kreipkitės į gydytoją dermatologą - tai gali būti vis dažniau pasitaikančios alergijos saulei požymiai.

Saulėje negalima kaitintis sergantiems raudonąja vilklige, herpes virusu - dauguma žmonių nešioja šį virusą, kuris saulėje kartais suaktyvėja.