Sveikos kojos - tik patogiuose batuose

Norint, kad kojos greit nepavargtų ir išliktų sveikos, labai svarbu pasirinkti tinkamą avalynę. Patogūs lengvi batai iš minkštos natūralios odos, pralaidūs orui, ne per aukštu kulniuku suteikia kojoms maksimalų komfortą. Verta įsigyti aukštos kokybės batus su supinatoriais, taisyklingai išlenkiančiais pėdos skliautą. Tai sumažina blauzdos raumenų įtampą, ir jie ne taip greitai pavargsta.

Higienos sumetimais batus rekomenduojama dažnai keisti. O jei turite batų su netaisyklingai nudėvėtais padais, geriau jų visiškai atsisakykite, nes tokioje avalynėje kojos greičiau pavargsta.

Beje, rizikinga pirkti dėvėtus batus. Juos dėvint ne tik greičiau pavargsta kojos, bet ir padidėja tikimybė užsikrėsti grybeliu.

Jei atsirado nuospaudų

Jei atsirado nuospaudų, būtina pasirūpinti, kad pažeistoji vieta nebūtų toliau spaudžiama.

Jeigu pūslelė sveika, nereikia jos pašalinti (išspausti arba pradurti). Verčiau patepkite pažeistą vietą salicilio spiritu, odekolonu, jodo tirpalu arba papurkškite antiseptiku, kurių galite įsigyti vaistinėje.

Žaizdelė bus apsaugota nuo infekcijos, jei ant jos užklijuosite sterilų gydomąjį pleistrą. Patartina naudoti kvėpuojančius, pralaidžius orui ir drėgmei pleistrus, pavyzdžiui, Hansaplast. Jie nuospaudas ne tik apsaugo, bet ir gydo, tinka ir jautriai odai, yra patogūs, lengvai ir be skausmo nuimami. Žaizdą nuo vandens ir purvo gerai saugo universalūs neperšlampantys pleistrai. Jų vaistinėje galima išsirinkti pagal žaizdelės formą bei dydį. Svarbu pleistrą taisyklingai užklijuoti - taip, kad lipnusis jo paviršius nesiektų pažeistos odos kraštų.

Jei žaizda pradeda pūliuoti, jaučiamas karštis ir skausmas, būtina pasitarti su gydytoju. Nuospaudos, kurios susidaro per ilgą laiką, būna kietos. Jos atsiranda dėl nuolatinio traumavimo dėvint netaisyklingą avalynę arba dėl pėdos ligos. Tokiais atvejais dėl gydymo būtina pasitarti su ortopedu.

Kai kojos tinsta

Šiltuoju metu daugiau vaikštant, keliaujant sustiprėja lėtinio veninio nepakankamumo požymiai, ypač vakarais: skauda, maudžia blauzdas, jos patinsta, juntamas nuovargis. Kartais sakoma: “kojos lyg švino pripiltos, sunkios kaip kaladės”. Daugiau keliaujant, ilgėjant kelionių maršrutams autobusu, lėktuvu, kada apribojama galimybė normaliai judėti, pakelti kojas, minėtųjų simptomų gali atsirasti ne tik kai yra giliųjų venų pažeidimų, įgimtųjų venų anomalijų, bet ir visiškai sveikiems žmonėms. Neretai malonius kelionės įspūdžius apkartina ir išsivysčiusi giliųjų venų trombozė.

Kaip sumažinti kojų nuovargį kelionėje?

• Jokiu būdu nevykite į kelionę naujais batais, jums ne tik atsiras nuospaudų, bet ir smarkiai vargins kojas su visomis to pasekmėmis; • kojų sunkumo ir nuovargio išvengsite mūvėdami kompresines kojines. Jos teigiamai veikia kraujotaką, stabdo venų išsiplėtimą, mažina kojų nuovargį bei skausmą. Ypač varbu dėvėti kompresines kojines moterims, kurioms yra venų kraujotakos sutrikimų rizikos veiksnių;

• subjektyvų kojų sunkumo jausmą gali palengvinti heparino ir okserutino tepalai;

• jei jūsų veninė kraujotaka sutrikusi, prieš kelionę pasitarkite su gydytoju dėl galimo geriamųjų preparatų nuo kraujotakos sutrikimo vartojimo. Šių vaistų, paskyrus gydytojui, reiktų pradėti vartoti iš anksto, ne vėliau kaip likus kelioms savaitėms iki numatomos kelionės pradžios;

• kelionės metu reguliariai mankštinkite čiurnos, kelių ir kitus sąnarius - tai gerina veninę kraujotaką; ilgalaikis nejudrumas ir kraujo sąstovis skatina trombozės išsivystymą;

• kelionės metu gerkite pakankamai skysčių (bet venkite alkoholinių gėrimų);

• esant galimybei, kojas laikykite pakeltas aukščiau;

• renkitės patogiais laisvais rūbais, nevaržančiais judesių, nespaudžiančiais pilvo ir kojų;

• dėl iškilusių kojų problemų nevenkite pasikonsultuoti su specialistais, nedelsdami to padaryti. Kad jų pagalbos sulauktumėte ir išvykę į užsienio šalis, prieš kelionę būtinai pasirūpinkite sveikatos draudimu.

Keletas naudingų patarimų

• Jei dirbate stovimą darbą, kasdien 30 minučių asivaikščiokite, pasivažinėkite dviračiu, paplaukiokite baseine;

• nesėdėkite užkėlę koją ant kojos;

• sėdėti stenkitės ant kietos kėdės, venkite minkštų krėslų.

• kelis kartus per dieną plaukite kojas šaltu vandeniu; tai pagerins kraujotaką.