Prieš dvidešimt metų mokslininkai iš Helsinkio odos ligų ir alergijų ligoninės (Suomija) paprašė 200 naujagimius auginančių moterų maitinti savo atžalas vien krūtimi tiek ilgai, kiek įmanoma. Kai vaikai sulaukė 5, 11 ir 20 metų, buvo patikrintas jų alergiškumas.

Nustatyta, kad maitinant krūtimi 9 mėnesius ar ilgiau iš tikrųjų didina tikimybę kad išsivystys alerginės reakcijos – egzemos ar padidintas jautrumas maistui. Sulaukus 5 metų alergijos simptomai išsivystė 56 proc. vaikų, kurių šeimose būta sergančiųjų alergijomis ir kurie devynis mėnesius ar ilgiau buvo maitinami krūtimi. Palyginimui, maitinant krūtimi nuo dviejų iki šešių mėnesių alergijos išsivysto tik 20 proc. tokio amžiaus vaikų.

Mokslininkai pastebėjo, kad vaikams, kuriems alergijos išsivystė po ilgo maitinimo vien motinos pienu, padidinto jautrumo reakcijos dažniausiai pradėdavo reikštis per pirmuosius gyvenimo metus, o tai verčia manyti, kad aplinkos veiksniai – žiedadulkės, mityba ir ligos – yra svarbesni veiksniai tais atvejais, kai alergijos prasideda vėliau vaikystėje ar jaunystėje.

„Yra nuostabi hipotezė, kad egzistuoja tam tikras periodas, kuomet imuninei sistemai būtinas kontaktas su išoriniais antigenais, kad ji tinkamai išsivystytų“, - sakė mokslininkų grupės narė Maria Pesonen, pridūrusi, kad norint įsitikinti šios hipotezės teisingumu reikalingi išsamesni tyrimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)