Šia paroda pradedamas pasaulinis solidarumo su krūties vėžiu sergančiomis moterimis projektas “Krūties bičiuliai”. Parodos atidaryme Londone dalyvavo ir lietuviai, kurių nuotraukos taip pat eksponuojamos parodoje, - pernai krūties vėžiu susirgusi ir jį sėkmingi įveikusi 35 metų žurnalistė, ryšių su visuomene projektų vadovė Erika Umbrasaitė bei dizaineris ir poetas Aleksandras Pogrebnojus.

Apkeliaus pasaulį

Paroda “Krūties bičiuliai, kurioje eksponuojamos trisdešimties viso pasaulio garsenybių nuotraukos bei jaudinantys ir išraiškingi jų pasakojimai bei patarimai, apkeliaus daugelį pasaulio šalių. Sausio mėnesį ji pasieks Lietuvą ir bus eksponuojama Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Kartu su paroda bus išleista knyga, kurioje nuotraukas papildys moterų bei jų garsių krūties bičiulių istorijos, patarimai.

Populiarus serialo “Nusivylusios namų šeimininkės” žvaigždė Marcia Cross, modelis ir Micko Jaggerio buvusi žmona Jerry Hall, dainininkė, “Spice girls” narė Gerry Halliwell, aktorė Rosanna Arquette ir žinomas dainininkas Ronanas Keatingas - tik keli iš žymių projekto “Krūties bičiuliai” dalyvių, kurie patys patyrė, ką reiškia išgirsti, kad artimas žmogus serga krūties vėžiu ir koks svarbus tampa tarpusavio ryšys tokiose situacijose. Jie kartu su kitomis įžymybėmis iš viso pasaulio kovo mėnesį dalyvavo vieno žymiausių šiuolaikinių britų fotografų, prodiuserio ir kino režisierius Rankino fotosesijoje Amerikoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Draugo pagalbos galia

Dalyvaudamos projekte įžymybės išreiškė savo solidarumą su krūties vėžiu sergančiomis moterimis ir atskleidė, koks svarbus yra ryšys tarp sergančiųjų bei jų artimų žmonių, siekė atkreipti dėmesį į faktą, jog krūties vėžys būna skirtingų tipų ir moterys privalo tai žinoti ligos diagnozavimo metu, nes nuo to priklauso ligos gydymo sėkmė. Pavyzdžiui, HER2 teigiamas krūties vėžys vystosi greičiau nei kiti ir yra žymiai agresyvesnis, todėl šia ligos forma sergančiai moteriai turi būti taikomas specifinis chemoterapinis gydymas bei biologinė terapija. Tarptautinę solidarumo akciją palaiko pacientų grupės iš daugiau nei 20 šalių, tarp jų ir Lietuvos nacionalinė krūties ligomis sergančiųjų moterų organizacijų asociacija.

Modelis, “Krūties bičiuliai” akcijos dalyvė Jerry Hall pasakojo: “Kai dvynė sesuo paskambino pranešti, kad serga krūties vėžiu, išskridau į Teksasą ir visą laiką buvau kartu. Jai buvo svarbu turėti patikimą draugą, o aš pasistengiau, kad ji pabandytų išsiaiškinti visas įmanomas gydymo galimybes. Moterims, kurioms neseniai nustatytas krūties vėžys, patariu susirasti “krūties bičiulį” - žmogų, galintį padėti susirasti reikiamą informaciją bei padėti įgauti jėgų pažvelgti savo ligai į akis”.

Įžymybės neabejingos skausmui

Visos kampanijoje dalyvaujančios įžymybės vienu ar kitu būdu jau buvo susidūrusios su krūties ar kitu vėžiu, todėl nedvejodamos sutiko dalyvauti joje. Fotografas Rankinas žurnalistams pasakojo: “Kadangi mano šeima neseniai irgi susidūrė su vėžiu (jo mama pralaimėjo kovą su plaučių vėžiu ir neseniai mirė - red. past.), mane sužavėjo galimybė dalyvauti kampanijoje, patiko galinga ir originali jos idėja. Savo fotografijose norėjau įamžinti santykį tarp žmonių bei perduoti visą spektrą emocinių reakcijų, kurias jie patyrė. Didžiuojuosi savo kolekcija ir tikiuosi, kad moterys iš jų pasisems pozityvumo, o iš įkvepiančių kampanijos dalyvių pasakojimų - vilties”.

“Kampanijos “Krūties bičiuliai” tikslai - neužsisklęsti vienatvėje, kuo daugiau domėtis savo liga, įsitikinti, ar tikrai esi gydoma geriausiais šiuo metu įmanomais metodais. Tai atitinka ir mano asmenines nuostatas. Nuo pirmųjų diagnozės dienų jaučiau artimųjų palaikymą ir meilę, supratau, kiek daug tai reiškia, kaip tai skatina norą gyventi ir pasveikti. Be to, man buvo labai svarbu kuo daugiau sužinoti apie ligą, nes krūties vėžys gali būti labai skirtingas, kadangi jo vystymąsi skatina daug skirtingų faktorių. Todėl ypač svarbu tiksliai diagnozuoti ligą jau pačioje jos pradžioje, kad kiekvienai moteriai būtų galima paskirti patį tinkamiausią gydymą ir suteikti šansą laimėti gyvenimą”, - sakė tarptautinės kampanijos “Krūties bičiuliai” dalyvė Erika Umbrasaitė.

Teisė žinoti ir pasirinkti

Aleksandras Pogrebnojus taip pat nėra naujokas kovojant su krūties vėžiu. Jo močiutė, praeityje garsi aktorė Lidija Kupstaitė, taip pat sirgo šia liga ir sėkmingai ją įveikusi gyveno dar 25-erius metus. “Kampanijos skleidžiama žinia - nebūk vieniša, susirask krūties bičiulį, sveikintina ir priimtina. Juk moteriai, išgyvenančiai šoką dėl ligos, reikia kažkaip suvaldyti skausmą, suvokti sudėtingą jai pateikiamą medicininę informaciją ir priimti teisingus sprendimus, todėl gerai, kai kartu yra artimas žmogus, kuris gali lydėti tave pas gydytojus, priminti kai kurias pokalbio detales, surasti reikiamos informacijos apie ligą ir padėti apsispręsti dėl gydymo būdų”, - tvirtino A.Pogrebnojus.

Kampaniją palankiai vertina ir medikų bendruomenė. Ian Laidlaw, konsultuojantis chirurgas iš Frimley Park ligoninės Jungtinėje Karalystėje, spaudos konferencijoje sakė: “Mano komanda visuomet skatina pacientes į konsultacijas ateiti su draugu, kad jis galėtų suteikti emocinę paramą ir padėtų suprasti bei įsiminti medicininę informaciją”. Kampaniją “Krūties bičiuliai” remia bendrovė “Roche”, taip įtvirtinanti nuostatą, jog visoms moterims turi būti suteikiama teisė kuo daugiau žinoti apie savo ligą ir pasirinkti geriausią individualų ligos gydymo būdą.