Gavę daugiau dėmesio mokysis greičiau

Naujausi tyrimai, atlikti Londono imperatoriškojo koledžo, Karališkojo koledžo ir Oksfordo universiteto mokslininkų, dar sykį įrodė tėvų bendravimo su kūdikiais pirmaisiais jų gyvenimo mėnesiais svarbą vaikų ateities pasiekimams.

„Kūdikiai, gaunantys daugiau dėmesio iš tėvų, mokosi greičiau. Jei tėvai stengiasi su jais aktyviai bendrauti ankstyvosiose kūdikių vystymosi stadijose, tai lemia geresnius kognityvinių testų rezultatus vaikams sulaukus vos dvejų metų“, – pasakoja J.Inkrataitė.

Naujo tyrimo išvadose tvirtinama, kad teigiami požymiai pastebimi kūdikiams sulaukus vos trijų mėnesių. Buvo rasta įtikinamų įrodymų ne tik dėl motinos vaidmens kognityvinei vaiko raidai, bet ir dėl tėvo bei kūdikio ryšio svarbos.

Nustatė teigiamą ryšį

Tyrimo metu tėvai su kūdikiais buvo filmuojami du kartus. Pirmą sykį tėvai su savo trijų mėnesių amžiaus kūdikiais turėjo žaisti ant kilimėlio be žaislų tris minutes. Antrą kartą – skaityti jau 2 metų amžiaus sulaukusiam vaikui knygelę.

Justina Inkrataitė

Vaizdo įrašus įvertino kompetentingi mokslininkai, skirdami tėvams balus pagal jų bendravimą su kūdikiu. Kai tyrime dalyvavę kūdikiai sulaukė dviejų metų, testais buvo įvertinta jų kognityvinė raida – jiems reikėjo atpažinti formas ir spalvas.

Mokslininkai išanalizavo duomenis ir nustatė teigiamą ryšį tarp tėvų įsitraukimo į bendravimą su kūdikiu, kai šiems yra trys mėnesiai, ir po to, kaip gerai šie kūdikiai atlieka testus, sulaukę dviejų metų.

Tačiau vaikai, kurių tėvai bendraudami buvo mažiau įsitraukę arba depresyvūs, gavo žemesnius kognityvinių testų balus. Labiau užsisklendę tėvai sukuria mažiau stimuliuojančią aplinką, kuri irgi gali paveikti kūdikio kognityvinių įgūdžių raidą.

Knygų skaitymo svarba vaikui

„Tyrimo metu buvo nustatyta, kad dviejų metų vaikų, kuriems knygas skaitė ramūs tėvai,
kognityvinis vystymasis buvo geresnis, jie labiau išlaikė dėmesį. Tai dar sykį patvirtino jau žinomą faktą, kad knygų skaitymas padeda vaikų kognityvinei raidai ir gerų mokymosi įgūdžių formavimuisi“, – sako J.Inkrataitė.

Ekspertė ragina tėvus vaikams rodyti kuo daugiau dėmesio nuo mažens, skaityti jiems knygas, žaisti žaidimus ir lavinti juos visais kitais įmanomais būdais.

„Jei vaikai gavo mažiau dėmesio kūdikystėje, ateity gali susidurti su mokymosi sunkumais. Galbūt kažkuri sritis – ar skaitymas, ar skaičiavimas – jiems seksis blogiau. Tačiau beveik nėra tokių spragų, kurių nepavyktų ištaisyti. Intensyvios ir individualios treniruotės padės kiekvienam vaikui susidoroti su mokymosi sunkumais”, – sako intelekto lavinimo centro „Brain Gym“ ekspertė.

J.Inkrataitė pabrėžia, kad būtent vasara yra tinkamiausias laikas vaikams sustiprinti silpnąsias protines sritis, kad rudenį naujus mokslo metus pradėtų efektyviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)