Idėjomis ir patarimais, kaip skaitymą įvesti į kasdienį ritmą vos tik kūdikiui gimus bei vėlesniuose etapuose, dalijasi edukologė, knygos „Kaip auginti savarankiškus, kūrybingus vaikus?“ bendraautorė Jovita Starkutė ir Lietuvos nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros ir skaitymo skatinimo specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Kaip skaitymas vyksta kūdikystėje? Kaip kurti šį naują ritualą vos tik kūdikiui gimus?


Skaitymas kūdikystėje – nuolat besikeičiantis procesas. Pirmaisiais mėnesiais kūdikiui tiesiog skaitoma, galite netgi balsu skaityti savo mėgstamą skaitinį, taip pat galite į rankutes duoti minkštas (pvz., medžiagines) knygeles. Ypač tinka trispalvės (raudona, juoda, balta) aiškių iliustracijų knygelės, nes šias spalvas pirmiausia pradeda skirti vaikai. Vėliau pradėkite skaityti vaikams skirtas knygeles – rinkitės ir trumputes kartonines paveikslėlių knygeles, taip pat prieš užmiegant ir ilgesnius pasakojimus.

Skaitykite mažiesiems kuo įvairesnes knygas – skirtingai iliustruotas, tiek prozą, tiek poeziją. Skaitydami galite pasitelkti aktorystės meną – keisti balsus, kokį nors epizodą suvaidinti, pasitelkti buities daiktus pasakojimui pagyvinti, iliustruoti. Svarbiausia – stebėkite vaiką, ar jam tai patinka, kas labiausiai, o kas galbūt gąsdina ar kelia nerimą. Nepersistenkite su garsų ir judesių gausa, juos naudokite tikslingai.

Jei pastebėsite, kad mažylis nesiklauso jūsų skaitomos knygos, žinokite, kad jiems dar labai svarbu vartyti puslapius, tyrinėti paveikslėlius, jie gali plėšti knygą iš jūsų rankų, gal net pakramsnoti knygos kampus. Nesistebėkite ir nesijaudinkite dėl tokio elgesio, tai natūrali vaiko pasaulio pažinimo dalis, jis dar negali ilgai sukaupti dėmesio, to išmoks po truputėlį. Nesvarbu, kad vaikas varto knygą nenuosekliai, neišklauso iki galo, svarbu, kad knyga jam patinka, siejasi su geromis emocijomis, ryšiu su tėvais. O svarbiausia, nenustokite skaityti, net jei atrodo, kad vaikas nesiklauso – jis jus girdi. Teigiamą kasdieninio skaitymo rezultatą anksčiau ar vėliau neabejotinai pamatysite.

Kokią naudą skaitymo ritualo įvedimas į dienotvarkę turi ateityje? Kodėl tai naudinga?


Skaitymas lavina vaiko kalbos suvokimą, plečia žodyną, vėliau ugdo gebėjimus aiškiai reikšti mintis, treniruoja mąstymą, atmintį ir vaizduotę, moko sutelkti dėmesį, skatina kūrybiškumą ir dar begalę kitų nepaprastai svarbių įgūdžių. Be to, yra tyrimų, rodančių, kad paveikslėlių knygelės pasižymi didesne kalbos įvairove nei buitiniai pasikalbėjimai su mažyliais. Ankstyvasis skaitymas yra ir pagalba mažyliui pamėgti knygas, parodyti, kiek nuostabių istorijų jos slepia, parodyti, kaip gera mokėti pačiam jas perskaityti.

Nuo pat mažų dienų užmegztas teigiamas santykis su knyga duos grąžos su kaupu vaikui pradėjus mokytis skaityti savarankiškai, kai prireikia ypač daug motyvacijos mokytis ir tobulinti nemažai vaikų daug iššūkių keliantį įgūdį. Jei vaikas nuo mažumės jau pripratęs prie knygų ir žino, kiek malonių išgyvenimų jos teikia, jis turės kur kas daugiau motyvacijos mokytis skaityti pats. O geri skaitymo įgūdžiai vaikui padės visapusiškai – ne tik mokantis įvairių kitų dalykų mokykloje, bet ir vėlesniame gyvenime. Ankstyvojo skaitymo naudą patvirtina daugybė tyrimų, pavyzdžiui, Tarptautinis skaitymo gebėjimų tyrimas (PIRLS), kuriame dalyvauja ir Lietuva.

Galų gale norint susikurti ritualą reikia pastangų. Tad kviečiame jau nuo mažens skaitymo įgūdžiams formuoti įsivesti keletą mažyliams įdomių veiklų. TOP 3 veiklos:

1. Žiūrėjimo veikla


Mažyliams dar labai sunku stebėti, ilgą laiką išlaikyti žvilgsnį, todėl tai irgi būtina lavinti. Kūdikio regos raidai stimuliuoti rekomenduojama aplink jo lovytę, ant lavinamojo kilimėlio ar automobilyje pritvirtinti juodas/baltas ar juodas/baltas/raudonas (priklausomai nuo amžiaus tarpsnio) korteles. Taip ne tik lavinsite mažylio regą, bet ir skatinsite sutelkti dėmesį. Kol naujagimių regėjimas vystosi, jiems yra sunku skirti spalvas. Tokiu atveju rekomenduojama naudoti juoda/balta (nuo 3 mėn. juoda/balta/raudona) korteles. Jas galima pasidaryti patiems namuose – ant balto popieriaus nubrėžiant ar nupiešiant linijas, taškus ar figūras.

2. Klausymosi veikla ir garsai


Šiai veiklai jums reikės įvairių daiktų, kurie garsus skleidžia glamžomi, ir tam puikiausiai tinka namuose turima aliuminio folija. Mažesniems patinka tiesiog čežinti ir žaisti, tyrinėti šią medžiagą ir klausytis skleidžiamų garsų. Vyresniems kūdikiams veiklą pažinti sunkinkite suvyniodami įvairius namuose rastus daiktus (pvz., meškutį, kaladėlę) ir leisdami išvynioti. Mėgaukitės šia garsų veikla būdami šalia ir nustebdami, kai vaikas išpakuoja žaislą, klausydami ir girdėdami, akcentuodami, kad ir jūs grasą girdite. Pabandykite keisti tvarką, kad jam nebūtų nuobodu. Tada įduokite popierių ar žaislą į rankas ir padėkite jam pačiam išgauti garsus. Stebėkite jo emocijas ir veido išraiškas, kai mažylis pradeda suprasti, kad jis iš tikrųjų sukelia garsus! Taip ugdysite klausos įgūdžius, priežasties ir pasekmės suvokimą. Garsą skleidžiančius daiktus vežiokitės ir savo automobilyje, kad esant reikalui galėtumėte juos pasitelkti į pagalbą.

3. Lietimo veikla


Viena smagiausių kūdikiams veiklų – lietimo, nes taip susipažįstama su aplink esančiais daiktais. Galite rinktis kartonines knygeles, supažindinančias su įvairiais daiktais – gyvūnais, augalais, namų daiktais. Bet susipažinti su kasdienybės daiktais galima ir kitokiais mažyliams patinkančiais būdais. Šiai smagiai veiklai tinka ir kiti skaitymui tinkami formatai – pavyzdžiui, prekybos centrų lankstinukų vartymas, o jų žiūrėjimas padeda susieti žodžius su daiktais, tai lavina vaizdinius ir žodinius įgūdžius. Vartykite lankstinukų puslapius, būtinai įvardinkite pavaizduotus vaisius, daržoves ir kitus maisto produktus, leiskite tyrinėti, sugniaužti, plėšyti, vėliau – lankstinukus sukarpykite ir mėtykite. Šiais visais etapais labai stipriai ugdoma smulkioji motorika, kuri turi didelę įtaką kalbai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją