Daugiau apie visą šią situaciją „Delfi Ryte“ papasakojo Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Pašnekovė akcentavo, kad svarbu atskirti karą pradėjusią Rusiją nuo niekuo dėtų rusakalbių žmonių. „Šiuo metu visi esame sunerimę, dauguma vos nubudę tikriname naujienas, paskaitome jas ir prabudę naktį, miegoti nueiname taip pat su jomis. Baiminamės dėl savęs, savo draugų, dėl pačios Ukrainos ir visos Europos likimo, tačiau svarbu, kad to savo pykčio ir baimės neperkeltume rusakalbiams asmenims. Karą prieš Ukrainą pradėjo Rusija, kaip valstybė, bet ne rusakalbiai asmenys, kurie gyvena Lietuvoje. Ne tie rusai, ukrainiečiai, baltarusiai“, – kalbėjo ji.

B. Sabatauskaitė apgailestavo, kad viešos pastabos, žeminimas socialiniuose tinkluose jau persikelia ir į realų gyvenimą. „Pavyzdžiui, viešajame transporte pasakomos įžeidžiančios pastabos – maždaug „važiuokit namo“. Žinoma, tik ne taip mandagiai. Arba atėjus į parduotuvę, turgų arba kitą aptarnavimo vietą žmogui prakalbus rusiškai – netgi patiems ukrainiečiams, kurie kalba rusiškai, atsakoma: eikit į savo šalį ir pasiprašykit, kad jus ten aptarnautų“, – pavyzdžius pateikė pašnekovė.

Diskriminacijos atvejų ir patyčių kalbos pagrindu dažnai pasitaiko mokyklose. Todėl labai svarbu su vaikais pakalbėti apie tai, kas dabar vyksta. „Vaikai mato, kad suaugusieji jaudinasi dėl karo. Bet kalbėdami mes turime nekurstyti tos nesantaikos kalbos ir tapatybės pagrindu. Turime pabrėžti, kad Lietuva visą laiką buvo įvairiakalbė šalis ir kad mes mylime ir gerbiame tiek baltarusius, tiek rusus ir ukrainiečius – visų tautybių asmenis. Tai ir yra Lietuvos esmė, mes esame marga, skirtinga visuomenė ir tuo esame turtingi“, – kalbėjo B. Sabatauskaitė.

Kristina Ciparytė, Birutė Sabatauskaitė

Ji atkreipė dėmesį, kad ir prie Rusijos ambasados šiomis dienomis protestuoja įvairių tautybių asmenys – netgi Lietuvos rusai, lenkai, ukrainiečiai, baltarusiai. Todėl ragina apie tai dar kartą pagalvoti, pasikalbėti šeimose, taip pat ir darbovietėse bei ugdymo įstaigose. „Labai svarbu tai prisiminti ir dar kartą priminti savo vaikams, kad nuėję į mokyklą to išgąsčio, pykčio neperkeltų kitiems vaikams, kurie niekuo nesusiję su karu“, – kvietė B. Sabatauskaitė.

Kiekvienoje mokykloje į patyčias – ir dėl tautybės ar kalbos turėtų būti reaguojama čia ir dabar, nepaliekama to vėlesniam laikui. Taip pat mokyklos turėtų išsiųsti žinutes tėvams, kad labai svarbu, jog kalbėdamiesi apie tai, kas vyksta Ukrainoje, būtų kalbama ir apie tai, kas yra Lietuvoje, – apie pagarbą tiems, su kuriais mokomės, su kuriais dirbame, sakė pašnekovė: „Tai yra mūsų demokratinės visuomenės pagrindas. Ir jeigu Ukrainos prezidentas V. Zelenskis net karo metu sugeba išsiųsti žinutę, kad mes, skirtingų tautybių ukrainiečiai, visi kovojame kartu, tai mes tikrai galime pasakyti, kad ir mes šitame laike esame susitelkę visi kartu.“

Kartu laidos viešnia pastebėjo, kad ilgą laiką šalinusis rusų kalbos, dabar vis daugėja žmonių, norinčių mokytis ir rusų, ir ukrainiečių kalbų. „Žmonės nori suprasti, kas vyksta Rytuose, kas vyksta Ukrainoje, nori galėti geriau susikalbėti ir padėti žmonėms. Rekordiniai žmonių kiekiai registruojasi įvairioms savanorystėms – norintys padėti, pavežti, priimti savo namuose, prisidėti kitu būdu, rinkti paramą. Norisi kažkokiu būdu padėti ir bent jau tada per nuotolį būti ir stovėti kartu su tais, kurie patiria didžiulį karo siaubą Rusijai ir toliau atakuojant nepriklausomą ir laisvą valstybę“, – laidoje kalbėjo B. Sabatauskaitė.

Viso pokalbio kviečiame klausytis laidoje „Delfi Rytas“ nuo 41 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją